REVIEW

ELO – Balance Of Power

Timo Schuurbiers | 15 maart 2007
Voor velen is dit een onbekend album van ELO. Het was ook meteen hun laatste studio album. Het kortste ELO album. Het eerste album zonder (echte) violen. Het album waar ELO een trio werd, door het vertrek van bas gitarist Kelly Groucutt.

ELO – Balance Of PowerRond die periode ging Lynne ook scheiden, waardoor het een verdrietig album werd. Lynne experimenteerde onder andere met de “AMS delay en harmonizer én sampler”. Maar je merkt dat ondanks deze nieuwe technieken, de chemie toch wel was verdwenen.

“Calling America” heeft als single het meeste succes gehad. Samen met “So Serious” de twee beste tracks van deze CD. Lynne doet verder zijn uiterste best op de overige tracks, maar de kwaliteit van de songs is gewoonweg niet voldoende.
De bonustracks (zes in totaal!) zijn verder wel aardig, maar voegen niet zo heel veel toe naar mijn inziens. Leuk voor de fans.

Als we alles kort samen mogen vatten, dan was het tijdperk ELO halverwege de jaren tachtig, na jaren van groot succes voorbij. Balance Of Power heeft ook niet meer voor de ommekeer kunnen zorgen. In 2001 heeft Lynne (wellicht tegen beter weten in) de groep nog nieuw leven ingeblazen. Oudgediende Richard Tandy kwam er enige tijd later ook bij voor de wereldtournee. Vanwege tegenvallende kaartverkoop werd deze tour flink ingekort.


Aanvullende informatie:
Balance Of Power
10 tracks, 31:01 min
2007 Bonus Tracks
"Opening" 0:24 min
"Heaven Only Knows (Alternate Version)" 2:32 min
"In For The Kill" 3:13 min
"Secret Lives (Alternate Mix)" 3:24 min
"Sorrow About To Fall (Alternate Mix)" 3:48 min
"Caught In A Trap (UK B-side) 3:44 min
"Destination Unknown (UK B-side) 4:10 min
Klankkwaliteit: goed
Links: http://www.elo.biz, http://www.ftmusic.com/outoftheblue
Label: EPIC/Legacy
Distributie: Sony BMG Music Entertainment

EDITORS' CHOICE