REVIEWAmphion

Amphion Ion L

Begin 2006 introduceerde het Finse Amphion de ION, een zeer kleine full range luidspreker die door de audiopers zeer goed ontvangen werd. Dat kwam door een precies geplaatst stereobeeld en een hoog analytisch vermogen in zeer compacte afmetingen. Daarnaast is de kleinere ION prima afgewerkt en scherp geprijsd. Nu komt Amphion met de ION L, de iets grotere broer van de ION. Alles is wat forser uitgevoerd, hoewel het een relatief kleine luidspreker blijft. Met 326 x 162 x 265 mm (hoogte x breedte x diepte) is het een model voor in een boekenkast of op een luidsprekerstandaard. Qua afwerking lijkt de L veel op zijn kleinere broer: zeer goed afgewerkt en een modern tijdloos design.

Bij het recensie-exemplaar is een paar Spectral luidsprekerstandaards meegeleverd. Deze passen mooi bij de ION L`s qua design en afmetingen.

De techniek.

Kenmerkend voor de luidsprekers is het strakke uiterlijk met fraai afgeronde hoeken en een metalen grill voor de woofer en de tweeter. De luidspreker is een twee-weg bassreflex met de poort aan de achterzijde van de luidspreker. Bij plaatsing in een kast of dicht tegen een muur kan de poort worden afgesloten met een meegeleverde schuimrubberen dop. Daardoor wordt het in feite een gesloten box, en die hebben de neiging iets eerder te stoppen met het weergeven van lage tonen. Hierdoor klinkt het minder boemig bij plaatsing dicht bij een muur.

Aan de achterzijde van de luidspreker zijn stevige terminals voorzien voor het aansluiten van de luidsprekerbekabeling. Er kan gebruik worden gemaakt van blanke draad, bananenstekkers en spades.

De luidsprekers hebben een gevoeligheid van 86 dB bij een spanning van 2,83V op 1 meter afstand. Een tamelijk lage waarde, wat in de praktijk betekent dat de eindversterker die erop wordt aangesloten een redelijk vermogen moet hebben. Amphion raad aan een versterker tussen de 20 en 150 W. Dat is natuurlijk wel een erg grote spreiding, maar met een 80 W versterker zijn ze prima aan te sturen en kan er ook voldoende luid gespeeld worden. De nominale impedantie is 8 ohm, waardoor ze voor veel versterkers een makkelijke belasting zullen vormen. De relatief hoge weerstand voorkomt dat er een zeer hoge stroom gaat lopen, waardoor de versterker niet op zijn tenen hoeft te lopen.

Het laag dat eruit komt is beperkt, en dat heeft alles te maken met de geringe inhoud van de kast en het kleine conusoppervlak van de woofer. De woofer heeft een diameter van 13.5 cm / 5.25” en is gemaakt van Nomex (kunststof). Vergeleken met de ION, die een 10 cm woofer heeft, is het alweer een stuk groter. Al blijft ook met de ION L het laagste laag verborgen voor de luisteraar. Een fraaie subwoofer kan dat tekort aan laag echter goed compenseren.

Voor het hoog wordt gebruik gemaakt van een 25 mm / 1” titanium dome tweeter. De overgang van woofer naar tweeter ligt op ca. 1600 Hz. De tweeter ligt iets verzonken in de kast zodat de afstraling van tweeter en woofer in één vlak ligt. In feite wordt hiermee gerealiseerd dat het geluid van de woofer en de tweeter in fase blijft, hetgeen erg belangrijk is voor een goede geluidskwaliteit.

Opstellen...

De ION L`s zijn opgesteld in mijn luisterruimte en aangesloten op een paar Van Medevoort PA-80 klasse D mono-eindversterkers (80W per kanaal). Deze zijn verbonden met een Van Medevoort CA450 voorversterker. Als bron hebben een Vyger Timor draaitafel en een Tentlabs cd-speler gefungeerd. De interlinks zijn JK Acoustics type 2, netsnoeren zijn van Kemp Elektroniks, net als de stroomgroep en het netfilter, de Power Source Plus. Voor het aansluiten van de luidsprekers is gebruik gemaakt van een paar Van den Hul Cleartrack kabels. Alle apparatuur staat in een Callas-Audio clamprack.

Voor ik kon gaan luisteren naar de ION L`s is eerst een uurtje geknutseld aan de Spectral luidsprekerstandaards. Deze kwamen nieuw uit de doos, en moesten dus nog worden geassembleerd. Eenmaal opgesteld en aangesloten is er eerst weinig aandacht besteed aan de luidsprekers. Pas na een week spelen op de achtergrond is er uitgebreid geluisterd. Vervolgens is er voor de verandering ook eens gemeten aan de luidsprekers. Ik ga het eerst hebben over het luisteren.

EDITORS' CHOICE