REVIEW

Gerry Mulligan at the Village Vanguard

Jan de Jeu | 20 januari 2005

Gerry Mulligan is waarschijnlijk de meest bekende bariton saxofonist uit de geschiedenis van de jazz. Toch heeft deze in 1927 in New York geboren musicus niet als saxofonist maar als pianist zijn eerste schreden op het muzikale pad gezet.

Garry Mulligan at the Village VanguardDe bariton sax volgde op de altsax die hij ging bespelen toen hij al arrangementen schreef. Hoewel hij in 1948 al voor Miles Davis speelde (baritonsax) en arrangementen schreef, duurde het tot 1952 voordat zijn populariteit toenam.

In die tijd vormde hij - met Chet Baker - een kwartet dat onder andere opviel doordat de piano ontbrak. Gedurende de daaropvolgende jaren leidde hij meerdere kwartetten, o.a. met de trombonist Bob Brookmeyer.

Diezelfde Bob Brookmeyer is te horen op deze live registratie die in december 1960 opgenomen is in The Village Vanguard in New York.

Hij is daarbij onderdeel van de door Mulligan opgerichte bigband die slechts enkele jaren bestaan heeft en de geschiedenis ingegaan is als The Concert Jazz Band. Met daarin enkele legendarische solisten zoals de trompettist Clark Terry.

Met het uitbrengen van deze reissue op 180 grams virgin vinyl heeft Speakers Corner misschien wel de fraaiste opname van deze band opnieuw in de schijnwerpers gezet. Stevige up-tempo stukken afgewisseld met gevoelige ballads uitgevoerd door een sterke band die op de bewuste avond goed op dreef is. Het eerste nummer is Art Farmer`s "Blueport" in een arrangement van Al Cohn dat met solo`s van Gerry Mulligan en tenorsaxofonist Jim Reider voor mij meteen één van de beste nummers op deze LP is.

Het tedere "Body and Soul" in een arrangement van Mulligan doet me bijna de versie van Billie Holiday vergeten en in het laatste nummer "Black Nightgown" is een fraaie solo van Clark Terry te horen. "Come Rain or Come Shine" opent de tweede kant en laat de zeer precieze en tegelijkertijd relaxte en swingende sound van de band horen. In "Lady Chatterley`s Mother" is het wederom Clark Terry die schittert en in het laatste nummer "Let My People Be" - met Mulligan aan de piano - ontstaat er een fraai ge√Įmproviseerde dialoog tussen de saxofoons en de overige instrumenten. Een plaat die zeker menig rechtgeaard jazzliefhebber aan zal spreken.


Aanvullende informatie:

Format: 180 gram virgin vinyl Verve V6-8396
Label: Speakers Corner Records
Starkenbrook 4
D-24214 Gettorf
Deutschland 

Distributeur:
Technicom
Tel. 035-6237170


EDITORS' CHOICE