REVIEWSennheiser

Review Sennheiser HD 620S: een gesloten hifi-koptelefoon van Sennheiser?

Jamie Biesemans | 11 juni 2024 | Sennheiser

SAMENVATTING

De Sennheiser HD 620S is een gesloten hoofdtelefoon die de deur opent naar een echte audiofiele ervaring, met een uitgebalanceerd sound dat fijnere details ontbloot en (voor een gesloten design) luchtig klinkt

PLUSPUNTEN

  • Bruikbaar in drukke omgevingen en onderweg
  • Niet de typische drukkende bassen van een gesloten koptelefoon
  • Ruimtelijk (voor een gesloten koptelefoon)
  • Detailrijk in het midden
  • Ontspannen luisteren

MINPUNTEN

  • Verdient een DAC/amp of krachtigere DAP
  • Functioneel design eerder dan een premiumgevoel

De HD 600 en HD 650 van Sennheiser zijn dé klassiekers in de headfi-wereld. Met de HD 660 S2 bracht het 70-jarige merk al eerder een grote update uit. De HD 620S is echter nog iets helemaal anders: voor het eerst is er een gesloten koptelefoon in deze gerespecteerde familie van hifi-hoofdtelefoons, zodat je ook onderweg van die legendarische Sennheiser-sound kunt genieten. Hoe bevalt 'em? 

Wat, een gesloten Sennheiser in de HD600-familie? Voor sommigen klinkt het misschien als heiligschennis, maar onlogisch is het niet als je kijkt hoe er nu naar muziek wordt geluisterd. Maar het is wel best bijzonder… Wie dieper duikt in de headfi-wereld, ontdekt snel dat er een selecte club hoofdtelefoons bestaat die bijna iedereen ooit wel eens uitprobeert. De Sennheiser HD 600 en HD 650 horen absoluut in dat rijtje thuis, en voeren het volgens velen zelfs aan. Nog voor de markt overspoeld werd door high-end koptelefoons met exotische designs en drivers waren dit twee van de meest begeerde toestellen van allemaal.

Die HD 600 en HD 650, evenals hun moderne updates (de HD 660 en HD 660S2), zijn natuurlijk allemaal open designs. Een groot deel van de ervaring die ze bieden is mogelijk omdat hun drivers achteraan niet afgeschermd zijn en ‘vrij’ in de kamer kunnen werken. Het nadeel: door hun open constructie zijn die audiofiele Sennheisers amper te gebruiken in kamer waar huisgenoten hun ding doen. Laat staan onderweg, op kantoor of in een hippe koffietent. Laat dat net de soort plaatsen zijn waar muziekliefhebbers tegenwoordig ook naar muziek willen luisteren. Ook audiofielen die meer investeren in duurdere producten. Het is geen toeval dat er de voorbije jaren in de headfi-wereld veel gesloten koptelefoons zijn voorgesteld in het premiumsegment. Daar hoort trouwens ook de high-end HD 820S bij, de gesloten variant van het HD 800-vlaggenschip.

De HD 620S speelt op al die trends in. Sennheiser geeft dat ook eerlijk toe. Bij de presentatie van deze hoofdtelefoon verklapte het bedrijf dat er echt een nadrukkelijke vraag was naar een HD 600-achtige hoofdtelefoon die overal kon gebruikt worden. Het resultaat is deze nieuwe Sennheiser (gebouwd door de consumentenafdeling die nu onder Sonova valt) die vanaf juni te koop is voor 349 euro.

Gegeven dat de prijzen van koptelefoons sterk gestegen zijn, is dat wel opmerkelijk. De eerder verschenen HD 660S2 werd geïntroduceerd aan 600 euro, al vind je met wat tactisch shoppen hem voor veel minder. Het is wel fijn dat de HD 620S aan een lager prijspunt verschijnt. Zo kan het ook gemakkelijker die rol als eerste ‘serieuze’ hifi-koptelefoon voor een nieuwe generatie headfi’ers opnemen.

No-nonsense aanpak

Dat de HD 620S scherper in de markt wordt gezet, merk je vooral aan de verpakking en accessoires. Verwacht een no-nonsense ervaring, met in de doos een enkele kabel van 1,8 meter die eindigt in een 3,5-mm jack en een adapter om hem in te steken op een 6,3-mm poort. In tegenstelling tot bij recente duurdere Sennheisers, is er geen gebalanceerde kabel meegeleverd. Zo’n snoer met een 4,4 mm Pentaconn-stekker verschijnt in de zomer, prijs onbekend.

Vermoedelijk zal er daarnaast wel het nodige via derden beschikbaar zijn. De aansluiting aan koptelefoonzijde is immers een standaard 2,5-mm jack, weliswaar met een niet-standaard kleine uitsteeksel aan de zijkant. Bij het insteken moet je de plug een kwartslag draaien, zodat het vergrendeld zit.

Een opbergdoos krijg je ook niet, wel eens stoffen zakje waarin de koptelefoon kan opgeborgen worden. Wie z’n HD 620S echt overal wil meenemen, investeert wellicht best in een harde case.

Serieuze looks

Met z’n matzwarte afwerking en ‘gespleten’ kussen aan de binnenkant van de hoofdband heeft de HD 620S een zekere pro-uitstraling. Het is ook echt een klassieke Sennheiser, met een modern-functioneel uiterlijk en oerdegelijke bouwkwaliteit. De designtaal die het spreekt, doet meteen denken aan andere modellen van het merk. En dan vooral aan de populaire HD 569 en HD 599, minder aan de toestellen uit de 600-lijn. Het bezit bijvoorbeeld dezelfde S-vormige brug tussen hoofdband en earcups – een subtiele verwijzing naar het Sennheiser-logo, vermoeden we.

Over de bouwkwaliteit valt niet te klagen. Serieus wringen en draaien met de hoofdband ontlokt weinig of geen geklaagd van het metaal en kunststof. Vuil toont niet overdreven snel, wat wel fijn is voor een hoofdtelefoon die je misschien jaren aan een stuk gaat gebruiken. Dat je de oorkussens kunt vervangen (net als de kabel) zorgt voor een ‘+1’ op duurzaamheidsvlak.

Heel aangenaam om te dragen

De dikkere oorkussens van de HD 620S zitten heel knus op de oren. Omdat ze uit kunstleer zijn en geventileerd, heb je minder gauw een broeierig gevoel. Na urenlang dragen zal je onvermijdelijk wel warme oren hebben, maar vergeleken met veel andere koptelefoons valt het hier goed mee. Ook omdat de kussens eerder rond dan op je oren passen. Net als bij de open 600’s wordt er wel wat meer druk op de oren uitgeoefend.

Beide zaken zorgen voor een redelijke (passieve) afsluiting van buitengeluid. Noise-cancelling is hier niet nodig, of toch niet op het OV of thuis. Omgekeerd is de HD 620S wat minder lekvrij, je omgeving hoort wel wat lawaai. Dat vindt de kerel naast je op de bus misschien toch iets minder aangenaam.

Met het comfortgehalte van deze Sennheiser is inderdaad niets mis. Op onze weegschaal tikt de HD 620S af op 320 gram, wat allesbehalve zwaar is. Tijdens het dragen is er ook heel weinig druk op onze (kale) kruin, met dank aan die hoofdbandkussens. Prima, dit kan je uren dragen.

Past bij veel (betere) bronnen

Dat de HD 620S bedoeld is voor serieuzere muziekliefhebbers blijkt uit de technische specs. Het past 42-mm drivers toe die schuin gemonteerd zijn; een trukje dat wel meer ontwerpers toepassen om de binnenruimte tussen oor en driver te vergroten. Dat geeft een minder directe, iets ruimtelijke weergave. Dat is slim om te doen bij een gesloten model zoals dit, ter compensatie van de minder luchtige klank dat je met dit design vaak hebt.

Deze familie van Sennheiser staat traditioneel bekend als relatief moeilijk aan te sturen. Ogenschijnlijk is dat hier ook het geval, als je kijkt naar de (nominale) impedantie van 150 Ohm, maar de gevoeligheid van 110 dB/1 V RMS is dan weer heel hoog. In de praktijk is het vooral een aanrader om de gesloten Sennheiser te gebruiken met een degelijke bron. Dat kan een DAP zijn, zoals de Astell & Kern KANN Alpha die we gebruikten (maar minder krachtig mag ook), of een externe DAC/versterker. Het aanbod is heel groot, voor deze tests verbonden we de slanke iFi Audio xDSD Gryphon via USB met een Samsung Galaxy S24 Ultra. Er zijn niet veel smartphones meer met een hoofdtelefoonuitgang; wil je toch een, dan ga dan best voor een toestel met een betere versterker, zoals sommige Sony Xperia-modellen. De HD 620S kan daarnaast ook vlot met desktop-oplossingen werken en presteert ook goed als je hem aansluit op een hoofdtelefoonuitgang van een hifi-versterker (als het een goed geïmplementeerde oplossing is, tenminste).

SQ 

Liefhebbers van de HD 600 en HD 650 zullen niet teleurgesteld zijn als ze de HD 620S opzetten. Echt een vast huisgeluid heeft Sennheiser minder, maar wat je van die twee klassiekers kunt verwachten is hier grotendeels aanwezig. Er zijn ook wat verschillen, zoals een robuuster laag en iets meer karakter in het midden. Dat maakt bijvoorbeeld dat het stukje ‘sluier’ dat je soms kon hebben bij de oudere Sennheisers hier minder is, ten voordele van iets meer rijkdom in het midden. Wat meer prikkelend engagement, zo zou je het kunnen stellen. Hetzelfde horen we bij Hania Rania’s kabbelend pianospel op ‘Spring’ van ‘On Giacometti’, waar de HD 620S mooi laat horen hoe voorzichtig de pianiste de toetsen beroerd en je de mechaniek van de piano in de achtergrond net luid genoeg hoort doorschemeren. Het is een sfeervol nummer dat op deze koptelefoon voldoende groots wordt neergezet, met een geleidelijk afrollen van het hoog dat die spatiale details nog weergeeft maar de scherpere kantjes van de piano verzacht. Kan het nog ruimtelijker? Ja, maar dan ga je wellicht toch naar een open design moeten grijpen.

Een ronde vergelijken dan. Even de Sennheiser HD 650 en HD 660S2 erbij halen, want dat zijn toch de ‘benchmarks’ in dit verhaal. Vooral die HD 660S2 biedt bij ‘Spring’ inderdaad wat meer openheid, maar het verschil is toch kleiner dan gedacht. Dat is ook zo bij ‘Beat Science’, met het verbluffende gedrum van Makaya McCraven dat de deur opent naar een fijn jazznummer opgenomen in een live-venue. Op de HD 650 best genietbaar, maar de HD 660S2 en de HD 620S zijn veel boeiender om naar te luisteren.

De contrabas heeft bijvoorbeeld veel meer textuur en de basdrum meer impact, het voelt gewoon met name bij de HD 620S veel dynamischer aan. Heel fel hoogdetail moet je hier minder zoeken, maar je krijgt wel een zekere warmte cadeau dat een nummer als de geweldige cover van ‘Wuthering Heights’ door Cécile McLorin Savant als haar ‘Ghost Song’ een heel intimistische toets geeft.

Het is ook boeiend om te vergelijken met de Sony MDR-Z7M2, een gesloten koptelefoon dat voor een iets hogere prijs ook interessante zaken laat horen. Bij het wisselen tussen de Sony en de nieuwe Sennheiser merk je goed dat de eerste makkelijker aan te sturen is – de KANN Alpha vereist een forse draai aan de volumeknop – maar ook veel meer energie in lage bassen stopt. Dat verschil was bijzonder goed te merken bij een track als ‘Menschen Und Mächte’ van Duitse popartieste Sofia Portanet, waar zeker de effectrijke gitaar die rond de eerste minuut opduikt een stuk vetter maar ook wolliger is bij de Sony.

De vocals zijn vooral een stukje natuurlijker bij de Sennheiser. Ook als we dat mooie nummer van Hania Rani er terug bij nemen, horen we bij de HD 620S meer evenwicht. De Sony licht meer zaken uit, soms te veel, zoals de hogere pianotonen die net te hard worden en daardoor de stillere geluiden van de pianomechaniek naar achter drukken. Dan is de HD 620S meer in evenwicht, wat langer ontspannen luisteren in de hand werkt.

Conclusie

De Sennheiser HD 620S is een gesloten hoofdtelefoon die de deur opent naar een echte audiofiele ervaring, met een uitgebalanceerd sound dat fijnere details ontbloot en (voor een gesloten design) luchtig klinkt. Maar het biedt ook emotie via een mooi gedefinieerde baslaag, zonder al te ver van een neutralere klank af te wijken. Doe de HD 620S een degelijke DAC/versterker cadeau, en je krijgt een betere head-fi-ervaring. Het mooiste: het prijskaartje zal je niet de stuipen op het lijf jagen. Terwijl de prijzen van audiofiele koptelefoons steeds meer stijgen, is het verfrissend om bij een betrouwbaar merk iets goed aan een bereikbare prijs te zien verschijnen.

Sennheiser HD 620S
349 euro | www.sennheiser-hearing.com
Beoordeling 4,5 op 5






EDITORS' CHOICE