REVIEW

De Keuze van Kroese: Johnny Cash, Songwriter (cd)

Menno Bonnema | 12 juli 2024

Ruim twintig jaar na zijn dood verschijnt er weer nieuw materiaal van Johnny Cash. Op Songwriter laat the Man in Black nog maar eens horen waarom hij uniek was en zijn muziek dat nog steeds is.

De Keuze van Kroese is een (semi-)wekelijkse rubriek van Menno Bonnema. Op vrijdag bespreken we een nieuw muziekalbum (lp, cd of bluray audio) getipt door (online) platenzaak Kroese – kroese-online.nl.

Bij hoeveel jonge muziekliefhebbers zal de geuzennaam ‘The Man in Black’ nog het juiste lampje doen branden? Geen idee eigenlijk. Hoewel americana en alt-country tegenwoordig best populaire muziekgenres zijn, valt me op dat de naam van Johnny Cash minder vaak opduikt.

Het is ook alweer meer dan twintig jaar geleden dat deze icoon van de (Amerikaanse) country kwam te overlijden na een lang ziekbed, lijdend aan Parkinson. Zijn vrouw June Carter Cash was kort daarvoor gestorven. De muzikale carrière van Cash beslaat een tijdspanne van meer dan zestig jaar, al in 1957 leverde hij zijn eerste album af (Johnny Cash and his Hot and Blue Guitar). Kort daarvoor had hij net zijn eerste grote hit gescoord: ‘I Walk the Line’ (in 2005 ook de titel van de zeer aan te bevelen, Oscar-winnende film over het turbulente leven van Cash).

In die carrière zaten vele hoogtepunten, maar ook zeker veel dieptepunten, te veel om hier allemaal op te noemen. Eén van die dieptepunten was begin jaren negentig. Niemand in de muziekwereld leek meer geïnteresseerd in de songwriter. De schrijver van klassiekers als ‘Ring of Fire’ en ‘A Boy named Sue’ leek helemaal in de vergetelheid te raken.

In 1990 haalde de Nederlandse concertorganisator Albert Veld de countrylegende nog eens naar Nederland, om precies te zijn naar ijstempel Thialf in Heerenveen. De ijsbaan werd destijds nog wel eens voor concerten gebruikt (ook Prince heeft er opgetreden). Zon vijfduizend bezoekers trok dat optreden, dat één van de laatste performances van Cash in Nederland zou zijn. Daarna werd het stil rond de man…

In 1993 zat Cash helemaal aan de grond. Hij had zo’n beetje al zijn geld in een theater gestoken dat maar niet van de grond wou komen en hij zat ook zonder platencontract. Toen dook daar plotseling de roemruchte platenproducer Rick Ruben op. Die wist Cash te verleiden zes covers op te nemen, naast materiaal dat door anderen voor hem werd geschreven. De plaat was een soort Johnny Cash unplugged, zonder enige opsmuk en kreeg de titel American Recordings (Rubens platenlabel droeg dezelfde naam). Het album werd zo’n overdonderend succes dat iedereen weldra wist: Cash is back. Er volgden nog vijf soortgelijke albums. Met de coverversie van Nine Inch Nails' ‘Hurt’ maakte Cash indruk bij een grote groep muziekliefhebbers, binnen en buiten de wereld van countrymuzie.

Genoemde Rick Ruben heeft niet alleen Cash weer op de kaart gezet, hij heeft er kennelijk ook voor gezorgd dat zijn inspiratie voor het schrijven van nieuwe songs weer aangewakkerd werd. Daar is al veel van uitgebracht, maar toch heeft zoon John Carter Cash ergens op een plank nog een fijne collectie songs gevonden. Die waren nog niet ‘af’. Onder toeziend oog en horend oor van zoon John heeft producer David Ferguson die songs afgemaakt, met behulp van gitarist Marty Stewart, drummer Pete Abbott en de vorig jaar overleden bassist Dave Roe. Die zijn niet toevallig gekozen: zij vormden vroeger al de ‘basisband’ rondom Cash.

Eerste vragen die deze release bij mij opriep: is de muziek van Johnny Cash heden ten dage nog relevant en voegen de nieuwe nummers nog iets toe aan het toch al omvangrijke oeuvre van de man in het zwart? Beide vragen kunnen met een ‘ja’ beantwoord worden. Die prachtige baritonstem van Cash blijft gewoon uniek en de songs zijn over de hele linie genomen erg sterk. Daarbij moet ik zeggen dat de productie van David Ferguson ervoor gezorgd heeft dat de muziek rondom de stem van Cash beter dan ooit klinkt (vooral in de jaren tachtig mankeerde daar vaak wat aan). Twee songs waren ook al door Rick Rubin ‘ontdekt’ en bewerkt: ‘Like a Soldier’ en ‘Drive on’. De nieuwe versies op het album ‘Songwriter’ vind ik persoonlijk mooier klinken. Voor diegenen die nog helemaal met Johnny Cash moeten én willen kennismaken, is er de speciale ‘deluxe edition’. Dat is een dubbel-cd, waarbij op de tweede cd een rits van bekende nummers in speciale versies de revue passeert.

Muziek: 7,5
Klank: 7,5
Label: UMe
Speelduur: 30 min.53 sec (enkel-cd/lp)
Te bestellen bij Kroese Online 






EDITORS' CHOICE