REVIEW

Miriam Makeba – The World Of Miriam Makeba (LP)

Eric de Boer | 09 februari 2012

Miriam Makeba’s muziek staat al vijf decennia in het teken van jazz en vocale muziek met een flinke dosis Afrikaanse invloeden. Tijdens haar leven was het niet alleen muziek maar ook gelijkheid tussen blank en zwart in haar door apartheid verscheurde Zuid Afrika dat haar strijdbaar maakte en voor energie zorgde. Eén van haar eerste albums is nu opnieuw verkrijgbaar op hoogwaardig vinyl.

Het is het audiofiele muzieklabel Speakers Corner Records dat de hand heeft weten te leggen op de originele mastertapes van het album The World Of Miriam Makeba. De plaat werd voor het eerst geperst in 1963 op het fameuze RCA Victor Records. Omdat Makeba al sinds 1959 uitgebannen was uit haar thuisland dat werd bestierd door een apartheidpropagerend regime vond ze haar tweede thuisland in de verenigde Staten, waar ze het schopte tot een redelijke bekendheid op muziekgebied. Opgenomen in RCA Victors Studio en Webster Hall in New York in de zomermaanden van ’63 lag het album al snel in de winkels.

Het album zelf werd origineel geproduceerd door Hugo Peretti en Luigi Creatore, die klaarblijkelijk ook veel op hadden met een goede opname. Het album klinkt namelijk wonderlijk schoon en zelfs de stereomixage is voor die tijd speciaal te noemen. Het album was voor Miriam Makeba commercieel gezien de eerste succesplaat die ze aan haar repertoire toegevoegd mocht zien. Muzikaal zijn er invloeden van vroege popmuziek hoorbaar, maar ook swingende Afro-wereldmuziek. Tracks als Umhome, Amampondo en Dubula staan gebroederlijk naast nummers als de zoetige ballad Forbidden Games.

Haar bestaan in Amerika zorgde weer voor bluesinvloeden, zoals op het mooie Wonders And Things dat meer wegheeft van een met soul doordrenkte gospel dan van wereld- of jazzmuziek. Ook Latijnse invloeden komen terug op de plaat (Tonados De Media Noche ). Het orkest dat Miriam begeleidde tijdens de opname van dit album stond onder leiding van een andere bekende muzikant uit de Zuid-Afrikaanse jazzgeschiedenis; Hugh Masakela. Deze zou niet veel later de –eerste- echtgenoot van de jonge zangeres worden. The World Of Miriam Makeba is terecht weer op vinyl verkrijgbaar. In 2008 overleed de toen zesenzeventigjarige zangeres in Italië, maar haar muziek en gedachtegoed leven nog steeds. Verwacht een muzikale wereldreis met een geluidssignatuur van een halve eeuw geleden, die overigens nog prima te beluisteren is.

Label: Speakers Corner Records
Speelduur: plm. 30 minuten
Klik hier, om naar de website te gaan.


EDITORS' CHOICE