REVIEWMarantz

Marantz PMD671

Misschien is het niet zo opvallend als de komst van de nieuwe hoge definitie schermen en spelers, maar op de achtergrond voltrekt zich een belangrijke ontwikkeling op het gebied van gegevensopslag. De Marantz PMD671 is in feite een tweekanaals recorder, die bedoeld is voor de professionele markt en gegevens schrijft op een CF-geheugenkaart. Maar het is ook een belangrijke voorbode voor wat de komende jaren gaat gebeuren en zeker ook een product dat geschikt is voor bepaalde groepen consumenten.

Opslag van muziek gebeurde vanouds op magnetische tape. Voor de consument was de open-reel recorder jarenlang populair en daarna het cassettedeck, dat ook vanwege de portabiliteit en de komst van de Walkman een immense impact had op de markt. Die rol werd later overgenomen door de opneembare cd (cd-r) en door het semipro DAT-formaat. Met de komst van het downloaden, de computer met harde schijf als opslagmedium en portable devices zoals de mp3-speler en de iPod, begint er een einde te komen aan `draaiende` media om gegevens op te slaan.

De harde schijf zal ongetwijfeld nog lang meegaan, maar apparatuur met solid state memory is sterk in opkomst. Voorbeelden zijn natuurlijk digitale fotocamera`s, mp3-spelers, camcorders en zelfs videorecorders die allemaal in staat zijn om foto`s, video en muziek vast te leggen in het vaste geheugen of in uitwisselbare geheugenkaartjes. Dvd`s, Blu-ray schijven en schijven met software zullen uiteindelijk vervangen worden door romgeheugenkaartjes met vaste content. In navolging van wat er op de consumentenmarkt gebeurt, zijn er op de professionele markt al enige tijd audiorecorders die digitaal geluid opslaan in geheugenkaarten.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK

EDITORS' CHOICE