Totem Mite

Kan een monitorspeaker ondanks haar proportionele beperkingen een compleet geluidsbeeld neerzetten? Als we de wetenschap direct moeten geloven haalt een monitor het niet bij een vloerstaande luidspreker, maar vanwege persoonlijke voorkeuren en – vaak - bijkomende wensen op het gebied van esthetica is een monitorspeaker gemakkelijker toe te passen in ons interieur. Dat we dan wellicht iets moeten inboeten aan het laag is dan een kwestie van persoonlijke smaak, en kan al naar gelang worden opgelost door middel van een niet in het oog springende subwoofer. Hifi.nl luistert voor u en concludeert.


Voor mij staan de Mite’s van het Canadese Totem. Het gaat om de kleinste telg uit het brede assortiment van dit luidsprekermerk. Een compacte monitor, met een naam die -zoals bij alle Totem’s- een knipoog is naar de leefwereld van de autochtone inwoners van Noord Amerika: de indianen. Een Totem is een entiteit dat een individu kiest en hem dan gedurende zijn of haar leven gidst. De naam Mite knipoogt naar een klein dier (mijt) en naar macht of kracht.

Met zijn 27 centimeters hoog en 15,2 breedtecentimeters is de Mite echt niet groot te noemen. Toch liegt het geheel er totaal niet om; de MDF kersenhouten kast weegt 3,8 kilogram. De Mite heeft een gevoeligheid van 87dB/W/meter en levert een maximale geluidsdruk van 102dB. De versterker moet wel in staat zijn om minimaal 80 Watt bij 8 Ohm te leveren, mijn advies ligt zelfs nog iets zwaarder. De bijgeleverde zwarte stands van het merk Partington passen goed bij de Mite’s, in welke kleurstelling dan ook. De vier holle buizen zijn naar wens te vullen met loodkorrels of zilverzand, wat het geheel nog “doder” maakt. De stands worden geleverd met spikes. Ook krijg ik van importeur Joenit een tri-wire versie van hun eigen Tress kabel, netjes afgemonteerd met WBT banaanstekkers. Deze getwiste kabel bestaat uit een traag getrokken 1,8mm² verzilverde zuurstofvrije koperdraad, geïsoleerd met een dikke laag Teflon.


Plaatsen en aansluiten

Ik stel de speakers op met een tussenruimte van zo’n drie meter, aangestuurd door mijn combinatie van een Denon receiver, die als voorversterker dient, een Rotel RB1070 eindversterker en als loopwerken mijn Bluenote Piccolo met een B5mkII arm en een Goldring Eroica LX MC-element, Bluenote Phono1 phonopre en een Denon DVD-2900. De Tress kabel sluit ik aan in bi-wire. Het laag voorzien van een dubbele ader en het hoog van een enkele. Na een week flink meedraaien in mijn opstelling, de Mite’s hebben nu zo’n 100 speeluren achter de rug, ga ik serieus luisteren. Het geheel kan mij helemaal niet bekoren; het geluid blijft letterlijk “kleven” aan de speaker, en er is niets te merken van het spectaculaire geluidsbeeld en de perfecte plaatsing die de bijgeleverde brochure me heeft beloofd. Een verandering van bekabeling of het anders opstellen van de luidspreker levert ook niets op.

Ik besluit de Mite’s langer te laten inspelen. De tweeweg monitoren komen nieuw uit de doos en hebben dus voor deze recensie geen enkel speeluur gehad, dus gun ik ze het voordeel van de twijfel. Na anderhalve week nog ga ik nog eens kritisch zitten luisteren. De speakers hebben nu alles met geluid ondersteund wat maar mogelijk was, zelfs voor televisie-uitzendingen als het nieuws zette ik ze aan. Het levert een totaal ander plaatje op; er is sprake van emotieoverdracht, ik herken stemmen en plaatsing. Ik plan een rustige avond alleen met de Mite’s.

MERK

EDITORS' CHOICE