REVIEW

How I Ended This Summer

Jan Luijsterburg | 15 februari 2012

Twee mannen verblijven op een eiland in de poolstreek. Ze bemannen een meteorologisch station. Het is zomer, het wordt nooit donker. Sergei doet het werk, dat vooral lijkt te bestaan uit het via immer storende radioverbindingen doorgeven van mysterieuze cijferreeksen, al jaren. Voor de jonge stagiair Pavel is het allemaal nieuw. Hij doet schoorvoetend mee, maar houdt zich liever bezig met zijn iPod en computergames.

Het tweetal verbeeldt de botsing tussen generaties. Sergei staat dicht bij de natuur en beheerst de ambachtelijke vaardigheden die nodig zijn bij een leven in de wildernis. Hij gaat vissen en probeert Pavel te leren hoe de vangst schoongemaakt en geconserveerd moet worden. Pavel is exponent van de consumentengeneratie. Hij is snel verveeld en nauwelijks geïnteresseerd.

Gedurende een lange introductie komt het conflict tussen de levenshoudingen geleidelijk op de voorgrond. Het explodeert als Pavel, bij afwezigheid van Sergei, een bericht ontvangt dat hij moet doorgeven. Sergei’s vrouw en kind zijn verongelukt, er wordt een poging ondernomen hem op te halen. Pavel zegt echter niks. Door leugens op leugens te stapelen werkt hij zich stevig in de nesten, wat uitloopt op een strijd op leven en dood.

Regisseur Aleksei Popogrebsky snijdt grote thema’s aan, maar waakt ervoor ze al te expliciet te maken. Beweegredenen blijven onbesproken – de mens is zoals hij is. Het landschap speelt een grote rol, maar laat zich niet gemakkelijk duiden. In alle grilligheid is het onbeschrijflijk mooi, maar ook dreigend, en onherbergzaam, zelfs met een ijsbreker zijn de mannen niet te bereiken. Toch is de ongereptheid schijn, want de radio-isotoop van het station lekt  radioactiviteit. Kun je beter bij uit de buurt blijven, maar ja, de jeugd is roekeloos.

Met een traag tempo en schitterende beelden zuigt Popogrebsky de kijker het isolement in, als in een trance. De lading is zwaar en onontkoombaar. Geen film die de Pavels van deze wereld zal bekoren. Toch geeft Popogrebsky in het korte interview dat als extra op de DVD staat aan zich het meest met het jonge personage verwant te voelen, al benijd hij de oudere generatie en de kennis die met hen verloren gaat.

De verbluffend mooie beelden van deze fascinerende thriller staan in uitstekende kwaliteit op de DVD. Niet voor niets won de film prijzen voor beste cinematografie en beste acteurs bij het filmfestival van Berlijn.


Aanvullende informatie:

Rusland, 2010
Speelduur: 124 minuten
Regie en scenario: Aleksei Popogrebsky
Productie: Mikhail Kolodyazhny
Camera: Pavel Kostomarov
Montage: Ivan Lebedev
Art direction: Gennadi Popov
Muziek: Dmitriy Katkhanov
Met: Grigoriy Dobrygin, Sergei Puskepalis
Extra: interview, 4 minuten
Beeld: 16:9 
Geluid: DD 5.1
Uitgave: Brunbro Home Entertainment
Distributie: de Filmfreak  


EDITORS' CHOICE