REVIEWNAD

NAD C515BEE

Kilian Bakker | 14 februari 2008 | NAD

Enige tijd geleden werd de muzikale C315BEE versterker besproken op HiFi.nl. NAD heeft nu ook een `15` CD-speler in haar pakket in de vorm van de C515BEE die zowel uiterlijk als klankmatig doet denken aan zijn versterker-collega.


Simplicity

Zoals Albert Einstein reeds aangaf: "Everything should be made as simple as possible, but no simpler". De hoofdontwerper van New Acoustic Dimension -Bjorn Erik Edvardsen- (wiens initialen achter de typeaanduiding van het recensie-onderwerp prijken) is het daar blijkbaar geheel mee eens. Net als bij de eerder besproken C315BEE heeft de heer Edvardsen bij de nieuwe NAD CD-speler zowel ergonomisch als technisch het simplisme ver doorgevoerd en tegelijkertijd voor een verbeterde weergave gezorgd. Simplisme kan (wanneer correct toegepast) resulteren in purisme en dus in een hogere mate van klankzuiverheid. Het cosmetisch design van de C515BEE volgt dat van de NAD `15` versterker en is nog strakker en tijdlozer dan dat van de meer kostbare NAD producten waardoor het front, ondanks het gereduceerde formaat, een overzichtelijke indruk maakt.


C515BEE

Het recensie exemplaar werd geleverd in NAD`s kenmerkende donkergrijze afwerking, wat de fabrikant `Graphite` noemt. De C515BEE wordt in zijn doos door twee stevige Styropor schelpen goed beschermd tegen transport-avonturen. Hij wordt geleverd met de NAD CD7 afstandbediening, een 8-talige handleiding en een tweevoudig signaaltouwtje (Stereo-interconnect). Dat laatste kan men beter in de doos laten want deze speler verdient natuurlijk beter (een betaalbare QED of Chord kabel doet al wonderen). Onder het bekende vierkante NAD logo bevindt zich de aan/uit toets met een LED wat oranje oplicht in standby en blauw wanneer het apparaat is ingeschakeld... waar is de traditionele groene LED gebleven, NAD?! In ieder geval licht het kleine LEDje bescheiden op (dus toch nog NAD-ingetogen) maar ondergetekende zal de eigenwijze combinatie van grijs met groene lichtjes toch missen.

De CD-lade wordt geflankeerd door een overzichtelijk VFD dot-matrix display en zes toetsen die de hoofdfuncties bedienen en prettig aanvoelen. Het display kan in vier stappen worden gedimd; drie lichtsterkte-niveau`s plus uit. Een handige functie voor luistersessies in een spaarzaam verlichte ruimte. Aan de achterzijde bevinden zich naast de analoge Cinchbussen een elektrische en optische digitale (S/PDIF) uitgang en een vast, ongeaard lichtnetsnoer. De D/A omzetting wordt verzorgd door een 24 bit, 192 kHz DAC. De analoge en digitale circuits van de C515BEE hebben geheel gescheiden en electronisch geregelde voedingslijnen. De analoge uitgang heeft een (maximale) uitgangsspanning van 2,2 Volt. De C515BEE meet 6 bij 43,5 bij 24,1 centimeter (HXBXD) en weegt 3,52 kilo. Hij is leverbaar in Graphite of Titanium (zilvergrijs). De standaard garantieperiode duurt 2 jaar. Door online registratie (www.andbenelux.com) kan de garantieperiode -voor producten die na 1 januari 2005 zijn aangeschaft- worden verlengd tot maar liefst 5 jaar.

MERK

EDITORS' CHOICE