REVIEW

Ella Fitzgerald sings the Jerome Kern songbook


Jan de Jeu | 14 juni 2007

De combinatie Ella & Nelson is er één die maar nauwelijks verbeterd kan worden. Zij, de grootste jazz zangeres van de twintigste eeuw, en hij misschien niet de beste maar dan toch zeker één van de beste arrangeurs - alleen al vanwege zijn werk met Frank Sinatra - van zijn tijd.

Ella Fitzgerald sings the Jerome Kern songbookHun meest memorabele vorm van samenwerking geldt ongetwijfeld het George & Ira Gershwin songbook dat zij samen opnamen maar ook de twee albums met standards die zij in 1962 uitbrachten zijn zeker niet te versmaden. ‘Ella Fitzgerald Sings the Jerome Kern Songbook’ is de voorlaatste in de rij van songbooks die Ella opnam voor Verve Records. Het is het eerste songbook waarin een componist centraal staat die geen enkele van de teksten geleverd heeft. Dit in tegenstelling tot het laatste songbook - dat van Johnny Mercer - dat juist gewijd is aan een tekstschrijver.
Het eerste wat opvalt aan dit songbook is dat het veel minder materiaal bevat dan voorgaande versies. Er zijn in januari 1963 slechts twaalf songs opgenomen in Los Angeles door Val Valetin.

Ella zelf was verantwoordelijk voor de keuze van het repertoire en hoewel de songs stuk voor stuk de moeite waard zijn mis ik enkele grote Kern songs waarbij ik met name ‘Smoke Gets In Your Eyes’ en liever nog ‘The Folks Who Live On The Hill’ graag geïncludeerd had gezien.

Dat gezegd hebbende blijft dit een prachtige lp met een heerlijke stem die ruim veertig jaar na de opname in de re-issue versie op 180 grams vinyl van Speakers Corner Records in mijn luisterruimte nog steeds de magie tentoonspreidt die mij ademloos aan mijn set weet te kluisteren. ‘The Way You Look Tonight’ is in mijn oren iets te langzaam opgenomen, maar luister naar het relatief onbekende ‘You Couldn’t be Cuter’ op tekst van Dorothy Fields en u zult met me eens zijn; dit is puur genieten.

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »