REVIEWIsophon

Isophon Cortina

Robert van de Wardt | 19 mei 2005 | Isophon

Ik weet niet welke reputatie ik heb opgebouwd in de korte tijd dat ik voor HiFi.nl schrijf, maar de importeur van Isophon had een duidelijke voorkeur om de onlangs geïntroduceerde Cortina’s bij hem te komen luisteren. Audiodelight heeft haar habitat in Babberich, vlakbij de Duitse grens. Jan Kruitwagen voert hier in het weidse groen het importeurschap voor Isophon, SAC en Mudra. Overduidelijk Duits georienteerd en zelf verstokt Anglofiel steken vooroordelen onwillekeurig de kop op, hoewel ik weet dat de gerenommeerde Duitse merken de badkuipsound al jaren achter zich hebben gelaten.

Isophon Cortina (c) Xingo (c) Xingo (c) XingoIsophon is een merk met een rijke historie. Het bestaat al sinds 1929 en heeft zich bezig gehouden met massaproductie voor autochassis en later drivers voor autoradio’s en luidspreker bouwpakketten. Het merk maakt pas in de negentiger jaren naam in de high-end markt wanneer Dr. Roland Gauder, van origine atoomfysicus, met een klein ontwikkelteam voor Isophon hoogwaardige luidsprekers gaat ontwikkelen. In 1997 heeft hij de naam Isophon meegenomen naar Renningen en is daar onder de naam Acoustic Consulting zijn eigen bedrijf gestart, waar hij zich naast het ontwerpen van luidsprekers ook bezig houdt met advies op akoestisch gebied en het inmeten van muziekruimten. Daar in het Schwarzwald hebben achtereenvolgens de Isophon Galileo, Enigma, Vieta en Europa het levenslicht gezien. Modellen die nog steeds leverbaar zijn.

Deze luidsprekers kenmerken zich door gebruik van het bandpass-systeem en worden onder meer geroemd om de kwaliteit van de enorm diepgaande en gitzwarte basweergave.

Het nadeel van een dergelijk systeem is dat het een flink kastvolume vraagt en de Vieta en Europa, de twee topmodellen, zijn daardoor grote jongens met traditionele rechthoekige kasten. Sinds Sonus Faber en B&W de trend hebben gezet naar sierlijkere vormen volgen bijna alle merken deze lijn. Ook bij Isophon is het roer om. Prees het Duitse merk de Vieta nog aan met "Beauty and the Bea(s)t", de Cortina mag het doen met "Elegance and beauty".

Isophon Cortina (c) Xingo (c) XingoDe Cortina is samen met de Corvara (kleiner) en de Cassiano (groter) de jongste telg uit het assortiment. Bij het binnenstappen van de luisterruimte vallen de Cortina’s meteen op, zowel qua kleur als qua vormgeving. De importeur heeft gekozen voor een stel in chique bordeauxrood. Een kleur die zowel in een klassiek als modern interieur niet misstaat. En mocht het voor u te gedurfd zijn, geen nood, want Isophon laat u kiezen uit elke mogelijke RAL-kleur. Zonder meerprijs. Een chromen frontplaat zorgt voor een opvallend contrast en omklemt de luidsprekerunits. De behuizing is bijzonder fraai van vorm: de kast eindigt van achteren in een aerodynamische punt, waardoor staande golven tot een minimum beperkt worden. Niet alleen de vorm is bijzonder, de wanden van de kast zijn dat ook. Die zijn namelijk opgebouwd uit verschillende lagen: de ‘huid’ is vervaardigd van geribbeld aluminiumlaminaat en de binnenwand is van multiplex. Daartussen zit een laag van 9mm dik MDF waarin staande sleuven zijn gefreesd om de ronding te kunnen volgen. De open ruimtes zijn opgevuld met kwartszand en het geheel is onder hoge druk samengeperst. Dit resulteert in een relatief lichte, maar ultrastijve kast. De obligatoire klop op de zijwand geeft een bevestigend doods ‘pok’ terug.

Naast deze nieuwe vorm zijn het ook de eerste speakers in deze prijsklasse die geen gebruik maken van het bandpass systeem om het laag te produceren. Dit is een echt basreflex systeem. Het laag wordt door twee 18 centimeter grote-slag woofers voor zijn rekening genomen, ondersteund door een poort die zijn energie naar onderen afstraalt. Een 12 centimeter gecoate papieren conusdriver verzorgt het midden en een ultrasnelle gecoate zijde soft-dome tweeter met dubbele magneet pakt het hoog op vanaf 3400 Hertz.

Alle drivers worden trouwens door Isophon in eigen huis ontworpen en gefabriceerd, waarbij voor vervaardiging van de conussen en domes voornamelijk natuurlijke materialen zoals papier en zijde worden gebruikt. Roland Gauder houdt er een onorthodoxe wijze op na als het op scheidingsfilters komt. Schuwde hij bij de filters voor het bandpass-systeem al niet voor het steil afkappen van het gebrom van de woofers met 48db per octaaf, bij de Cortina’s is dat een 10e orde filter (70db per octaaf!) waardoor de drivers elkaar maximaal een halve octaaf overlappen. En niet geheel onbelangrijk en een technisch hoogstandje van Herr Doktor: Ohne Phaseverdrehung!

Isophon Cortina (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c)






EDITORS' CHOICE