NIEUWSFiio

FiiO FD15: dynamische in-ear hoofdtelefoon met Magnalium Diaphragm DLC Gasket Driver

Audiofabrikant FiiO heeft de dynamische in-ear hoofdtelefoon FD15 gelanceerd, Het lijkt tegenwoordig wel een sport om zoveel mogelijk drivers in een in-ear hoofdtelefoon te verwerken, maar de FD15 doet het omgekeerde. De FiiO FD15 is gebaseerd op een (enkele) zogenaamde Magnalium Diaphragm DLC Gasket Driver. Volgens de fabrikant wordt een nieuw kwaliteitsniveau bereikt op een relatief gunstig prijsniveau.

FiiO FD15: in ear- hoofdtelefoon met afneembare kabel

De kern van de nieuwe FD15 van FiiO is de zogenaamde Magnalium Diaphragm DLC Gasket Driver, een volgens de fabrikant echte hightech driver met een diameter van 13,8 millimeter. Het membraan van de driver is gemaakt van een legering van magnesium en aluminium, vandaar de term “magnalium”. Het membraan is stijf en hard en dat zou voor een lage vervorming moeten zorgen. Het resultaat is heldere, gedetailleerde hoge tonen.

Het membraan is ongebruikelijk groot voor een in-ear hoofdtelefoon en dat geldt ook voor de spoel met zijn diameter van 8,6 millimeter. Daarnaast is er nog de zogenaamde DLC Gasket, die verwijst naar de W-vormige pakking van diamantachtig DLC-koolstof, die eveneens aanzienlijk bijdraagt aan de hoge geluidskwaliteit. De magneet heeft een flux van 1,5 T.

FiiO FD15: FTBS Tesla Valve, akoestisch ontwerp voor bijzonder assertieve bas

Een ander bijzonder ontwerpkenmerk van de nieuwe FiiO FD15 Dynamic In-ear Monitor is het zogenaamde Tesla Valve Bass Enhancement Acoustic Design, een patent van FTBS, dat door FiiO wordt gebruikt. In de behuizing zijn speciaal berekende kanalen gemaakt, die fungeren als een zogenaamde Tesla-klep wanneer de lucht door het membraan wordt geoscilleerd. Dit wordt mogelijk gemaakt door een uiterst nauwkeurig poedermetallurgisch proces dat wordt gebruikt bij de productie van de FiiO FD15.Volgens de fabrikant garandeert dit een bijzonder krachtige, rijke basweergave.

FiiO FD15: oordopjes gemaakt van roestvrij staal in de kwaliteit 316.

Volgens de fabrikant combineert de nieuwe FIIO FD15 op creatieve wijze een fris ontwerp met een gesloten akoestisch ontwerp. Zorgvuldig geplaatste oppervlakken met een speciale oppervlaktebehandeling creëren een elegant en voortdurend veranderend spel van licht en schaduw.

Om dit effect te bereiken is de FD15 gemaakt van 316L roestvrij staal van medische kwaliteit, dat een lange levensduur garandeert dankzij poedermetallurgisch sinteren. Bovendien is het zorgvuldig met de hand gepolijst en gecoat met PVD-galvanisatie om een hoogwaardige afwerking te bereiken die een spiegelachtig uiterlijk geeft.

FiiO FD15: inclusief hoogwaardige afneembare kabel

De kabel is gebaseerd op een product dat al in het portfolio van accessoires van FiiO is te vinden, namelijk de FiiO LC-RC 2024. Dit is echter, zoals de fabrikant aangeeft, een bijzonder hoogwaardige oplossing die bestaat uit een Furukawa Monocrystalline Silver plus Furukawa Monokristallijne, verzilverde koperen gevlochten hoofdtelefoonkabel spreekt. Dit is opnieuw een zeer complexe kabelstructuur, die ook afhankelijk is van verschillend vervaardigde geleiders.

De kabel is afgemonteerd en wordt aangesloten met een MMCX-connector, die een hoek van 6,7 graden heeft voor optimaal comfort bij het dragen van de FD15. Het is een zogenoemde Expanded MMCX-connector die voor een hogere betrouwbaarheid zou moeten zorgen.

Aan het andere uiteinde van de kabel wordt een rechte twist-lock verwisselbare audiostekker gebruikt. De gebruiker kan kiezen tussen een 3,5 mm stereo mini-jack voor een ongebalanceerde en een 4,4 mm Pentaconn voor een gebalanceerde verbinding.

FiiO FD15: akoestische afstelling met Swappable Sound Nozzles

Als je het geluidskarakter van de nieuwe FiiO FD15 Dynamic In-ear Monitor wilt veranderen, kun je dit doen met behulp van zogenaamde Swappable Sound Nozzles. Twee van deze filters, die eenvoudig worden vastgeschroefd, worden meegeleverd. Voorts wordt een grote verscheidenheid aan pasvormen meegeleverd.

FiiO geeft een frequentiebereik op van 10 Hz tot 40 kHz, een impedantie van 32 Ohm en een gevoeligheid van 112 dB.

FiiO FD15: prijs en leveringsinformatie

De FiiO FD15 komt in de uitvoeringen Obsidian Black en Racing Silver. Officiële prijsinformatie voor de Benelux hebben wij nog niet vernomen, maar afgaande op de prijzen op buitenlandse websites ligt de prijs in de Benelux straks waarschijnlijk ergens tussen de 150 en 200 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE