Totem Arro

In het internationale hifi wereldje kom je als recensent interessante, charismatische figuren tegen en soms zijn die ook nog aimabel. Vince Bruzzese is zo iemand. Uiteraard moet ook hij met zijn luidsprekers een boterham verdienen. Maar wat hem kenmerkt is niet zijn commerciele, maar veeleer zijn menselijke en muzikale kant. Bij een demo die ik enkele jaren geleden tijdens de CES bijwoonde spraken we uitsluitend over muziek. Tot zijn dochter opdook en me wees op een nieuw product van Totem. Wat de dochter zei ben ik vergeten, het gesprek met de vader en het geluid van de demo niet.



Musicality

Die keer in Las Vegas was overigens niet de eerste keer dat ik de ontwerper/eigenaar van het Canadese Totem sprak. Dat was gedurende de dealerdagen van de Belgische importeur Joenit. De importeur had destijds net een nieuw pand betrokken en had ter gelegenheid daarvan diverse ontwerpers uitgenodigd, o.a. die van Partington, Rega, Chord kabels en dus ook Totem’s Vince Bruzzese. Op alle etages werden demo’s gegeven maar degene die me echt bijgebleven is vond plaats in de kelder;  een set Totem Mani 2 luidsprekers in combinatie met Rega apparatuur. Vince vertelde me bij die gelegenheid een oud Indiaans gezegde; “You will never choose your Totem, it will choose you”, Op dat moment wist ik dat de Mani 2 mij uitgekozen had. Lang daarvoor had ik tijdens een luistersessie bij Multifoon in Rotterdam al kennisgemaakt met het eerste ontwerp van Vince; de Model One. Wat me opviel tijdens de dealerdagen in Belgie was dat Totem dus geen direct herkenbaar eigen geluid had. Ieder model heeft zijn eigen unieke karakter en de klank van de Model One had voor mij maar weinig verwantschap met die van de Mani 2. Wat ze wel gemeen hadden was het hoge niveau waarop zij speelden en een soort van muzikaliteit die me direct aansprak. Een kwaliteit die ik ook telkens weer beluister tijdens de demo’s van importeur Joenit op de jaarlijks terugkerende VAD show in Veldhoven. Het is juist die muzikaliteit die me doet besluiten om in te gaan op een uitnodiging om voor Hifi.nl een set Arro luidsprekers te recenseren.


You’re so Small!

Zelden ontving ik een kleinere doos. Zelfs zichzelf respecterende monitor speakers arriveren normaliter in een groter karton. Niet dat er iets op deze verpakking af te dingen is. Integendeel, de luidsprekers zijn uitstekend ingepakt en lopen tijdens het transport geen enkel risico. Nee, het is veeleer dat ik me niet voor kan stellen dat twee vloerstaande luidsprekers in zo’n klein omhulsel een plek kunnen vinden en dat er dan ook nog ruimte overblijft voor isolerend materiaal. En toch is dat zo. Deze Totems moeten dus wel erg klein zijn. Na opening tref ik tussen het dempende materiaal inderdaad twee luidsprekers aan. De dreumesen zijn maar 13 centimeter breed, slechts 18 centimeter diep en reiken niet hoger dan 85 cm. De testexemplaren blijken te zijn uitgevoerd in kersen. Niet mijn favoriete houtsoort maar dat maakt op zich niet zo veel uit. Tenslotte zullen deze luidsprekers maar tijdelijk in mijn woning verblijven. Wanneer ik een aanschaf zou overwegen dan zou ik zelf kiezen voor de Black Ash uitvoering. Andere leverbare varianten zijn white, mahogany of maple.



My, you’re Cute!

Hun geringe formaat maakt dat deze Canadezen in visuele zin met hun aanwezigheid het interieur van de luisterruimte of woonkamer niet snel geweld aan zullen doen. Tegelijkertijd maakt het ze daardoor ook opvallend. Met name vrouwelijke bezoekers blijken gecharmeerd te zijn van de zuiltjes en één van hen betitelde ze als ‘cute’. Ook in mijn ogen zijn ze het aanzien zeker waard. Dat kan ook bijna niet anders want de ervaren kastenbouwer van Totem doet er 9 uur over om 1 exemplaar in elkaar te zetten. Net als ook bij de grotere Totems het geval is bestaat het basismateriaal uit MDF. Dit wordt zowel aan de buiten- als aan de binnenkant bekleed met houtfineer. In plaats van dempend materiaal wordt er binnenin een laag speciale verf aangebracht. Deze bevat het door NASA ontwikkelde borosilicaat; een dure, moeilijk te krijgen stof met unieke dempende en warmtegeleidende eigenschappen. De buitenkant is zorgvuldig afgewerkt en de randen en hoeken zijn mooi afgerond. De units op de baffle zijn dicht bij elkaar geplaatst. Bovenaan de 19 mm geïmpregneerde zijde dome tweeter en daar onder de 114 mm sandwich conus met dubbele magneet. Samen zorgen ze voor een frequentiebereik van 40 Hz tot 20 kHz waarbij het kantelpunt ligt op 2.4 kHz. Aan de achterzijde twee poorten waarvan alleen de bovenste deze naam verdient. De onderste is het gat waardoor de luidspreker met bijvoorbeeld fijn droog zand gevuld kan worden. Dit zogenaamde ‘mass loading’ kan zinvol zijn wanneer de speakers in een bepaalde ruimte te veel laag genereren. Op die manier kan het gewicht met maximaal 9 kilo verzwaard worden. Tussen de beide openingen, halverwege de hoogte van de luidspreker, zitten bi-wire aansluitingen die onderling doorverbonden kunnen worden door meegeleverde dunne,goudkleurige metalen plaatjes.  De plaats van deze aansluitingen maakt dat luidsprekerkabels erg in het zicht hangen. Bij de speakers worden twee bodemplaten met bijbehorende spikes geleverd. De importeur heeft wat Bluetack meegegeven teneinde op die manier een verbinding tussen de bodemplaat en de onderzijde van de zuil tot stand te brengen. In mijn ogen blijft het een wat knullige oplossing. Vooral omdat deze speaker al geruime tijd leverbaar is en ik me niet voor kan stellen dat ik de enige ben die hier iets over schrijft of zegt. Toegegeven; in de praktijk voldoet de Bluetack oplossing prima.  

MERK





EDITORS' CHOICE