De Bluesound is een populaire streamer en niet zonder reden. De software is stabiel, de mogelijkheden zijn uitgebreid, hij heeft veel aansluitingen en hij klinkt best behoorlijk. Om nou te zeggen dat het de beste streamer is, zou iets te ver gaan. Voor 550 euro kun je niet verwachten dat een Node zich kan meten met een pakweg tien keer duurdere streamer van Cambridge of Auralic. Dat wil niet zeggen dat je de Node voor iets beters moet inruilen als je een stapje hoger in kwaliteit wil gaan. Je kunt namelijk ook één van de zwakke punten van de Node aanpakken en die verbeteren.
Eén van die zwakke punten is de voeding. Het is niet geheel stabiel en intern is de scheiding zodanig dat sommige componenten last hebben van RFI (Radio Frequency Interference), wat hoogfrequente faseruis oplevert. De Node heeft een interne voeding met de bekende C8 aansluiting aan de buitenkant van het apparaat. Dat maakt een upgrade gelijk een stuk moeilijker dan een apparaat met een externe voeding waar je makkelijker wat mee kan experimenteren. Je zult dan echt het voeding board moeten omzeilen of zelfs vervangen. De oplossing die Sbooster biedt is dan ook tweeledig, waarbij het volledige voedingscircuit wordt aangepakt.
Sbooster Node AIB: Active Interference Board
De Sbooster Active Interface Board Node N130 vervangt het huidige voeding board en tevens de connector. De AIB maakt namelijk gebruik van de speciale C8-connector van Sbooster met vergulde pinnen.
De tweelaagse vergulde printplaat is gemaakt en geassembleerd in Bulgarije.
De drievoudige anti-oscillatiecircuits stabiliseren de interne stroomrails van zowel de AIB als de Node en een geavanceerd centraal aardingspunt creëert een pure referentie voor de circuits. Bovendien wordt de Sbooster Decoy V2 gebruikt om interne RFI weg te leiden van de audiocircuits.
En dat is nog maar deel 1 van het verhaal. Op de connector kun je de bekende “Sbooster Best of Two Worlds Power & Precision ECO MKII” externe voeding aansluiten, de BOTW. Deze heb ik al eens eerder besproken als een upgrade voor alle apparaten met een DC (gelijkspanning) aansluiting en is ook op HIFI.NL getest. In het geval dat je reeds in bezit bent van een ongebruikte 5-6V-versie (ik schat die kans klein in), zou je dus alleen een AIB kunnen aanschaffen, maar in de andere gevallen zul je aangewezen zijn op deze bundel.
Zelf doen
De upgrade is voorzien van een uitgebreide handleiding voor installatie en deze is zonder enig soldeerwerk uit te voeren. Als je redelijk handig bent in het aansluiten van componenten en het uitvoeren van wat simpele aansluitklusjes, kom je hier zeker zelf wel uit. Een andere oplossing is om dit voor je te laten doen. Dit hoeft niets extra’s te kosten, er zijn hifi-winkels die dit bij de aanschaf van de AIB en BOTW P&P ECO 5-6V als service voor je verrichten. In dat geval zou ik het wel weten.
Vergelijken
Het effect van een andere voeding op een hifi-apparaat kun je op verschillende manieren vergelijken. Zo kun je het stroomsignaal meten van de voedingen, wat het effect is in het analoge uitgangssignaal, netwerksignaal, digitale uitgangssignaal en zelfs op het stroomnet.
Deze metingen laten vaak duidelijke verschillen zien, maar zeggen mij net zo vaak niets. Zo zijn er stroomfilters die alle hoogfrequente ruis in het stroomsignaal weghalen, wat in de metingen ook duidelijk is te zien. De vraag is alleen of het ook is te horen (wat bij die hoogfrequent filters namelijk vaak niet het geval is).
Vergelijkend luisteren is een andere optie, maar kan bij een verkeerde aanpak gauw subjectief en suggestief zijn. Vooral als je op één set moet wisselen tussen apparaten en er een moment van stilte is tussen audiofragmenten. Al is het maar paar seconden stilte, het is genoeg om je audiologisch geheugen te resetten en reeds bij een centimeter beweging van je hoofd, klinkt een zelfde geluidsfragment al totaal anders. Zelfs als er geen verandering is geweest. Je kan jezelf aardig voor de gek houden.
De beste optie voor een vergelijk leek me in dit geval dan ook via een hoofdtelefoon set-up. Waarbij de Node via Roon werd voorzien van hetzelfde signaal over hetzelfde netwerk, beide dezelfde bekabeling en twee identieke ingangen op mijn Benchmark HPA4 hoofdtelefoonversterker en een Final D8000 hoofdtelefoon. Als extra vergelijkingstest heb ik alle signalen ook nog eens gedigitaliseerd via een Brooklyn AD-converter.
Luisteren
Hierna was het een kwestie van de apparatuur eerst een flinke tijd op temperatuur te laten komen (iets wat ik bij de Sbooster heb gemerkt soms meerdere dagen nodig kan zijn bij de allereerste keer) alvorens te gaan luisteren. Voor het testmateriaal heb ik vele verschillende referentietracks gebruikt en via Roon naar twee end points gestuurd. Ik had namelijk zoals je op de foto kan zien de luxe om een Node zonder en een Node met de upgrade, naast elkaar te vergelijken. Mocht je de tracks zelf ook eens willen beluisteren om te bepalen of jij hetzelfde kan waarnemen, ik heb ze aan het einde van deze playlist erbij geplaatst – je kan zo zelf een idee krijgen waar het verschil in zit en zelf ook eens kan proberen te ondervinden of je hetzelfde verschil hoort.
Ik heb dezelfde luistertest ook met paar ongetrainde oren gedaan en moet zeggen dat pas na een paar keer vergelijken het verschil voor hen hoorbaar was. Voor mij was het overduidelijk, maar een kleine disclaimer is dan misschien dat het verschil meer hoorbaar is voor getrainde oren of voor oren die op zoek zijn naar verfijning.
Donald Fagen – Morph The Cat (Morph The Cat)
Bij het gitaarpartijtje in het linkerkanaal hoor je gewoon de aanslag en de snaren, zonder de Sbooster is het rommelig en lijkt ie haast in timing later te komen dan met de Sbooster.
Madeleine Peyroux – I’m All Right (Half The Perfect World)
Ook hier valt het verschil in de timing enorm op. Klankleur nog niet eens zoveel, maar de brushes op de drums hebben iets meer tophoog en de stem mist net dat randje zonder Sbooster. Het is al een donkere opname, echter met de Sbooster valt ie gewoon precies in verhouding
Hok-man Yim – Poem of a Chinese Drum (Master of Chinese Percussion)
Drumvellen klinken nu ook als drumvellen, aanslag en klank, maar vooral de dynamiek is fantastisch. Het sublaag van de grote trommels komt zoveel meer tot zijn recht met de Sbooster.
D’Angelo – Spanish Joint (Voodoo)
Een zooitje zonder Sbooster en zelfs wat scherp, het komt rommelig over. Hoewel de punch en transiënte duidelijk sneller zijn met de Sbooster, komt het ook nog eens een stuk rustiger over.
Säje – I Can’t Help It (Säje)
De bass drum mist echt autoriteit zonder Sbooster, je mist het diepere laag.
Säje – The Oracle (Säje)
Linker en rechterkanaal staan te los van elkaar. Het is weer die timing die hier parten speelt. Met de Sbooster is het coherent en is de spreiding precies goed. Wederom rommelig zonder Sbooster.
Denis Kozhukhin – Lyrical pieces No 4
Een prachtige piano-opname van Erdo Groot. Deze lijkt zonder Sbooster op de harde hoge tonen meer te vervormen. Als bij een stereo opname de timing niet goed is, dan kun je wel raden hoe een piano opname klinkt zonder de Sbooster. Het klinkt inconstant breed en waterig in de galm. Niet alleen is het stereobeeld evenwichtig met de Sbooster, maar het is rustiger en schoner, zonder de vervorming.
Beyoncé – Singe Ladies (I Am Sasha Fierce)
Een perfecte track om te horen dat de Sbooster veel meer recht doet aan het strakke diepe laag wat in deze mix zit. Zonder de Sbooster trekt de Node het niet helemaal.
Als een bril
Van de week heb ik mijn eerste bril gekocht, beide kanten 'min een half'. Je zou haast denken, dat is de moeite niet. Bij het ophalen opperde de opticien om even voor het raam naar buiten te kijken naar wat bomen aan de overkant. Bij het opzetten van de bril zag ik opeens het detail in de blaadjes, wat zonder de bril meer een groene brij was. Voor mij een wow-ervaring, voor fervente brildragers heel normaal. Je snapt waar ik naartoe wil. Een hele kleine ingreep die het stroompad puur, stabiel en storingsvrij maken, kan nou net dat detail en die stabiliteit opleveren die de wazigheid van je weergave wegneemt. De aanpassing op zichzelf is zelfs figuurlijk transparant.
Neem een dure streamer van 12.000 euro, daar weet je eigenlijk niet precies waar dat bedrag nou vandaan komt. Is het de DA-converter, de software, de kast, de voeding? Bij de Sbooster upgrade weet je precies waar je voor betaalt en hoe dit bijdraagt aan de klank.
De grote vraag is vaak hierbij, is het zijn geld waard? Iets waar ik persoonlijk alleen maar ja op kan zeggen. Misschien zijn er voor het uiteindelijke bedrag wel streamers te vinden die op een zelfde niveau presteren, het zal dan in ieder geval geen Bluesound streamer zijn en die ervaring is nou juist waar het om te doen is.
Conclusie
De Sbooster Node AIB upgrade is een verbetering in het voedingsgedeelte die duidelijk in de detaillering van de audioweergave hoorbaar is. Voornamelijk als gebruik wordt gemaakt van de analoge uitgang. Bij de digitale uitgangen konden we geen groot hoorbaar verschil waarnemen. Voor eigenaren van een Bluesound Node is het zeker het overwegen waard als je de klank van streaming wil opwaarderen en tevens van het platform van Bluesound gebruik wil maken. Als je voor rond de 1000 euro een streamer wil kopen en niet per se van Bluesound gebruik wil maken, kan de aanschaf van gelijk een kwalitatief betere streamer, een betere keuze zijn.
Sbooster Node AIB + BOTW P&P ECO MKII
Prijzen resp. 139 euro en 329 euro | www.penhold.nl
Beoordeling: 4 op 5