REVIEW

Dead Can Dance - Dead Can Dance / Garden Of The Arcane Delights

Jan de Jeu | 26 februari 2009

Wie voor het eerst het album Dead Can Dance van de gelijknamige groep hoort en vervolgens naar één van de meer recente albums gaat luisteren, zal ongetwijfeld een aantal ingredienten herkennen zoals de stemmen van Brendan Perry en Lisa Gerrard.

Dead Can Dance - Dead Can Dance Garden Of The Arcane DelightsOok de door Lisa bespeelde Yang Ch’in is een voorbode van de latere sound. Toch zijn de verschillen groter dan de overeenkomsten. De eersteling is als een ruwe diamant die nog geslepen moet worden, met daarin doorklinkend de invloeden van gothic, pop en een new wave groep als The Cure. Opvolger Garden Of The Arcane Delights is in die zin representatiever voor het latere werk.

Vooral Carnival Of Light dat opgebouwd is rond de prachtige stem van Lisa. Beide albums - het eerste op 180 gram zwart vinyl en het tweede op 180 gram doorschijnend blank vinyl - zijn nu te krijgen als een Limited Edition Double Vinyl set waarbij door MFSL (die de mastering voor zijn rekening genomen heeft) gebruik gemaakt is van de originele analoge toonbanden.

Zowel het artwork als de persing zijn subliem en een must voor de echte Dead Can Dance fan. Om kennis te maken met deze groep zou ik evenwel kiezen voor een meer recent album.


EDITORS' CHOICE