ARTIKELPlixir Power

Interview met James Soh, Plixir Power: MK II-modellen onderweg naar Veldhoven

Rob Nijman | 19 september 2024 | Plixir Power

Het is op de dag af een jaar geleden dat we virtueel op de koffie gingen bij James Soh, oprichter en eigenaar van Plixir Power, in zijn werkplaats in Singapore, met dank aan de digitale hulpmiddelen van Microsoft. De aanleiding toen was de aanstaande aanwezigheid van zijn audiofiele voedingen, powerconditioners en gebalanceerde voedingskabels in een van de ruimtes van Dutch Audio Event 2023 in Veldhoven. De aanleiding nu? De komst van enkele langverwachte MK II-versies van zijn fraaie producten naar diezelfde ruimte! Dat gaat namelijk niet om een nieuw kleurtje en een paar vervangen schroefjes. “De verbeteringen in de nieuwe modellen komen voort uit doorontwikkelingen van de voorbije 8 jaar en zorgen ervoor dat we compleet nieuwe producten hebben”, zegt Soh. “Ik verwacht dan ook dat we ten minste weer 8 jaar vooruit kunnen”, voegt hij daar zichtbaar opgelucht aan toe.

“De eerste ervaringen met de nieuwe generatie die we van gebruikers en de audiopers krijgen, onderstrepen het effect van die serieuze verbeteringen”, zegt Martin Wijbenga van importeur Audio-Essence, ook aangeschoven aan de digitale tafel. “Als klanten vragen wat ze mogen verwachten van bijvoorbeeld de Elite BDC in de MK II-uitvoering, zeg ik: we hebben de originele versie en de Statement BDC, het vlaggenschip. De Elite BDC MK II vind je ergens in het midden. Al de nieuwe technieken en inzichten, deels ook uit de Statement aan de top van het assortiment lineaire voedingen, voor de prijs van de originele MK I.”

Plixir Elite BDC MK II

Wie het interview van een jaar geleden las, was al bekend met het nieuws van de MK II- ofwel V2-versies van de producten van Plixir. Zoals Soh het destijds uitlegde, kwam een deel van het assortiment van het merk in het allerbegin van de power supply boom op de markt, de hausse in innovatieve voedingen in de begindagen van Plixir. “Daar kunnen we vanuit voortschrijdend inzicht een aantal hele zinvolle, relevante verbeteringen op loslaten om een nog mooier product te maken”, zei hij. En zo geschiedde.

Plixir Elite BDC MK II voedingen

Neem bijvoorbeeld de zojuist al aangehaalde Elite BDC MK II. De originele Elite BDC is alweer 8 jaar onder ons. Of toch in ieder geval al die jaren te vinden in thuisland Singapore en de nabijgelegen markten, want in Nederland verscheen het merk immers pas in 2021 – toen het team van Audio Essence het importeurschap op zich nam. En het is niet alleen voortschrijdend inzicht dat tot verbeteringen heeft geleid.

“Ook ontwerpverbeteringen en nieuwe functies die doorgedruppeld zijn vanuit vlaggenschip Statement BDC (recent getest, red.) zijn in de Elite BDC beland – zoals de ultralage impedantie, ruisarme Star + Plane Grounding-techniek, een verhoogde capaciteit en een verhoogde warmteafvoer voor minder warmteontwikkeling.”

De toonaangevende 3-traps ruisfiltratietopologie is overgenomen uit de MK I en is nog steeds uniek in de markt. De gebalanceerde transformator vermindert diode ruisinjectie + circuit aardstroom (eerste trap), de pre-regelaar met klasse-A stuurtrap (twee) vermindert het grootste deel van de voedingslijnruis, en de derde trap hogestroomspanningsregelaar biedt lijnregeling en thermische- en overstroombeveiliging.

“Het is onder de streep een exercitie geworden om het ontwerp bij te werken en naar de mogelijkheden van nu te halen, de prestaties organisch te verbeteren op basis van inzichten, het aan te passen aan de specificaties van de industrie met behoud van onze focus op PureTone – en dat in een vergelijkbare prijsrange”, zegt Soh enthousiast. “Je koopt bijvoorbeeld de MKII single output 3A voor de oude prijs van de 4A single output, en de 5A dual voor oude prijs van de dual 6A”, voegt Martin daar aan toe.

“De klanksignatuur is hetzelfde gebleven, uiteraard”, gaat Soh verder. Dat is een doel op zich bij Plixir. "Maar dan met een aanzienlijk lagere ruisvloer door de verbeterde True Star grounding, waardoor je een betere dynamiek krijgt met meer details in het geluidsbeeld. Er is een drastische verlaging van de ruisvloer bij lage frequenties, lagere ‘power supply ripple’, minder spanningsruis en een verhoogde totale capaciteit met meer dan 15 procent. Niet op het niveau van de Statement kun je je voorstellen, maar met het behoud van de neutraliteit in de weergave, en dat vinden we heel belangrijk.”

Plixir PureTone

Daar was-ie weer, ‘PureTone’, een essentieel onderdeel in de ontwerpfilosie van Plixir. PureTone, voor wie een reminder wil, draait om de absolute basis van muziek. Of, in de woorden van Soh: “Het moment waarop muziek betekenis over begint te brengen, wanneer je het begint te begrijpen en het je echt raakt."

"Of het nu gaat om een heldere muzikale passage of de scherpe tonen die kenmerkend zijn voor een zangeres, PureTone reproduceert nauwkeurig alle nuances.” 

Een viool moet klinken als een viool, in een trompet moet je de metaalachtige tonen van het messing terughoren. Soh is van jongs af aan tubaspeler, heeft zijn land vertegenwoordigd in diverse competities, is tevens een van de oprichters van The Philharmonic Winds, een blaasorkest in Singapore – en weet dus hoe muziek moet klinken. “Van concept tot ontwerp is het doel voor Plixir producten daarom altijd duidelijk geweest: de nauwkeurige en natuurlijke reproductie van PureTone.”

Minder complexiteit

“Weet je, een jaar of 8 geleden was de wereld van lineaire voedingen echt nieuw, in een stroomversnelling geraakt door de opmars van streaming audio. We werkten toen met zoveel verschillende specificaties, deels om aan iedere vraag te voldoen, deels omdat er nog geen vereisten voor de langere termijn waren. Dat maakte dat we heel veel variatie hadden in de uitvoeringen van Ă©Ă©n product, uitgevoerd in tal van combinaties van uitgangen, outputs, stroomsterktes. Nu weten we wat zo ongeveer 90 procent van de markt wil en kunnen we daar de juiste, generiekere oplossing voor aanbieden. De variatie is enorm teruggebracht, en dat betekent happiness for everyone”, zegt Soh lachend. “Dat maakt bovendien ook dat voorraadbeheer gemakkelijker is geworden, kleinschaliger”, vult Martin aan. “Voorheen hadden we van iedere denkbare uitvoering van alle producten iets in huis, nu is dat veel eenvoudiger, ook omdat je de markt inderdaad beter kent en weet wat eindgebruikers nodig hebben.” Het verklaart ook deels het gelijk gebleven prijsniveau.

Plixir Elite BAC MK II powerconditioners

 Net als de Elite BDC is ook de Elite BAC na 8 jaar toe aan een volwaardige MK II-versie. “En ook hier hebben we een nieuwe versie die met recht het stempel ‘MK II’ mag dragen.”

“In de jaren dat de BAC in de originele uitvoering werd gefabriceerd, hebben we doorlopend aanpassingen en verbeteringen doorgevoerd. Dat deden we  op basis van eigen inzichten en met waardevolle feedback van gebruikers – consumenten, maar ook onze distributeurs. En steeds zonder bij al die tussenstappen iets aan de typeaanduiding te veranderen. Maar nu met deze gloednieuwe uitvoering is het verschil echter zo groot, dat we er niet omheen konden om er “MK II’ achter te zetten. De Elite BAC MK II is de culminatie van al die verbeteringen gecombineerd met een betere construction technique.”

Plixir Elite BAC 3000 MK II 

Met betrekking tot dat laatste heeft Soh een aantal hele duidelijke voorbeelden. Ten eerste is de transformator stevig aangepakt. De verbeterde, uitgebalanceerde Noratel XQ transformator kan namelijk bogen op een volledig aangepast ontwerp, met een “extreme nadruk op weinig ruis, weinig trillingen”.

De unieke door Plixir Power ontworpen en door Noratel gewikkelde transformatoren, met XQ 'eXtra Quiet' kern, zijn volledig gebalanceerde opgebouwd. Er is een nieuw extern schild om verdwaalde magnetische flux te verminderen: “veel minder ruis en een schoner geluid”. De innovatieve, veel strakkere wikkelingstechniek moet bovendien zorgen voor een verbeterde dynamiek en PRaT (pace, rhythm and timing, red.).

Behuizing

Als gevolg hiervan is de MK II transformator groter, maar biedt deze hetzelfde uitgangsvermogen als de MK I. Voor de voetjes van het kastje klopte Soh weer aan bij de Duitsers van bFly-audio, specialisten in dempingsmateriaal. “Voor Plixir hebben ze custom toepassingen gemaakt op mijn specificaties, het is niet iets wat ze zelf verkopen. Hun oplossingen gebruiken we al sinds de Elite BAC 1000.”

Wie op zoek wil naar andere uiterlijke veranderingen, naast de grotere transformator, ontdekt bij de BAC 150, 400, 1000, 1500 en 3000 MK II onder meer een knappere behuizing, steviger door een CNC-front en -achterzijde uit Ă©Ă©n blok aluminium. En een nieuw logootje op de voorkant. “Ook logo’s ontwikkelen door”, zegt Soh. “We willen graag dat onze kastjes ‘unobtrusive’ zijn, niet-opdringerig, en harmonisch in de ruimte verdwijnen – dus de verandering is subtiel.” Concreet: een kleiner x’je in Plixir (dat ook uitgevoerd is in een ander kleurtje in de huisstijl van het merk, maar niet op de apparaten). “Het biedt bovendien een duidelijk onderscheid tussen MK I- en II-modellen.”

Over custom gesproken: ook voor de interne bedrading is gekozen voor op maat gemaakte OFC (oxygen-free copper, red.) zuurstofvrije koperen kabels, in plaats van de standaard-toepassingen die je in de MK I’s vindt. “Het is heel lastig om een neutraal geluid te verkrijgen met generieke kabels, daar moet je heel voorzichtig mee zijn. Daarom kozen we nu voor een oplossing op maat, voor een gedetailleerder, zuiverder geluid.”

Tot slot is er gekozen voor een ‘always ON’-strategie. Met andere woorden: er is geen aan-uitknop meer. “Dat zorgt voor betere dynamiek, je haalt simpelweg nog Ă©Ă©n verstorende stap weg. De grotere modellen kun je optioneel alsnog uit laten voeren met een power switch, maar de default-versie van de MK II’s komt dus zonder.

Teaser eerste MK I Vs. MK II-vergelijk

We haalden eerder de review van de Statement BDC al aan die collega Harro afgelopen zomer schreef. Het toeval wil dat Harro op dit moment bezig is met een uitgebreid vergelijk voor onze concullega’s van Music Emotion, maar in goed overleg mogen we zijn eerste ervaringen alvast delen.

"Plixir gooide met de eerste generatie BAC 1000 stroomfilter hoge ogen en weet met de nieuwe BAC 1000 Mk2 wederom meer dan mijn aandacht te trekken", laat Harro weten. "Hoeveel voegt de nieuwe Mk2 aan muziekbeleving toe en waar zijn de verschillen waarneembaar? Daarvoor zul je echt nog even moeten wachten tot het novembernummer van Music Emotion in de schappen ligt."

Plixir in Veldhoven: Dutch Audio Event

Benieuwd naar de nieuwe producten die in het interview voorbijkwamen? Dat treft, want op Dutch Audio Event 2024 in Veldhoven op 5 en 6 oktober is het volledige assortiment terug te vinden. “De laatste shipment uit Singapore is onderweg, dus we hebben straks de volledige range”, zegt Martin. In ruimte 56 tonen we alle modellen powerconditioners, de twee nieuwe Elite MK II-versies en natuurlijk de Statement BDC voeding. Ook brengen we ter vergelijk enkele MK I-modellen mee. De verschillen tusssen powerconditioners zijn natuurlijk niet echt op een beurs te laten horen. Dan moet je iedere keer de stroomvoorziening ombouwen, dat kost logischerwijs te veel tijd.”

De verschillen ervaren wordt dus lastiger, want een demoruimte heeft Plixir in Veldhoven niet, maar laat dat je niet weerhouden: Audio Essence en haar dealers werken standaard met de optie om een hun producten twee weken thuis in de eigen luisterruimte uit te proberen alvorens je besluit tot aanschaf over te gaan.

Uiteindelijk is ‘thuis’ ook waar je deze oplossingen wil horen. Bovendien verzorgen de Plixir powerconditioners wel de stroomvoorziening van meerdere demoruimtes op de beurs, dus kom vooral luisteren! | www.audio-essence.nl | www.dutchaudioevent.nl

MERK

EDITORS' CHOICE