Als een gewapende man het publiek in de Apple Store in het centrum van Amsterdam gijzelt, staat de politie voor een hachelijke uitdaging om de situatie tot een goed einde te brengen.
iHostage vertelt het waargebeurde verhaal van een gijzeling die plaatsvond in de Apple Store op het Amsterdamse Leidseplein in 2022. De gijzeling domineerde het nieuws het aantal dagen, en is uiteindelijk gelukkig goed afgelopen voor de gijzelaars, zonder verdere slachtoffers. De verfilming is in handen gekomen van schrijver/regisseur Bobby Boermans, die de uitdaging kreeg om de gijzeling te verfilmen zonder de medewerking van Apple of de mogelijkheid om in de winkel zelf te filmen. Dus voor de scènes buiten kregen ze toestemming van de gemeente om te filmen, voor de scènes binnen hebben de makers een volledige Apple Store nagebouwd in een vliegtuighangar in Katwijk.
Om de omgeving buiten de winkel goed weer te geven (de winkel zit vol met hele grote ramen om naar buiten te kijken), hebben ze de omgeving minutieus in beeld gebracht en via schermen geprojecteerd. Het was zelfs zo dat de makers de controle hadden over welk tijdstip er getoond wordt (overdag of 's nachts) en of er wel of niet een tram voorbijreed of voetgangers/fietsers voorbijreden en lopen. Dat Boermans goed met deze technieken om kan gaan tijden is het maken van een film, bewees hij al met de film App, waarin gebruik gemaakt wordt van een second screen, een tweede scherm waarop parallel andere ontwikkelingen werden getoond (tijdens en na het vertonen van de film was er ook een echte app voor je smartphone waarop kijkers bepaalde keuzes konden maken voor hun filmbeleving).
Helaas is ondanks deze technieken iHostage een beetje een lauwe film geworden. Ten eerste omdat er niet heel veel te vertellen is over de gijzeling zelf, behalve dat een groepje gijzelaars zich opsloten in ene kast en dat de gijzelaars op de bovenste verdieping werden bevrijd. De gijzelnemer is aangereden door de politie en kort daarna overleden, en heeft nooit iets van zijn motieven kenbaar gemaakt, en dat maakt het lastig om deze person tot een personage te maken in een film. De makers proberen er nog wat persoonlijke verhalen bij te brengen van een duo straatagenten, een DSI-agent die noodgedwongen zijn gezin even moet verlaten voor deze klus, en een hoofdagent die om moet gaan met deze stressvolle situatie. Het zijn helaas maar kleine verhaaltjes die geen echte indruk maken. Het is te oppervlakkig en te krampachtig. Ook het feit dat de hoofdgegijzelde verder optimale privacy wilde, maakt niet dat je van hem een interessant personage kon maken.
iHostage is verder wel een knappe gemaakte film, en het extra budget van medeproducent Netflix is wel te zien op het scherm. Het verhaal en het script is alleen te oppervlakkig om van iHostage echt een spannende film te maken. Daarvoor is, ironisch genoeg, de gijzeling te snel afgerond geweest zonder verder drama, wat uiteindelijk dus alleen maar goed nieuws is geweest.
Conclusie
Als een gewapende man het publiek in de Apple Store in het centrum van Amsterdam gijzelt, staat de politie voor een hachelijke uitdaging om de situatie tot een goed einde te brengen. iHostage is een knappe gemaakte film geworden, en het extra budget van medeproducent Netflix is wel te zien op het scherm. Het verhaal en het script is alleen te oppervlakkig om van iHostage echt een spannende film te maken. Daarvoor is, ironisch genoeg, de gijzeling te snel afgerond geweest zonder verder drama, wat uiteindelijk dus alleen maar goed nieuws is geweest.
Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.
Beoordeling 3 / 5