NIEUWS

Is Lotoo LTTP een alternatief of een opvolger van Bluetooth voor draadloze (hi-res) audio?

We zijn intussen allemaal wel gewend aan het gebruik van Bluetooth-connectiviteit voor het afspelen van audio. Als het gaat om draadloze gegevensoverdracht, is er eigenlijk geen alternatief voor Bluetooth. Dat zou, in ieder geval op kleine schaal, kunnen veranderen  met Lotoo LTTP, dat speciaal voor de audiosector zou zijn ontwikkeld.

Lotoo LTTP

Weinig mensen in Europa zullen bekend zijn met de naam Lotoo. Lotoo is de merknaam van Beijing Infomedia Electronic Technology Co., een bedrijf dat beweert de grootste leverancier van veldrecorders en uitzendautomatiseringssystemen in Azië te zijn. Het bedrijf was present op de afgelopen editie van de High End München, o.a. om LTTP te presenteren. Deze afkorting staat voor ‘Lotoo Teleportation Protocol’, een draadloze technologie ontwikkeld door het Chinese bedrijf. In tegenstelling tot Bluetooth is LTTP volgens Lotoo specifiek ontworpen om audiosignaal draadloos en verliesvrij met behoud van hoge resolutie te verzenden. Dat klinkt in elk geval interessant.

De transmissietechnologie zou volgens Lotoo werken met een adaptieve bandbreedte en een zeer nauwkeurig klokbeheer, waardoor deze techniek volgens de fabrikant compatibel is met alle soorten audiostreams; Volgens Lotoo maakt een  zenderadapter hem ook compatibel met alle software- en hardwareplatforms, t.w. iOS, macOS, Android en Windows, inclusief smartphones, tablets, pc's en Mac-computers. De technologie belooft draadloze transmissie van 24-bit/96 kHz digitaal signaal voor audioweergave mogelijk te maken. Dat is meer dan wat nu met Bluetooth mogelijk is.

De techniek is verregaand Plug-And-Play volgens de fabrikant. LTTP maakt gebruik van “Adaptive Band Management Protocol” technologie voor audiodatastromen, die bedoeld is om automatisch de samplefrequenties en bitrates aan te passen aan de originele bestanden zonder dat er samplefrequentieconversie nodig is. LTTP is bedoeld om de effectieve bandbreedte volledig te benutten om een maximale transmissiesnelheid van 1,5 Mbit/s te garanderen. Dat klinkt zelfs machtig interessant.

De draadloze LTTP-technologie, die betrekking heeft op de ontvangst van de betreffende audiostreams van de zender, zal voorlopig uitsluitend in de producten van de Chinese fabrikant te vinden zijn. Lotoo heeft aangekondigd dat het de techniek in al zijn aankomende producten zal integreren.

Voor een consument in Europa en zelfs voor een professional zal er voorlopig weinig veranderen. Lotoo is geen grote speler in Europa. Maar het feit dat er bedrijven zijn die een poging doen om een verliesvrije draadloze verbindingstechniek te ontwikkelen is interessant. Goed voorbeeld doet mogelijk goed volgen. En als LTTP een succes zou worden, kan het misschien wel ooit een industriestandaard worden, net zoals Bluetooth op dit moment.


EDITORS' CHOICE