REVIEWSony

Sony BDP-S300


Rene Smit | 29 mei 2008 | Sony

Na recente ervaringen met dvd-spelers uit diverse prijscategorieen, is het nu tijd om een speler aan de tand te voelen die overweg kan met de nieuwe standaard: Blu-Ray. Na een heftige strijd tussen Blu-Ray en HD-DVD is eerstgenoemde als winnaar uit de bus gekomen. Dat had niet zo zeer met een betere kwaliteit te maken,  maar zoals vaak met financiele belangen van diverse partijen.Voordeel voor de consument is dat er duidelijkheid is en geen reden meer om de aankoop van een speler uit te stellen. Ander pluspunt, dat was al snel te constateren, is dat de prijzen van zowel spelers als schijfjes dalen. Ook zal het aanbod aan spelers toenemen en de techniek voortschrijden, een goede zaak. Blu-Ray biedt door zijn veel grotere opslagcapaciteit de mogelijkheid om bijvoorbeeld interactieve functies te integreren. Zo kun je soms zelf kiezen voor een alternatief einde van een film, commentaar in woord en beeld van de regisseur of andersoortige extra’s. Grootste plus is natuurlijk de betere beeld en geluidskwaliteit. Mijn eerste stappen op het high definition beeld en geluidspad mag ik gaan zetten met een Sony BDP-S300 Blu-Ray speler. Een speler die met een brutoprijs van 349 euro in het betaalbare segment valt en dus goed zou kunnen fungeren als opvolger van een “ouderwetse” dvd-speler.


BDP-S300

De speler is uitgevoerd in een combinatie van mat en glimmend zwarte delen en krijgt daarmee een enigszins chique uitstraling. Met een breedte van 43 centimeter houdt Sony de gebruikelijke maat aan voor audioapparatuur. De diepte is echter 37,5 centimeter, wat fors te noemen is. Dusdanig zelfs dat Sony het nodig vindt zes in plaats van vier voetjes te monteren onder speler. De hoogte van slechts 7,9 centimeter doet de speler op het oog kleiner lijken. Schoon aan de haak weegt de BDP-S300 ongeveer 4,5 kilo. Aan de lichte kant maar niet ongebruikelijk in dit segment.

Aan de voorzijde maakt de speler een opgeruimde indruk. Helemaal links zit verzonken op de bovenkant van het front de aan- uitschakelaar en uiterst rechts een zelfde toets om de lade te openen of sluiten. Deze lade is centraal geplaatst met links daarvan de display en rechts een aantal kleine druktoetsjes voor onder andere het selecteren van een volgende of vorige track. De achterzijde maakt een opgeruimde indruk, uiterst links zit de entree voor het netsnoer, een ongeaard exemplaar, daarnaast de koelsleuven voor de ingebouwde ventilator. Vervolgens komen de aansluitingen voor beeldweergave in de vorm van HDMI (die uiteraard geluid kan transporteren ), composiet, s-video en component video out.

Om geluid uit de speler te krijgen zijn er diverse aansluitingen beschikbaar. Digitaal in de vorm van een optische en coaxiale uitgang. Analoog is er een stereo uitgang en daarnaast nog een 5.1 uitgang voor surroundweergave. Gelukkig zijn de Blu-Ray spelers ‘backwards’ compatible, zodat normale DVD’s afgespeeld kunnen worden. Het is niet mogelijk om de speler direct via internet softwarematig te upgraden omdat een ethernet aansluiting niet aanwezig is. Updaten kan wel via een schijfje. Op de Sony site zijn de updates te downloaden die u vervolgens op een DVD schijfje kunt branden welke daarna in de Blu-Ray speler geladen dient te worden.
 

Aansluiten

Omdat de Sony in het audiorack de plaats in neemt van de normaal gebruikte vM SA230 multispeler, kan de bekabeling één op één omgeprikt worden. Om het beeld in de hoogst mogelijke resolutie naar de Panasonic plasma toe te sturen wordt een hoogwaardige Inakustik HDMI kabel gebruikt. Het digitale geluid gaat middels een Canare Digiflex coaxiale kabel naar een Marantz SR5600 surroundreceiver. Analoog geluid gaat via een Siltech SQ88 G5 Classic naar een vM MA240 versterker, dit uitsluitend voor stereoweergave. Gelukkig zijn bij deze Sony BDP-S300 alle uitgangen actief, zodat zonder de surroundinstallatie te gebruiken het geluid van een disc via de plasma weer te geven is. Rest nog het netsnoer in de Inakustik verdeeldoos te steken en de boel zou moeten werken.Gebruikte speakers zijn Audiovector M3i Super’s, een Spendor SC3 center en Polk FX3i dipool surroundspeakers. Een vM PA535 3-kanaals eindversterker zorgt voor bi-amping op de frontkanalen en het 3e kanaal stuurt de centerspeaker aan. De surrounds worden gevoed door de Marantz receiver. Om het beeld te kunnen beoordelen heeft Sony een tweetal Blu-Ray discs meegestuurd en bovendien was filmmaatschappij Warner Home Video bereid diverse Blu-Ray titels ter beschikking te stellen. Software genoeg, aan de slag dus maar.

EDITORS' CHOICE