PMC fact.8

Het merk PMC is vooral bekend van de grote studio monitoren. Deze op het principe van een transmissielijn gebaseerde systemen vallen blijkbaar heel goed in de smaak van zowel muzikanten als opnametechnici en producers want ze zijn in heel veel studio`s te vinden.

Uit Music Emotion - Juni 2010 

In 1990 is de Professional Monitor Company, zoals PMC voluit heet, opgezet door Peter Thomas samen met Adrian Loader. Thomas werkte daarvoor bij de BBC en was daar bezig met het ontwikkelen van een luidsprekersysteem dat aan de hoogste eisen kon voldoen. De basis van het te ontwikkelen systeem moest een transmissielijn zijn. Jaren daarvoor had Peter op het gehoor een paar IMF transmissielijn luidsprekers gekocht voor eigen gebruik en hij was weg van de prestaties van dat systeem.

Geen enkel ander luidspreker ontwerp kon hem een zo ongestoorde compressieloze basweergave leveren. Het probleem was echter dat er geen goede beschrijving bestond voor het bouwen van een perfecte transmissielijn. Dat werd dus veel uitzoekwerk. Toen PMC later het levenslicht zag, was een transmissielijn het doel. Dat doel is behaald en met vlag en wimpel. De grote actieve Big Box BB5-A systemen vonden direct aftrek bij de BBC en diverse studio`s en muzikanten volgden snel. De PMC uitwerking van het transmissielijn concept was een succes.

Transmissielijn

In theorie is een transmissielijn, afgekort tot TL, luidspreker een virtueel zwart gat dat `alle` energie die van de achterkant van de weergever komt en die uit fase is, absorbeert. In de jaren ’30 en ’50 slaagden de TL pioniers Olney en Stromberg-Carlson er in dit te bereiken met heel grote `gesloten` labyrinten achter de weergevers. Deze labyrinten hadden een lengte van ruim elf meter om het gewenste effect te bereiken voor een weergever met een eigen resonantie frequentie van 29 Hz. Het spreekt voor zich dat een dergelijk systeem niet echt handig is en ook nog eens zeer kostbaar.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

LET OP: Huidige prijzen in de PDF van Music Emotion kunnen afwijken van de genoemde prijzen. De consumenten adviesprijs voor de PMC fact.8 is momenteel 6760 euro per paar. Kijk hier voor de fact.8 recensie van HiFi.nl. 

MERK

EDITORS' CHOICE