Chord CPM2600

Het is Engels, het is anders, het is uitzonderlijk. In prijs en naar men zegt, in kwaliteit. Hoe maak je de afweging of een apparaat het geld waard is? Ik heb er zo mijn gedachten over en die zijn of worden elders op onze site gepubliceerd. De Chord CPM2600 is typisch een voorbeeld van de vraag: “is high end het geld wel waard”. Lees mijn luisterervaring. Luister daarna zelf en vel uw oordeel. Dat van mij staat vast na een paar aangename weken met een superversterker.

Chord CPM2600 (c) Xingo


Het subject

Voor mij staat een Chord CPM2600 in volle glorie op de grond, 42 cm breed, 13.5 cm hoog, 35.5 cm diep en een massa van 16 kg. Fraai afgewerkt met het Integra systeem. Dat zorgt voor een stijvere constructie waarbij de poten aan de onderzijde voorzien zijn van een goede demping. Zacht verende rubbers dragen er zorg voor dat trillingen goed opgevangen en geelimineerd worden. Of het uiterlijk u bevalt laat ik geheel aan u over, ik hoorde hier geluiden zoals “hij is wat hoekig ….”. De 2600 is de kleinste telg uit de Chord familie. De overige familieleden lopen tot in het uiterste door in de high-end wereld. De top wordt vertegenwoordigd door een voor- en eindcombinatie ter waarde van een slordige 62.000 euro. De CPM2600 is een geslaagde combinatie van de uiterst succesvolle 2200 voorversterker en de 600 eindversterker. Hij levert 2 x 120 watt aan vermogen bij 8 Ohm. Verder kent hij één paar RCA-Phono outputs, twee paar XLR balanced inputs en zes RCA-Phono single ended inputs. Dankzij de outputs kan de CPM2600 als voorversterker dienen of kan men er een extra eindversterker op aansluiten, waardoor de mogelijkheid tot bi-ampen ontstaat. Een tape-loop zorgt ervoor dat er van de ene bron opgenomen kan worden en naar de andere kan worden geluisterd. Kortom een versterker met groeimogelijkheden.

Chord CPM2600 (c) Xingo

Fabrikant Chord claimt dat het grootste gedeelte van de afgegeven energie veel efficienter gebruikt wordt dan bij de conventionele versterkers. Dat zorgt ervoor dat de versterker veel reserve achter de hand heeft die razendsnel gebruikt kan worden als erom gevraagd wordt. Het zorgt voor een stabiele versterking en maakt het mogelijk aan de gevraagde eisen van de luidspreker te kunnen voldoen. De versterker zou dus stabiel en snel moeten zijn. Een leuk vooruitzicht, want de CPM2600 moet het opnemen tegen de Audio Research LS25MKII voorversterker en de inmiddels bekende Marsh Sound Design A400s eindversterker. Daarnaast staat er nog een zojuist gearriveerde geïntegreerde buizenversterker aan de zijlijn te trappelen. De AR/Marsh combi loopt natuurlijk prijstechnisch gezien uit de pas, maar biedt een mooie referentie waar de CPM2600 zich aan op mag trekken. De prijs van de geïntegreerde buizenversterker ligt aanmerkelijk lager dan die van de CPM2600.


Wat en hoe

Omdat de Chord een fors apparaat is kon ik hem niet klakkeloos in het Creaktiv audiorek plaatsen. Er moest weer wat geschoven worden, wat altijd heel veel energie vergt. Kabels los, opnieuw ordenen en dan weer aansluiten. Een werkje waarin veel geduld gaat zitten maar, uiteindelijk is er toch een mooi plaatsje gevonden. De opstelling is als volgt: Mijn Avalon`s flankeren het inmiddels overvol geworden rek. Vanaf hier loopt Nirvana SL luidsprekerkabel naar de aansluitterminals van de geïntegreerde Chord. De nimmer aflatende SignAudio interlinks zorgen voor de verbinding naar een Clearaudio Basic Symmetrie phonotrap. Die is nodig om de ultralage stroompjes van de VPI Scout/Clearaudio Victory Gold-H combinatie te versterken. Het digitale domein wordt ook dit keer verzorgd door een Teac voor de CD’s en door een door Van Medevoort gemodificeerde Sony voor SA-CD’s. Mijn Sony tuner plukte de signalen van het kabelnet.

Chord CPM2600 (c) Xingo

MERK

EDITORS' CHOICE