In de goede oude tijd waren tv toestellen met een beeldbuis (CRT) volledig geoptimaliseerd voor de weergave van analoge tv signalen. Vanaf een antenne of vanaf een kabelsysteem. Een slecht signaal werd met diverse technieken opgekrikt tot een geweldig plaatje. Met de komst van platte schermen, LCD of plasma, lijkt het of de industrie al die techniek is vergeten. Het kabelsignaal blijkt ineens onvoldoende om goed beeld neer te zetten, tenzij de eigenaar van plasma of LCD bereid is over te gaan op digitale kabelontvangst via een decoder. Of beeld vanaf een dvd op het scherm tovert.
Er is nog een probleem geïntroduceerd met platte schermen, het laten zien van lichtnetvervuiling. Te danken aan schakelende voedingen? Een hoger oplossend vermogen? De techniek zelf? Wie het weet mag het zeggen. Niet te ontkennen valt dat een plat scherm opvallend profi teert van geschoonde netspanning. Zelden verkregen van uw energiebedrijf, omdat het vervuild is tussen centrale en uw woning, alleen te reconstrueren tot een haast zuivere, sinusvormige 50 Hertz 230 Volt wisselspanning via netfilters.
Om de zaak nog iets erger te maken, de voeding van uw plasma of LCD wekt zelf ook netvervuiling op en strooit dat terug het lichtnet in. Waardoor de weergave van uw stereo apparatuur nadelig wordt beïnvloed. De proef op de som is met de ogen gesloten luisteren terwijl de plasma/LCD aan of uit staat.