NIEUWSMBL

MBL C41: netwerkspeler volgens de normen van MBL

Sinan Kökbugur | 13 september 2024 | Fotografie Fabrikant | MBL

De Duitse audiofabrikant MBL heeft een nieuwe netwerkspeler gelanceerd genaamd C41. De MBL C41 is voorzien van MBL’s zelfontwikkelde 'True Peak' technologie en de geavanceerde 'Core Volume Control'. Uiteraard heeft de C41 een uitgebreide waaier aan functies en ongeëvenaard digitaal geluid en een naadloze muziekstreaming ervaring. De koper kan kiezen uit verschillende kleurstellingen.

MBL C41: high-end streaming volgens MBL

Het in Duitsland gevestigde MBL is met name beroemd vanwege de 'Radialstrahler'. Dat zijn omnidirectionele (rondstralende) luidsprekers, oorspronkelijk gecreëerd door de oprichters van het bedrijf, Meletzky, Bieneke en Lehnart, en vervolgens geperfectioneerd en verbeterd door de huidige hoofdingenieur Jürgen Reis. De bijzondere luidsprekers van MBL hebben door de jaren heen gezelschap gekregen van een groeiend portfolio van hoogwaardige elektronica.

De versterkers, DA-converter’s en CD-spelers van MBL zijn verkrijgbaar in drie series: de topklasse Reference Line, de innovatieve Noble Line en de elegant compacte Cadenza Line. In de Cadenza Line is de nieuwe netwerkspeler C41 volgens de ontwerpers de perfecte keuze voor audiofielen en muziekliefhebbers die op zoek zijn naar ongeëvenaarde digitale geluidskwaliteit. Het toestel is voorzien van een state-of-the-art DA-converter en MBL's gepatenteerde 'True Peak' en 'Core Volume Control' technologieën.

De C41 heeft natuurlijk alle moderne streaming-functies aan boord. Muziek van een lokale NAS kan via UPnP/DLNA worden afgespeeld en Roon wordt ook ondersteund, evenals Airplay/Shairport. Eind 2024 zal de firmware worden bijgewerkt zodat Tidal, Spotify en Qobuz ook gebruikt kunnen worden. Dankzij het uitgebreide scala aan in- en uitgangen is de C41 eenvoudig te integreren in bestaande hifisystemen.

MBL C41 True Peak Technology: DA-conversie volgens MBL

De eenvoudige berekening 16 x 6 = 96 vertegenwoordigt het dynamische bereik van een CD, hetgeen de verhouding weergeeft tussen de zachtste geluiden die een schijf kan opslaan en het luidste geluid dat deze kan produceren, zoals gedefinieerd in decibel (dB). De audiotracks van de CD zijn gecodeerd met 16 bits en elke bit levert een dynamisch bereik van 6 dB en dat geft dus een dynamisch bereik van 96 dB.

Je zou kunnen aannemen dat dit voldoende zou zijn om een stuk muziek feilloos vast te leggen op een digitaal bestand of CD-opname met de laagste niveaus van de muziek voldoende ver weg van ruis en met veilige afstand van vervormingsgevoelige overbelastingen. Dit is inderdaad de veronderstelling van de grote fabrikanten van DAC-chips, zoals AKM, ESS en Texas Instruments (voorheen Burr-Brown).

De werkelijkheid is een beetje anders, met name in het geval van popmuziek waar overstuurde opnames de norm zijn. Elke muziekproducent wil dat zijn nummers luid en dynamisch zijn wanneer ze de oren van het publiek bereiken en daarom coderen producers in veel opnamestudio's het muzieksignaal hard en snel tot het maximale niveau. Helaas gaat deze gangbare praktijk ten koste van de hoogste kwaliteit muziekweergave. Als meerdere samples op een CD achter elkaar volledig worden vervormd, genereren de digitale filters van de DA-converters golfvormen die tot 3 dB overstuurd zijn en vervolgens abrupt worden afgesneden of 'geclipt'. Onaangename vervormingen zijn het hoorbare en meetbare resultaat van deze praktijk.

Dit niet het geval met het ontwerp van de DA-converters van MBL. Met geavanceerde stop-gaps ingebouwd in de digitale filters, hebben de ingenieurs van MBL op ingenieuze wijze een extra modulatiereserve van 3 dB gecreëerd, waardoor alle geluidsverslechterende overbelastingen van CD's of muziekbestanden worden gecorrigeerd en in principe worden geëlimineerd. MBL noemt het 'True Peak Technology'. Het resultaat is een natuurlijk, vervormingsvrij geluid van CD's en digitale muziekbestanden, zelfs bij piekvolumeniveaus.

MBL C41: Core Volume Control Technology

Met zijn ingebouwde volumeregeling kan de C41 als voorversterker functioneren, mits alleen digitale bronnen worden gebruikt, want de C41 heeft geen analoge ingangen. De volumeregeling is gebouwd volgens fabriekseigen innovatieve 'Core Volume Control' technologie van MBL. Deze technologie maakt volumeregeling mogelijk op ongekende kwaliteitsniveaus met een onberispelijke luisterervaring als resultaat.

MBL C41: prijs en leveringsinformatie

De MBL C41 netwerkspeler is verkrijgbaar in vier verschillende uitvoeringen voor een prijs van 8 960 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE