REVIEW

De Keuze van Kroese: Liana Flores, Flower Of The Soul (cd)

Menno Bonnema | 22 augustus 2024

Het debuutalbum Flower Of The Soul van Liana Flores liet vijf jaar op zich wachten na haar doorbraak als TikTok-artieste in 2019. Die tijd heeft de Brits-Braziliaanse songwriter optimaal benut om tot een tijdloze plaat te komen.

De Keuze van Kroese is een (semi-)wekelijkse rubriek van Menno Bonnema. Op vrijdag bespreken we een nieuw muziekalbum (lp, cd of bluray audio) getipt door (online) platenzaak Kroese – kroese-online.nl.

Flower Of The Soul

Zelden heb ik een album op zo’n geschikt moment mogen ontvangen. Dat zit zo: de zomer heeft na een heel lange aanloop toch nog onverbiddelijk toegeslagen met hoge temperaturen, buiten, maar inmiddels ook binnenshuis. Net op het moment dat ik me zit af te vragen welke activiteiten nog verantwoord te noemen zijn met deze hitte, zie ik een hangmat in de achtertuin en besef ik dat ik nog een nieuw album ‘moet’ beluisteren. Ik bedenk me geen seconde en vlij me languit in de hangbed tussen twee bomen. De olympische sportieve activiteiten binnen op televisie zijn me even allemaal te veel geworden, zelfs kijken en het zinloos op afstand aanmoedigen van goed presterende landgenoten kan af en toe te vermoeiend worden…

En dan zet ik mijn koptelefoon op en bereiken mij de eerste klanken van het debuutalbum van Liana Flores mijn oren. Flower of the soul zorgt er onmiddellijk voor dat je je in een andere wereld waant en…dat ik me helemaal overgeef aan de klimaatomstandigheden. Tjonge, wat een heerlijke sound is dit zeg, het is alsof gelijk een koele bries door mijn oren wuift.  Wie is die Laura Flores eigenlijk? Een Brits-Braziliaanse songwriter – en die Braziliaanse roots hoor je onmiddellijk. Het Britse aspect zit dan weer in het onberispelijke Engels waarin de artieste zingt. Dat had overigens ook een Schots accent kunnen zijn, lees ik; Flores heeft namelijk zoölogie gestudeerd aan de St. Andrews University in Schotland. In dat piepkleine plaatsje, zo’n klein uur rijden vanaf hoofdstad Edinburgh, heeft ze de liefde voor de natuur (verder) ontwikkeld. Ondertussen ontwikkelt ze zich op haar studentenkamer ook als songwriter. Dat bleef lange tijd onopgemerkt, totdat ze via Instagram en later TikTok fragmenten van haar songs postte. Bij het naar buiten brengen van het nummer Rises the moon ging ze zelfs viraal. Inmiddels staat het nummer met meer dan 500 miljoen hits hoog op Spotify geklasseerd.

Het bleef daarna stil rond de afstuderende artieste, first-things-first. Vijf jaar later verschijnt dan nu Flower of the Soul. Flores heeft inmiddels getekend bij Verve Records, heeft de tijd genomen om zich te ontwikkelen en wellicht om de juiste mensen om zich heen te verzamelen om tot een volwaardig album te komen. En dat zijn niet de minsten: producer Noah Georgeson, Chris Bear van Grizzly Bear en twee gerenommeerde Braziliaanse artiesten Jaques Morelenbaum en Tim Bernardes. Het resulteert in een heerlijk jazzy en folky album met Zuid-Amerikaanse tinten. Natuurlijk komt een naam als Astrud Gilberto dan al gauw om de hoek kijken, als het over de Braziliaanse invloeden gaat. Zelf zegt Flores ook een bewonderaar van de Engelse singer-songwriter Vashti Bunyan te zijn. Die folky invloeden hoor ik er inderdaad ook wel in terug.

De spanning op dit album zit niet in het spektakel, integendeel, de muziek is verfrissend kalm en eerder introvert dan extravert. Dat levert wellicht het gevaar van concentratieverlies bij de luisteraar op. Maar door de afwisseling van de songs en de subtiele inkleuringen blijf je bij de les van Flores. Haar muziek is een ideale combinatie van Britse folk, klassieke jazz en – last but not least – Braziliaanse bossa nova-klanken. Die mix levert een bijna niet te weerstane cocktail van zomerse klanken op. Als Flores dan uiteindelijk ook nog in het Portugees gaat zingen (halverwege Butterflies) stijgt de magie verder.

 Een dag later, na die snikhete dag, schrijf ik meteen deze review. De zomer lijkt weer even voorbij, regen slaat tegen het raam van de werkkamer. Toch blijft de muziek ook nu zijn kracht houden. Het verlangen naar nog meer zomer in combinatie met nostalgische gevoelens naar vervlogen, lange, zwoele zomeravonden versterken alleen maar de kracht van deze plaat. Had ik al vermeld dat Liana Flores een prachtig zwoele en jazzy stem heeft?

Muziek: 7,5
Klank: 8,0
Label: Verve Records
Speelduur: 38m42s
Te bestellen bij Kroese-Online






EDITORS' CHOICE