REVIEWJM Reynaud

JM Reynaud Twin MkIII

Bert Dekker | 29 september 2005 | JM Reynaud

"Ze zijn nog niet echt ingespeeld" hoor ik Luc van Hecke nog zeggen nadat hij speciaal uit Brussel een set Jean Marie Reynaud Twin Mk III bij mij thuis aflevert. Luc is productmanager van BELRAM, importeur van Jean Marie Reynaud voor Nederland en Belgie, "Je zult snel het ware karakter kennen van deze luidsprekers, ik kom er graag met je op terug", grijnst hij. Veel tijd voor een uitgebreide conversatie onder het genot van een bak geurende koffie heeft hij echter, ook tot zijn teleurstelling, niet. Met gezwinde spoed vertrekt hij naar Nijmegen waar hij een volgende afspraak heeft.

Het aansluiten van de Twins is zo gebeurd. Normaal gesproken laat ik nieuwe spullen die in mijn luisterruimte plaatsnemen even voor wat ze zijn. Luisteren komt later. Eerst even inspelen, een periode van gewenning. Pas daarna volgt een fase van intensief luisteren en volgt een verslag van deze luisterervaring.

Jean Marie Reynaut Twin MK III  (c) Xingo (c) Xing

Deze vlieger gaat niet helemaal op bij deze Twins. De woorden van Luc, maar zeker ook de bescheiden wijze waarop hij mij deze mededeling deed, prikkelden mij tot een eerste korte kennismaking met het instapmodel van Jean Marie Reynaud reeds op de dag dat ze geleverd waren. En, beste lezers, alvast vooruitlopend, het rendez-vous met het karakter van deze bescheiden speakers beviel. De deurbel liet me plots ruw ontwaken uit de muzikale gebeurtenis waar ik zojuist deel van uitmaakte. Hier was duidelijk iets gebeurd, de tijd had even stilgestaan zo bleek, maar daarover later meer.


Techniek


Zoals genoemd zijn de Twins de kleinste loot aan de stam van Jean Marie Reynaud. Het bedrijf is gevestigd in Frankrijk en bestaat sinds 1967. Het bedrijf is in de loop van de jaren behoorlijk gegroeid en beschikt over een pand van ongeveer 2000m2. Het is daarbij één van de grootste fabrikanten van luidsprekers in Frankrijk.

De Twins zijn voor deze recensie geequipeerd met een set stands van Mission. Helaas kon Luc niet beschikken over een set bijbehorende stands. De buitenkant van de bescheiden kast (400mm (h) x 200 mm (b) x 270 mm (d)) laat een goede afwerking zien. De kast weegt 7 kilo, niet echt licht dus en voelt mede daardoor ook solide aan. De achterkant is voorzien van een dubbele set terminals, hetgeen het mogelijk maakt de speakers te biwiren, of, in mijn geval, te bi-ampen.

Beide units zijn van Audax. Voor het laag/midden is een 17 centimeter woofer met een dubbele spreekspoel en een dubbele magneet, bestaande uit gecoat papier vermengd met kunststof vezels, verantwoordelijk. De 28 mm tweeter, opgebouwd als hoorn en bestaande uit zijde/polyester, is opgebouwd rond een neodymiun/boron magneet. De tweeter is voorzien van een diffuser die een betere verdeling van het hoog in de breedte tot gevolg heeft. Op deze wijze wordt een unilateraal afstraalgedrag van de tweeter tegengegaan. Tot zover de uiterlijke kernmerken.

Jean Marie Reynaut Twin MK III  (c) Xingo (c) Xing

Onder de motorkap is er echter ook de nodige aandacht besteed aan het ontwerp. Een opmerkelijk ontwerpdetail is dat, ondanks dat de speaker uit twee units bestaat, het filter een drieweg filter betreft. De woofer kent twee spreekspoelen die elk apart op het filter zijn aangesloten. Kantelfrequenties liggen bij 600Hz (-6dB) en 4800 Hz (-12 dB). Door de bijzondere samenstelling van het filter wordt de overgang in het o zo belangrijke middengebied rond de 2000 Hz, het domein van de menselijke stem vermeden. Een verstandige keus zal tijdens de luistertest blijken..

Om deze luidsprekers met bescheiden afmetingen in staat te stellen tot de reproductie van een adequate laagweergave, zowel kwantitatief en kwalitatief, is gekozen de kast als een transmissielijn op te bouwen. De poort ervan is gedempt met schuin.

Tot slot zorgt de gevoeligheid van 89 dB dat de speakers makkelijk zijn aan te sturen. Een kwaliteitsversterker met een bescheiden uitgangsvermogen en stroomreserve is reeds voldoende om deze knapen tot zingen te brengen.

MERK

EDITORS' CHOICE