(Gesponsord artikel)RAF Hilversum


Arold Roestenburg | 24 juni 2004

Open, ruim en klantvriendelijk

Sommige winkels hebben het. Naamsbekendheid en daardoor vormen ze een markant punt. Dat merk je als je de weg vraagt in een plaats. Ik kom aanrijden in Hilversum en spreek een volstrekt willekeurige dame aan om de weg te vragen naar de Langestraat. Waarop zij mij antwoord: “Zoekt u soms naar Raf?”

Of ik zie er uit als een audiofiele nerd, of Raf zit al zo lang in Hilversum dat iedereen de naam kent. Na enige omzwervingen zet ik de auto in een parkeergarage met de naam “Gooise Brink” en zonder het te beseffen sta ik op 50 meter afstand van Raf geparkeerd (volg P-route Gooise Brink). In een heel grijs verleden ben ik wel eens bij Raf Hilversum geweest, echter ik herken de winkel niet meer. In mijn geheugen staat Raf als een kleine winkel met veel mengpanelen en microfoons in de etalage. Hilversum is immers een radiostad. Als dat beeld al klopte, vandaag de dag sta ik binnen te kijken in een modern en licht pand dat totaal onderhanden is genomen.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

 

Nieuw interieur

Jeroen van Doorneveld, shopmanager van Raf Hilversum ontvangt me. Hij vertelt: “Het beeld dat jij schetst was de winkel voor professioneel spul aan de overkant en is naar Amsterdam verhuisd. Deze audio winkel bestond toen ook al en hebben wij anderhalf jaar geleden laten verbouwen. Het pand waarin wij ons bevinden was in de loop der jaren verouderd en onoverzichtelijk. Het is totaal onderhanden genomen waarbij diverse luisterruimtes zijn gecreëerd. Er is nu veel licht en zowel voor de klant als voor ons staat alles overzichtelijk opgesteld.”. Jeroen werkt in een ploeg van vier fulltime medewerkers en twee parttimers. Het aanbod dat Raf Hilversum in huis heeft is enorm breed en omvat alles vanaf een personal walkman tot bijna aan de top van het audio en home cinema spectrum. Zoals Jeroen het omschrijft: “Wij leveren van batterij tot plasma”. De zeer kostbare high end merken als Mark Levinson zult u er tevergeefs zoeken, daarvoor verwijst Jeroen u graag naar Raf Amsterdam of Raf/Stafhorst in Utrecht. Onder de absolute top vindt u alles van uw gading. Om een indruk te krijgen lopen we alle vijf de demoruimtes door. De eerste is in gebruik voor tijdelijke presentaties van merken en dus erg aan veranderingen onderhevig. Als ik er ben heeft Pioneer de ruimte in beslag genomen en demonstreert met High Definition recorders op een plasma scherm. Wie nooit HD TV heeft gezien, weet niet wat hij mist. Als dit de toekomst is van ons vertrouwde TV beeld dan gaat u nooit meer naar uw werk of naar bed. De software komt langzaam beschikbaar in Europa. Op uitzendingen zullen we in Nederland nog wel een tijd moeten wachten, hier is zelfs breedbeeld nog nauwelijks in studio’s doorgedrongen. De volgende luisterruimte bevat stereo componenten tot 800 euro per stuk. Alle populaire merken zijn aanwezig en volgens Jeroen vormen merken als Harman Kardon, Denon, Cambridge Audio en Rotel de koplopers qua verkopen. De ruimte ernaast is gereserveerd voor duurdere stereo componenten. Hier vallen merken als Roksan, Arcam, Musical Fidelity, Audio Analogue, Cyrus en Marantz Premium direct op. Met luidsprekers van Kef, B&W, Chario, Quad, Dynaudio, Mission en Paradigm. Een Isotek netfilter staat opgesteld om de klant het verschil met en zonder filter te kunnen laten horen. Buiten de ruimte staan meer Paradigm speakers opgesteld en tref ik de nieuwe Roksan platenspeler met de opvallende kunststof shell. Een heel mooie 1-punt gelagerde arm maakt de Radius af. De arm doet me denken aan een unipivot uit vroeger jaren waarvan de naam mij maar niet te binnen wil schieten.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

De twee overgebleven ruimtes zijn gereserveerd voor Home Cinema. Ook daar weer de onderverdeling tot 800 euro per component en boven de 800 euro. Terug te vinden in bijvoorbeeld de DVD-spelers waarvan ik types zie voor 90 euro maar ook van duizenden euro’s. Raf legt u graag uit wanneer u moet kiezen voor een dure speler en wanneer niet. In alle gevallen levert Raf uitsluitend A-merken met bewezen service, ook in de 90 euro categorie. Heel fraai zijn de schakelsystemen die Raf in Hilversum toepast. Voor AV kunt u kiezen uit elke combinatie front, rear en center speakers, elke subwoofer en elke receiver. Door elkaar. U bent dus vrij om vanaf uw zitplaats Kef front luidsprekers samen te laten werken met een B&W center en Paradigm achter. Of het verstandig is die keuze te maken is een ander verhaal, maar het kan wel. In de meeste winkels heeft men één surround set demo klaar en wissel je niet gemakkelijk zittend om in alle combinaties. Wie serieuze mini speakers zoekt kan zijn hart ophalen. In kunststof, aluminium of hout staan ze er. Ook de leuke Blue Room Minipod units. In de centrale ruimte tussen de luisterkamers staan complete sets, waaronder de echte mini setjes. Pioneer neemt een deel van de ruimte in beslag als onderdeel van de show. Paradigm is behoorlijk vertegenwoordigd. Die luidsprekers zouden we graag eens aan de tand voelen. Aan de andere kant een keur van populaire DVD spelers. In de luisterruimtes waar AV een toepassing vindt is uiteraard ook beeld aanwezig. Voor beeld heeft Raf Hilversum een spreiding aangebracht. De echte beeldfanaat mag ook naar de Raf winkel tegenover de “audio winkel”. Maar omdat beeld en geluid tegenwoordig samen vallen onder entertainment heeft ook Jeroen het nodige in huis aan plasma, LCD en CRT (zeg maar de ouderwetse beeldbuis met een puist aan de achterkant). Jeroen heeft daar ook hobby in. Plasma, LCD en vooral de technieken erachter boeien hem. Als ik vraag naar de verhouding in verkoop tussen plat en normaal komt Jeroen op ongeveer 70% platte schermen die verkocht worden tegen 30% normale CRT toestellen. Het hoge aantal verbaast mij meer dan de winkels zelf. Die verwachten dat er over twee jaar nog slechts platte schermen in de speciaal zaken worden aangeboden, waarmee de overgebleven CRT verdwijnt naar de witgoedhandel. Raf heeft meer activiteiten. Software is er niet in Hilversum. Net zo min als Car-Audio. Dat laten ze over aan Amsterdam voornamelijk wegens ruimtegebrek voor inbouw. Computers en toebehoren zit aan de overkant van de straat maar staat los van de audiowinkel. Een vergelijkbare situatie als in de Rijnstraat in Amsterdam, alleen op wat beperkter schaal.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

RAF Hilversum (c) Xingo

EDITORS' CHOICE