Olé voor Ole Klifoth
Voor een recensent is het altijd leuk wanneer je door een nieuwe importeur benaderd wordt om producten te testen. Als deze importeur ook nog met een nieuw merk voor Nederland komt wordt het extra spannend.
Enige tijd geleden had ik weer eens geluk en werd benaderd door importeur Top Hifi om een set speakers van het uit Denemarken afkomstige merk Audiovector aan de tand te voelen. Het merk mag voor Nederland onbekend zijn, het bestaat al meer dan 20 jaar. In overleg werd gekozen voor de vloerstaande Mi3 Signature, het één na duurste model uit de Mi3 serie. Op de afgesproken dag staat de importeur met een steekwagen voor de deur. In no time zijn de speakers uitgepakt en de dozen in de bestelwagen van de importeur verdwenen. Prettig wanneer je beschikt over een eengezinswoning waarvan alle kamertjes bezet zijn. Gezamenlijk sluiten we de speakers aan en nemen wij plaats op mijn normale luisterplek. Het grote schuiven kan beginnen. Na een kwartiertje denkt onze importeur de min of meer ideale opstelling gevonden te hebben en leunt hij relaxt achterover om van de muziek te genieten. We praten nog een uurtje over de speakers, muziek en andere zaken en daarna laat hij me alleen met de Mi3’s.
Mi3 Signature
Audiovector is een luidsprekermerk met een andere filosofie dan de meeste fabrikanten. Waar je bij een ander merk nieuwe speakers moet kopen wanneer je wilt upgraden kun je bij Audiovector je bestaande speakers opwaarderen. Onderaan de ladder begin je met de Mi3 in standaard uitvoering, die kosten 1799 euro per paar, om in het uiterste geval door te groeien naar de Mi3 Avantgarde waar de dealer 4999 euro per paar voor vraagt. Een groot prijsverschil maar ook qua speaker een wereld van verschil. Goed beschouwd blijft alleen de kast gehandhaafd en worden gaandeweg het upgrade pad de drive units vervangen, het filter aangepast, er wordt een speciale dempende voet aangebracht en een extra baffle geplaatst. Eenmaal aangeland bij de Avantgarde versie is de koek nog steeds niet op en kan als laatste optie nog gekozen worden voor een actieve versie. Van de importeur heb ik de 3399 euro per paar kostende Signature versie ter beschikking gekregen. De geleverde set is uitgevoerd in Birdseye Maple waarvoor een meerprijs geldt. Standaard kan gekozen worden voor Black Stained Ash, African Rosewood, American Cherry en American Maple. De afwerking van de speakers is subliem en overal lijkt aan gedacht te zijn. De manier waarop de units in de kast aangebracht zijn laat al zien dat men bij Audiovector over de kleinste details nadenkt.
Er worden boutjes van verschillende lengtes gebruikt om de boel vast te zetten en ook nog eens met een verschillend draaimoment. Hierdoor zitten de units rotsvast in de baffle, met als bijkomend effect het feit dat het er visueel bijzonder strak uitziet. De beschermende fronten worden met magneetjes aan de baffle vastgezet. Op deze manier zijn ze eenvoudig te verwijderen wanneer er serieus geluisterd gaat worden. Met de fronten bevestigd heb ik ze ongeacht het volume niet op rammelen kunnen betrappen, maar zonder wordt net het laatste beetje resolutie aan de tweeters ontlokt.
Aan de onderzijde van de speaker bevindt zich bij de Signature en Avantgarde versie een speciale dempende voet. De voet is aan één kant voorzien van een metalen plaat waardoor de trillingen via de spikes gereguleerd afgevoerd worden. Alle gebruikte units worden in eigen huis ontwikkeld en gefabriceerd. De Signature versie beschikt over een Evotech LCC tweeter en twee P2004 midden/laag units. Alle Mi3-serie speakers werken als een 2,5 weg systeem met een basreflexpoort aan de achterzijde. Aan de achterzijde stuit ik op nog een speciale feature van Audiovector namelijk een poort voor de tweeter.
Audiovector noemt dit systeem SEC wat staat voor: “Soundstage Enhancement Concept”. Vrij vertaald komt het er op neer dat de zogenaamde hot spot waarbij een optimale soundstage te horen is minder kritisch is dan wanneer de tweeter niet naar achter toe zou kunnen ademen. Ook zorgt SEC er voor dat de membraam van de tweeter vrijer kan bewegen waardoor het systeem dynamischer zal spelen en meer natuurgetrouw klinkt. Grote beloftes die gezien de lofuitingen in de schrijvende pers over de diverse Audiovector speakers ook waargemaakt worden. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Aan de achterzijde bevinden zich ook de tri-wiring aansluitingen zodat iedere unit desnoods apart aangestuurd kan worden. Jammer is daarbij dat de verbindingsplaatjes tussen de aansluitingen uit één stuk bestaan. In de praktijk betekende dat voor mij dat ik om te kunnen bi-ampen zelf een draadbruggetje moest maken tussen de laag en middentoner aansluiting. Een vrij onbelangrijk kritiekpunt, maar des te opvallender gezien de meer dan uitstekende afwerking en doordachte details die in deze speakers verwerkt zijn.
De speakers vormen met het relatief hoge rendement van 91dB en een impedantie van 8 Ohm een makkelijke belasting voor een versterker. Volgens de importeur kunnen de speakers met elke willekeurige versterker uit de voeten maar laten ze wel feilloos het eventuele karakter van de aangesloten elektronica horen.
Aansluiten en opstellen
Ten tijde van de test had ik naast de eigen referentie set bestaande uit de bi-amp vM versterker set ook de beschikking over een complete Cyrus set. Bestaande uit een voor- eindversterker combinatie, CD-speler, externe voeding en Supra bekabeling. Beide sets werden afwisselend gebruikt maar begonnen werd met de eigen set om een goed ijkpunt te hebben. In eerste instantie met de geïntegreerde vM MA240 versterker die aan de speakers gekoppeld is met vM SC3R luidsprekerkabels. Als bron diende een Cambridge Azur 640C V2 Cd-speler en mijn aloude Clearaudio Champion draaitafel. Interlinks van Sharkwire en Siltech. De opstelling van de speakers in de ruimte wijkt behoorlijk af van wat ik normaal gewend ben. De afstand tot de achterwand was 1 meter en de afstand tot de zijwanden was ook minimaal 1 meter. Hierdoor was de afstand tussen beide speakers slechts een meter of twee maar dat had absoluut geen negatief effect op het stereobeeld. Verder werden de speakers nog flink ingedraaid. Aldus opgesteld verkreeg ik het beste resultaat. Voor serieus luisteren werden de frontdoeken verwijderd. In het luistergedeelte komen ook nog het bi-ampen met een tweede vM versterker en de resultaten met de Cyrus set aan bod.