NIEUWSPASS LABS

Pass Labs Xs Phono: non-plus-ultra phono-versterker met losse voedingskast

De Amerikaanse versterkerbouwer Pass Labs heeft de Xs Phono gelanceerd, een verregaand instelbare phono-versterker die geschikt is voor MM-elementen en MC-elementen. Net zoals de andere leden van de Xs-productlijn heeft de Xs Phono een aparte behuizing voor de voeding. De Xs Phono bestaat uit louter superlatieven en speelt mee aan de bovenkant van de markt.

Pass Labs Xs Phono

De Xs Phono is volgens de fabrikant een regelrechte aanval op de stand van de techniek als het gaat om de weergave van vinyl. Pass Labs spreekt van “misschien wel de meest intensieve en moeilijke ontwerppoging die we hebben gedaan”. Paradoxaal genoeg lijkt het bedrijf, dat trots is op zijn eenvoud, nu juist een complex product te hebben gebouwd. De circuits bevatten in totaal circa 1.500 componenten. Deze massiviteit wordt echter gebruikt om de ultieme prestaties te halen uit een eenvoudige topologie die werkt met de extreem kleine en delicate signalen die afkomstig zijn van de grote verscheidenheid aandraaitafelelementen.

De Xs Phono is in de basis een echt dual-mono ontwerp. Ieder kanaal heeft zijn eigen voeding en de twee voedingen zitten in een aparte behuizing. Elk kanaal heeft zijn eigen transformator. Het enige component dat wordt gedeeld tussen kanalen anders dan de behuizing, is de stroomkabel naar het stopcontact. Het besturingsgedeelte heeft ook zijn eigen gereguleerde voeding.

De Xs Phono heeft drie ingangen uitgevoerd in cinch. Elk van de drie ingangen heeft twee printplaten voor de signaalelektronica. In totaal zijn dus zes printplaten met signaalelektronica in de Xs Phono geplaatst. Deze strikte en totale onafhankelijkheid, beginnend bij het netsnoer en doorlopend tot aan de uitgangsconnectoren, garandeert volgens de ontwerpers minimale ruis, maximale kanaalscheiding en muzikaliteit van het hoogste niveau.

Pass Labs Xs Phono: technische specificaties 

  • Versterkingsfactor: 56, 66, 76 dB
  • RIAA-respons (+/- 0,1 dB): 20 Hz tot 20 kHz
  • Vervorming (THD, 1mV MC-ingang): kleiner dan 0,005 %
  • Maximale uitgang: 38 Volt rms gebalanceerd @ .1% THD
  • Uitgangsimpedantie: 150 Ohm cinch / 150 Ohm XLR
  • Ingangsimpedantie: tussen 30 Ohm en 47K Ohm elke ingang
  • Stroomverbruik: 55 Watt
  • Aantal behuizingen: twee (phono-versterker + voedingskast)
  • Afmetingen (elke behuizing, B x D x H): 482,6  x 355,6 x 158,7 millimeter
  • Gewicht (totaal): 36,3 kilogram

 

Pass Labs Xs Phono: prijs en leveringsinformatie

De adviesprijs van de XsPhono is 54.500 euro. De behuizing is uitgevoerd in aluminium, maar voor 950 euro extra kunnen de behuizingen worden geleverd in een zwarte kleur.


EDITORS' CHOICE