Monitor Audio Studio 89: tweeweg luidspreker met d’Appolito configuratie

De Britse luidsprekerfabrikant Monitor Audio heeft een tweeweg monitormodel gelanceerd genaamd Studio 89. De naam en de vorm van de nieuwe luidspreker verwijzen naar de cultuur van de jaren tachtig van de vorige eeuw, maar de nieuwe Studio 89 is natuurlijk wel voorzien van moderne technische inzichten en oplossingen.

Monitor Audio Studio 89

De Studio-serie van Monitor Audio is ontstaan in de jaren tachtig van de vorige eeuw en had volgens de fabrikant als doel om de beleving van studiomonitoren naar de huiskamer te brengen. Klein, compact en visueel uniek, de Studio 89 maakt volgens de makers indruk met zijn compromisloze geluid, dat zelfs grote kamers moeiteloos vult en zijn luisteraars in verrukking brengt. Dit wordt mogelijk gemaakt door de nieuwste technologieën en innovaties van Monitor Audio te integreren, afkomstig van het vlaggenschip Hyphn.

De luidspreker zelf is compact, maar het ontwerp zorgt ervoor dat zelfs in grotere kamers het geluidsbeeld en het hoge detailniveau de luisteraar altijd omhullen en echte studiokwaliteit in huis brengen. Een aanzienlijk deel hiervan wordt gespeeld door de MTM-array (Mid-Tweeter-Mid), die zorgt voor de benadering van de weergave van een puntbron.

De integratie van de nieuwste MPD (Micro-Pleated Diaphragm) III-tweeter tussen de twee RDT (Rigid-Diaphragm Technology) woofers met een diameter van 10,8 centimeer en de sterk geoptimaliseerde 3e orde cross-over zorgen voor de perfecte frequentierespons en absoluut perfecte afstralingseigenschappen. Het resulterende geluid gaat veel verder dan wat je qua kwaliteit en formaat van een luidspreker van dit formaat zou verwachten, aldus de aanprijzing van Monitor Audio.

De conus van de twee woofers/middentoners bestaat uit drie verschillende flinterdunne lagen die maximale sterkte en veerkracht garanderen. Een laag C-CAM (keramisch gecoat aluminium/magnesium) glinstert goudkleurig aan de voorkant. Een honingraatvormige laag Nomex fungeert als drager en aan de achterzijde is het membraan versterkt en verstijfd door geweven koolstofvezels. Het resultaat: een superlicht en tegelijkertijd extreem hard, stevig membraan.

Elke driver moet harmonieus in de configuratie passen en de frequentieovergangen moeten naadloos en niet waarneembaar zijn. Daarom werden de cross-overs, na urenlang luisteren en rigoureuze componentselectie, uitgerust met alleen de allerbeste op maat gemaakte polypropyleen- en polyestercondensatoren en verliesarme gelamineerde stalen luchtkernspoelen om een meeslepende geluidservaring te garanderen.

Monitor Audio Studio 89: behuizing

De Studio 89 heeft een stabiele en solide behuizingsconstructie. De frontplaat (baffle) 18 millimeter dik, alle andere zijden zijn maar liefst 15 millimeter dik en de behuizing is ook intern verstijfd met stutten. De interne versteviging vergroot niet alleen de stevigheid van de behuizing, maar leidt ook de luchtstroom gegenereerd door de twee woofers/middenluidsprekers in de behuizing naar de twee HiVe II basreflexopeningen.

Monitor Audio: Transparent Design Technology

Het ontwerp van de behuizing werkt in perfecte harmonie met de drivers en cross-over en de luidspreker is ontwikkeld volgens de principes van Monitor Audio's Transparent Design Technology. Dit is een filosofie die ervan uitgaat dat design en technologie altijd in balans moeten zijn en dat geen van beide thema’s de ander mag overheersen, omdat ze in gelijke mate verantwoordelijk zijn voor de uiteindelijke geluidservaring. De luidsprekers zijn ontworpen om harmonieus in elke woonruimte op te gaan en vormen een mooie aanvulling op hun omgeving.

Geïnspireerd door de originele Studio 15, schittert de Studio 89 door zijn zwarte hoogglansafwerking, gecombineerd met zijn metalen drivers die zachtjes glinsteren in mat goud. De Studio 89 is het enige luidsprekermodel van Monitor Audio dat verkrijgbaar is in deze aparte kleurencombinatie.

Monitor Audio Studio 89: passende luidsprekerstandaard

Monitor Audio heeft een passende standaard gemaakt om de Studio 89 op de juiste hoogte te plaatsen. De Studio 89 Stand is ontworpen om de luidspreker een perfecte basis te geven. De bovenplaat is gemaakt van nauwkeurig lasergesneden staal, de kolom is gemaakt van geëxtrudeerd aluminium en de basis is gemaakt van gegoten aluminium. De vier in hoogte verstelbare poten zijn voorzien van zowel verchroomde noppen voor tapijten als rubberen voetjes voor harde vloeren zoals tegels, parket of laminaat, zodat de Studio 89 voet te allen tijde perfecte omstandigheden biedt.

Monitor Audio Studio 89: prijs en leveringinformatie

De Monitor Audio Studio 89 is nu verkrijgbaar voor een adviesprijs van 2.348 euro per paar. De bijbehorende luidsprekerstatieven gaan voor 600 euro per paar over de toonbank.


EDITORS' CHOICE