REVIEW

Squarepusher – Just A Souvenir

Michel Wanner | 11 december 2008
Achter het pseudoniem Squarepusher schuilt de Britse artiest Thomas Jenkinson (1975). Deze electronic music expert komen we ook wel eens tegen onder de naam Chaos A.D. of The Duke of Harringay. Just A Souvenir is het elfde album van deze multimuzikale gek.

Squarepusher – Just A Souvenir“Gek” ja, want echt normaal kun je de sound niet noemen. En dat is positief uiteraard, want normale muziek is er al genoeg. Veertien instrumentaaltjes peutert de heer Jenkinson uit zijn Reaktor (Native Instruments) in combinatie met een Eventide Orville voor de digital processing. Overigens, Squarepusher beweert meer over zijn muziekuitrusting te weten dan de fabrikanten van de producten zelf.

Klinkt heel elektronisch allemaal en dat is het natuurlijk ook. Maar wat een smakelijke combinaties krijgen we hier voorgeschoteld! Dat de roots in drum and bass, musique concrète en acid house liggen is goed te horen, maar dat er ook goed naar jazz en punk wordt geluisterd maakt het geheel alleen maar interessanter. Het is maar goed dat er geen plaats was voor een vocalist, want die had de boel ontegenzeggelijk verpest. Bovendien was er uit muzikaal oogpunt toch geen ruimte voor geweest, zo propvol zitten de songs. Gelukkig zijn er ook wat rustgevende intermezzo’s in de vorm van Fluxgate, Open Society, Quadrature en het outro Yes Sequitur waarbij trouwens dikwijls de akoestische gitaar gehanteerd wordt.

Dat de inspiratie voor dit album is opgedaan tijdens een spetterend rockconcert is goed te horen. De geweldige ervaring die Jenkinson had tijdens dat optreden wilde hij niet slechts als souvenir voor zichzelf behouden. Om deze te delen is hij vrijwel daags erna de studio ingegaan en daar heeft ie een flinke tijd gespendeerd. Het resultaat is een spectaculair geluidsspectrum dat hier de revue passeert met referenties aan jazz (Duotone Moonbeam), de Ramones (Open Society) en zelfs speedmetal (The Glass Road). Te veel om op te noemen eigenlijk en daardoor voor een brede groep muziekliefhebbers interessant, waaronder ondergetekende. Voor sommigen zal het iets te nerveus zijn. Voor die laatste categorie zijn er gelukkig legio alternatieven.


Overige informatie:
14 tracks, 44 minuten
Label: Warp Records
Distributie: Rough Trade
Website: http://squarepusher.net
www.warprecords.com

EDITORS' CHOICE