REVIEWJamo

Jamo wEAR In40i headset

Bart Nijman | 07 juni 2011 | Jamo

Het Deense audiomerk Jamo maakte tot voor kort helemaal geen hoofdtelefoons, maar dat weerhoudt de fabrikant, die onderdeel uitmaakt van de Klipsch Group, er niet van om meteen een hele serie te presenteren onder de naam wEAR. Sinds kort zijn er drie varianten verkrijgbaar: de wEAR In20m, In30 en de In40i. HiFi.nl kreeg het laatstgenoemde type in huis om eens naar te luisteren.

Typenummer In20m is universeel geschikt voor mobiele telefoons met een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting en heeft in het snoer een microfoon en een knop om gesprekken te beantwoorden of te beëindigen. De In30 heeft dezelfde functionaliteit, met een krachtige bas als specifiek kenmerk. De wEAR In40i, die we uitgeprobeerd hebben, is speciaal ontworpen voor Apple’s iPhone, iPod of iPad: behalve gesprekken beantwoorden en beëindigen (in het geval dat de hoofdtelefoon in combinatie met een iPhone wordt gebruikt, of in combinatie met VoIP op een iPhone, iPod of iPad), kan er ook doorgebladerd of teruggebladerd worden door de muziek op die apparaten, en kan het volume bediend worden. Daarvoor zitten er in totaal maar drie toetsen op het smalle plastic blokje in het snoer: volume omhoog, volume omlaag en een knop die gesprekken aanneemt (eenmaal drukken) of beëindigt (eenmaal drukken), muziek laat afspelen of pauzeert (eenmaal drukken) of waarmee je naar het volgende nummer kan skippen (tweemaal snel drukken). Handig opgelost: zo hoeft er geen complete afstandsbediening in het snoer verwerkt te worden. Het werkt bovendien feilloos.

De microfoon is volgens Jamo voorzien van een ‘zeer intelligent 360 graden design’. Hierdoor hoeft de gebruiker niet meer naar beneden in de microfoon te praten om verstaan te worden. We hebben te weinig ervaring met dit soort telefoonheadsets om een vergelijking te kunnen maken, maar we kunnen wel zeggen dat de Jamo-hoofdtelefoon niet tot klachten leidde aan de andere kant van de lijn tijdens het bellen met de headset, of dat gesprek nou thuis in een rustige kamer, tijdens het autorijden of lopend op straat gevoerd werd. In het laatste geval was er overigens wel veel windruis, maar dat kwam mede omdat het ook daadwerkelijk behoorlijk waaide. Het telefoongesprek was echter goed genoeg te volgen om niet terug te hoeven bellen vanaf een windstillere plek. Maar vooral op de iPod is de play/pause- en skip-functie in het snoer erg prettig, want de speler zelf kan gewoon in je zak of tas blijven zitten. Bellen via een snoertje, waardoor het lijkt of je in het luchtledige staat te praten, blijft iets waar je ‘van moet houden’ – al is het in de auto sowieso handig natuurlijk, aangezien je toch niet met je telefoon aan je oor mag bellen. Bovendien lijkt de verstaanbaarheid tijdens het bellen op de snelweg beter via de oordopjes en het microfoontje in het snoer, dan wanneer je gewoon je telefoon tegen je oor aan drukt.

MERK

EDITORS' CHOICE