Gelukkig is het weer zomer. Ik ben dan in een betere stemming dan ‘s winters. Ik ben dan veel buiten, wandel vaak en ga vaak naar het strand. Mijn Minidisc Walkman maakt in dit seizoen overuren. Begin juni was ik in Frankrijk aan de Atlantische Oceaan en heb daar veel uren aan het strand doorgebracht, samen met mijn walkman. Al luisterend kwam ik tot het besef dat deze walkman mij net zo intens bij de muziek bracht als mijn Hifi set thuis dat doet. Wat is dat toch?
Elke keer betrap ik mezelf er weer op dat ik buiten mijn huiskamer set ook op andere manieren goed van muziek kan genieten. Oké, mijn dure huiskamer set brengt me in verroering, laat me soms dingen horen waar ik een brok van in mijn keel krijg, en eerlijk gezegd met veel meer kwaliteit dan de walkman of het setje op de slaapkamer. Maar al deze middelen voor muziekweergave geven mij uiteindelijk toch dezelfde muzikale bevrediging. Het vreemde is dat ik bij mijn dure set altijd de neiging heb om naar verbeteringen te zoeken. Bij de set op de slaapkamer boven doe ik dat niet. Ik denk daar niet eens aan! Ik heb vaak met de gedachte gelopen om eens een jaar of langer te stoppen met het zoeken naar verbeteringen en de huiskamer set te accepteren en te waarderen zoals hij nu is. Dat is moeilijk, dat weet ik, we hebben er allemaal ‘last’ van. Toch kan ik me voorstellen dat sommigen onder de audio liefhebbers meer rust in hun lijf hebben dan de gemiddelde audio verslaafden. Die mensen kopen in een keer een goede set, hebben daar het geld ook voor en daarmee basta. Als fabrikant kun je daarop inspelen en een evenwichtige complete set aanbieden. Als je zo’n set hebt gekocht ben je voor langere tijd van de kriebels af en kun je je gaan concentreren op het luisteren van muziek. Ik wou dat ik dat kon. Wat een rust zou dat geven!
Toen de hoofdredacteur mij vroeg of ik een complete Rega-set wilde beluisteren was dat voor mij een interessante test of dat ook in de praktijk zo uit zou pakken. Nu kreeg ik de kans om een heel systeem in één keer op te zetten en er verder wekenlang alleen maar mee te draaien zonder gefriemel met kabels en dergelijke. Mijn auto zat vol met dozen die stuk voor stuk behoorlijk licht van gewicht waren. Dat gaf me al heel wat twijfels. “Als het zwaar is, is het goed”, is een gedachte die al snel bij me opkomt. Wat blijkt: ik zat er weer eens naast! Thuis gekomen begon ik meteen met uitpakken.
Mira
Uit de eerste doos kwam de Mira versterker. De Mira is een zeer Spartaans ogende versterker, maar ook zeer solide gebouwd. Voorop is alleen een aan/uit knop en een grote draai regelaar met daarnaast 2 kleine drukschakelaars voor mute en tape. De grote draaiknop heeft 2 functies. Je kan het volume ermee regelen en als je hem indrukt, krijgt hij de functie bronkeuzeschakelaar. Dat is ‘t. Meer zit er niet op en het is alles wat ik nodig heb. Gelukkig geen bass en treble regelaars; die veranderen het geluid alleen maar en verbeteren het nooit. Achterop zijn er voldoende lijningangen en een phono aansluiting aanwezig. Er is ook nog gedacht aan een pre-out zodat de Mira ook als voorversterker gebruikt kan worden. In de beschrijving staat dat de Mira 2 x 60 watt levert en ik kwam dan ook nooit vermogen tekort. Kortom: de Rega Mira is een no-nonsense apparaat, die het gedurende de testperiode nooit liet afweten.