REVIEW

Ilse DeLange – Live In Ahoy

Eric de Boer | 08 oktober 2009

Het is voor Nederlandse begrippen knap te noemen als je als artiest veel albums kan verkopen zonder ooit met een single op nummer één in de Top 40 te hebben gestaan. De laatste cd van zangeres Ilse DeLange is een live registratie van haar concert in Ahoy Rotterdam, opgenomen in maart van dit jaar. Als bonus krijgt de luisteraar ook nog de mogelijkheid om het concert alsnog bij te wonen, middels een bijgevoegde dvd.

Ilse DeLange – Live in AhoyDe in Almelo geboren zangeres heeft inmiddels zes studioalbums op haar naam staan en heeft al meerdere malen voor diverse platina en gouden albumverkopen gezorgd. Dit jaar nog werd ze onderscheiden met de DCMA Award - `Best female vocalist 2009`. Tegenwoordig leeft Ilse DeLange samen met haar Bart Vergoossens, die drumt in haar band. Na enkele try-outs heeft Ilse (nog onder het inmiddels failliete The Entertainment Group) het met gemak voor elkaar gekregen om Ahoy vol te krijgen met veel trouwe fans. De registratie van het concert is op de cd geluidstechnisch prima in orde en verveelt eigenlijk niet, hoewel twee cd’s vol muziek best lang is.

De aanwezigen tijdens het Rotterdamse concert worden getrakteerd op alle bekende nummers uit Ilse’s muzikale verleden, enkele hoogtepunten en niet te vergeten de obligate covers. Die laatste hadden wat mij betreft weg mogen blijven, Ilse heeft het mijns inziens niet nodig om een gooi te doen naar John Hiatts Have A Little Faith In Me, een nummer dat haar stem niet echt past. Ook ZZ Tops Sharp Dressed Man is te ‘lief’ gespeeld en had een stuk beter uitgediept mogen worden. Maar negatief over het concert ben ik niet. Hoewel Ilse duidelijk moet wennen aan de grote zaal en de hoeveelheid mensen, ze heeft echt een paar nummers nodig om zelfverzekerd op me over te kunnen komen, biedt ze wel degelijk een sterwaardig concert. De setlist is uitgebalanceerd en springt van oudere tracks naar nieuwere tracks. Natuurlijk komen de bekende songs als I Love You, The Great Escape, Miracle, Puzzle Me en So Incredible aan bod, alsmede haar nieuwe single We’re Alright.

De wat lievige countrymuziek past Ilse evengoed als de strakke broek die ze aanheeft, zoals de dvd weergeeft. Ik kan haar alleen complimenteren met de prestatie om het publiek mee te krijgen en zoveel energie en pure fun uit te stralen. Ilse ontpopt zich als een waar artiest, met emoties. Zo lukt het haar om tijdens het nummer I Still Cry haar ogen te bevochtigen, houdt ze stoer haar gitaar vast en kijkt ze diep en ver haar publiek in. Ze komt hierdoor kwetsbaar over, wat de menselijkheidfactor van de zangeres mooi uitbuit. Dit geeft gelijk de meerwaarde van het beeldmateriaal op de dvd aan, je ziet wat er wordt bedoeld door de artiest en gaat meeleven. De dvd is ook nog voorzien van een backstage verslag en drie videoclips. De band die Ilse tijdens dit concert ondersteunt is van groot niveau en speelt erg strak samen met Ilse DeLange in een prettige mix. Al met al een onderhoudend en prima uitgedokterd album, dat ook weergeeft dat de artiest Ilse DeLange meer dan alleen Nederland roem waardig is. Ilse is nu te zien tijdens haar ‘Incredible’Clubtour op diverse locaties in Nederland.

Aanvullende informatie:

Label: Universal Records
Speelduur: 54:12 minuten (cd1), 53:38 minuten (cd2), 115 minuten (dvd)
Website: www.ilsedelange.com


EDITORS' CHOICE