NIEUWS

Waar luisteren audioliefhebbers anno 2025 naar muziek?

Gastauteur | 28 april 2025

Muziek luisteren doen mensen al sinds het begin der tijden, maar hoe ze dat doen is door de jaren heen behoorlijk veranderd. Tot de negentiende eeuw kon men enkel naar livemuziek luisteren, maar daar kwam in 1887 verandering in toen de grammofoon gepatenteerd werd. Daarna ging het snel: tegen het einde van de twintigste eeuw kwamen de cassettebandjes en de CD’s, en met de komst van het internet werden streamingdiensten steeds meer een ding. Maar hoe luisteren mensen anno 2025 eigenlijk het liefste naar muziek?

 Externe bijdrage  dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van HIFI.NL 

Telegram

Misschien is deze bekende communicatie-app niet het eerste waar je aan denkt bij het afspelen van audio, maar Telegram heeft een ingebouwde muziekspeler om audiobestanden uit chats en kanalen af te spelen. Ook kun je afspeellijsten maken, je favoriete muziek delen met vrienden en in groepen samen naar muziek luisteren.

Hoewel sommigen Telegram vooral gebruiken voor muziekgroepen en tech-updates, is het ook steeds meer een hub voor niche entertainmentwebsites – van live audiorooms tot gegamificeerde ruimtes. Direct spelen via een Telegram bot kan heel makkelijk door via de app de juiste casinobot te contacteren, en je hoeft dan ook niet meer naar je favoriete spel te zoeken op een website. De Telegram-bot doet dit voor jou, als een soort van persoonlijke virtuele gids.

Spotify

Spotify mag natuurlijk aan deze lijst ontbreken, want het was de eerste echte streamingdienst voor muziek. Je kunt het afspelen via een scala aan apparaten, zoals draadloze speakers, slimme assistenten, Chromecast en Airplay.

Spotify geeft je ook de mogelijkheid nieuwe muziek te ontdekken, doordat het suggesties doet op basis van de albums, nummers en afspeellijsten die jij beluistert.

De streamingdienst heeft zowel een gratis als een betaalde versie. Het voordeel van een abonnement is dat er geen reclames tussen de muziek door komen, en dat je muziek kunt downloaden om offline te beluisteren.

Deezer

Deezer is een Franse app die erg op Spotify lijkt. Met Deezer kun je muziek afspelen op onder andere Sonos-apparaten, Bose Speakers, Android TV, Chromecast en Airplay. Daarnaast kun je de app ook met je stem bedienen via slimme assistenten zoals Siri, Google Assistent en Amazon Alexa.

Deezer heeft een gratis versie, maar deze is in Nederland helaas niet meer beschikbaar. Met een betaald abonnement kun je, net als bij Spotify, genieten van muziek zonder reclame en muziek downloaden om deze offline te beluisteren. Ook is het op Deezer mogelijk om je eigen muziek te uploaden.

YouTube Music en YouTube Premium

YouTube biedt twee soorten abonnementen: YouTube Music en YouTube Premium. Met YouTube Music kun je muziek luisteren zonder reclame-onderbrekingen, en ook biedt het, in tegenstelling tot de gratis versie van YouTube, de mogelijkheid om muziek te beluisteren terwijl de app niet open staat.

YouTube Premium gaat zelfs nog iets verder, omdat je, naast het luisteren van muziek, ook andere soorten video’s kunt bekijken zonder reclame.

Je kunt YouTube makkelijk gebruiken met je telefoon, desktop, smartspeaker, smart-tv, smartwatch, je favoriete apps en in de auto. Naast een groot muziekaanbod kun je ook luisteren naar live optredens, covers en remixen, en je kunt ook heel eenvoudig muziek downloaden en deze offline luisteren.

Soundcloud

Soundcloud heeft met meer dan 150 miljoen nummers misschien wel het grootste aanbod van al deze streamingdiensten, en dat komt voornamelijk doordat iedereen er muziek kan uploaden. Een interessante optie dus als jij veel luistert naar gemixte nummers en graag nieuwe, onbekende muziek ontdekt.

Soundcloud biedt ook een betaald abonnement, Soundcloud Go+. Hiermee kun je muziek luisteren zonder reclame, en muziek offline opslaan. Daarnaast geeft een abonnement ook toegang tot gelicenseerde muziek van grote platenmaatschappijen.

Apple Music

Met Apple Music kun je, net als bij veel andere streamingdiensten, naar muziek luisteren zonder reclame en muziek downloaden om deze offline te beluisteren. Daarnaast heeft het ook een aantal originele functies, namelijk een eigen radiostation genaamd Beats 1, de mogelijkheid om artiesten te volgen en meezingen met behulp van de songtekst-weergave.

Niet getreurd als jij niet beschikt over een Mac, iPhone of iPad, want Apple Music is ook beschikbaar voor Android en pc. Ook kun je muziek streamen via Airplay en Apple TV.

Welke diensten zijn het populairst?

Een onderzoek uit 2022 onder meer dan 44.000 consumenten uit 22 landen toont aan dat mensen steeds meer naar muziek luisteren. Zo steeg de gemiddelde luistertijd dat jaar van 18,4 naar 20,1 uur per week.

Een van de redenen van die stijging is dat streamingdiensten steeds populairder en toegankelijker worden. 46% geeft namelijk aan een abonnement te hebben op een streamingdienst. Toch luisteren de meeste mensen niet via maar één medium. Integendeel, de ondervraagden deden dit gemiddeld via zes verschillende platforms, zoals streamingdiensten, de radio, televisie, films, korte video’s en games.

Hoewel streamingdiensten aan populariteit winnen, luistert 73% nog steeds gewoon ouderwets naar de radio. Ook gaf 30% toe op illegale manieren muziek te downloaden. 


EDITORS' CHOICE