All-in-one audiosystemen hadden in het verleden nooit zo’n goede naam. “Een goede versterker, CD-speler en tuner in één kastje is eigenlijk niet mogelijk,” was jarenlang de vaak gehoorde reactie. Maar is die gedachte nog steeds helemaal terecht?
De voorgaande stelling is natuurlijk niet zomaar uit de lucht komen vallen. Historisch gezien vraagt een kwalitatief goed ontworpen apparaat zoals een CD speler inderdaad om een complexe en daardoor omvangrijke schakeling. Datzelfde geldt in de basis voor een tuner en zeker ook voor een krachtige versterker. Alleen de transformator en de koelblokken van een versterker zijn al zeer volumineuze onderdelen. Wilde je al die onderdelen in één compacte kast onderbrengen, dan moesten er soms fikse compromissen worden gemaakt. Wat je in het verleden daarom vaak bij dit soort producten zag, was dat de versterker eigenlijk iets te klein gedimensioneerd was, de CD-speler vaak niet eens de kwaliteit van de gemiddelde Discman ontsteeg en de tuner eveneens zeer matig was. Binnen de techniek is er echter veel veranderd waardoor er steeds meer hoogwaardige functionaliteit op een klein oppervlak kan worden samengebracht. Voor een goed klinkende CD-speler heb je allang niet meer zoveel printplaten nodig als in de begintijd van de CD. Dat betekent overigens nog niet dat er nooit meer compromissen nodig zijn. De kwaliteit van een all-in-one apparaat van nu is echter niet meer te vergelijken met een apparaat van bijvoorbeeld 10 of 15 jaar terug. Op voorhand roepen dat het wel niet zal klinken is dus niet terecht.
Viso serie
Wat betreft de integratie van audiocomponenten is NAD jarenlang niet verder gegaan dan stereoreceivers. Na de komst van surround kwam daar de surroundreceiver bij, maar volledig geïntegreerde apparaten zoals met de Viso serie is iets nieuws voor NAD. Bij dit merk denk je aan de typische groen/grijze frontkleur, een sobere maar functionele vormgeving en de nadruk op audiokwaliteit voor een betaalbare prijs. Bij de high-end Master-serie koos NAD reeds voor een hele andere benadering en bij de Viso modellen is er wederom met de groen/grijze traditie gebroken. De Viso Three is de derde telg uit deze familie die tot nu toe bestond uit de Viso Five (een 5.1 surround CD/DVD-receiver) en de Viso Two, een 2.1 CD/DVD-receiver die in de zomer van 2010 al door collega Max Delissen werd getest. De Viso Three is een 2.1 kanaals CD receiver en wordt standaard geleverd inclusief een iPod-dock. Optioneel kan de Viso Three bovendien worden uitgebreid met een DAB-tuner. Met dit model mikt NAD op de echte muziekliefhebber die geen behoefte heeft aan video of DVD functies.
Viso Three
Ondanks dat het uiterlijk van de Viso serie veel flitsender is, is de gebruikelijke NAD gedachte toch gewoon behouden gebleven. De hoeveelheid knoppen op het front zijn minimaal, het display is rustig en zonder tierelantijntjes en de audiokwaliteit staat nog steeds hoog in het vaandel. De drie modellen lijken sterk op elkaar en delen ook qua functionaliteit en specificaties de nodige eigenschappen. Zo is de Viso Three eindtrap ongetwijfeld een kopie van de Viso Two want beide modellen zijn voorzien van een stereo-eindtrap die 50 Watt per kanaal in een 8 Ohm impedantie kan leveren. Voor gangbare luidsprekers die bij dit budget passen is dat doorgaans meer dan zat. De Viso Three is voorzien van een AM/FM tuner met 30 presets en kan optioneel worden uitgebreid met een DAB-module (kosten € 250,-). Dat DAB optioneel is, vind ik een slimme zet omdat je zo zelf kunt bepalen of je dit interessant vind of niet. Gezien de matige populariteit van DAB in Nederland zal deze module waarschijnlijk ook weinig aandacht krijgen en wordt de totaal prijs dus niet onnodig verhoogd.
De CD-speler speelt alle gangbare audio-CD’s af en CD’s met WMA of MP3 bestanden. Op de achterzijde heeft de Viso Three een subwoofer uitgang voor een actieve sub en 3 stereo-ingangen voor externe bronnen. Één van die ingangen is in principe gereserveerd voor het aansluiten van de bijgeleverde IPD2 iPod dock die alle gangbare iPod en iPhone modellen accepteert. Deze IPD2 dock moet via een aparte adapter worden gevoed en kan via een bijgeleverd kabeltje worden bestuurd vanuit de Viso Three via de bijgeleverde VR3 afstandsbediening of de kleine DR2 remote die bij het dockingstation hoort.
Gaan we nog even terug naar de Viso Three zelf. Op de voorzijde achter een klein klepje bevindt zich nog een vierde audio-ingang, een hoofdtelefoonuitgang en een USB slot voor het aansluiten van een memorystick of USB schijf. Dit USB (1.1) slot accepteert alle FAT geformatteerde harde schijven en kan volgens de norm 500mA leveren zodat ook bus-powered schijven kunnen worden gebruikt. De USB aansluiting is dus ook geschikt om een iPod op te laden. Meta-data van de op het USB geheugen opgeslagen bestanden worden in het display weergegeven.