Review: B&O Beolab 8 bij Poulissen in Roermond

SAMENVATTING

De Bang & Olufsen Beolab 8 is een compacte multiroom streamingluidspreker met een fraai design en een ongelofelijk goede geluidskwaliteit. Dankzij het Mozart multiroom streamingplatform en de laagdrempelige bediening is de Beolab 8 ook nog prettig in gebruik.

PLUSPUNTEN

  • Meeslepende muziekbeleving
  • Uitstekende staging
  • Schaalbaarheid
  • Fraai design
  • Compact formaat

MINPUNTEN

  • -

Het Deense Bang & Olufsen heeft een prachtige nieuwe serie actieve Beolab modellen geïntroduceerd. Deze nieuwe actieve luidsprekermodellen passen optisch perfect bij de hoogwaardige Beosound Theatre soundbar. We werden uitgenodigd om kennis te komen maken met de Beolab 8, de kleinste telg uit de nieuwe luidsprekerlijn, bij Poulissen in Roermond. Draait het bij deze nieuwkomer enkel om een begerenswaardig design of levert deze jongste telg ook een memorabel belevingsniveau?

Bang & Olufsen bij Poulissen Audio Video Center in Roermond

Bij aankomst in de winkel aan de Schoenmakersstraat word ik door het vriendelijke en klantgerichte team van dit in de jaren ’90 opgerichte familiebedrijf als een koning ontvangen. De Bang & Olufsen experience begint al bij aankomst. De showroom ademt klasse en exclusiviteit uit. Overal waar ik kijk zie ik innovatieve entertainment oplossingen van Bang & Olufsen aangevuld met meubilair van gerenommeerde meubeldesigners. Vervolgens word ik aan de hand genomen voor een verrassende rondleiding door dit historische pand in de binnenstad.

De rondleiding neemt al snel meer tijd in beslag dan ik had ingecalculeerd. Er komt geen einde aan de vele fraai ingerichte ruimtes verdeeld over diverse verdiepingen. De ruimtes zijn gevuld met AV-oplossingen uit het hogere segment, waaronder Bang & Olufsen. De innovatieve AV-oplossingen worden op verschillende plekken uitgelicht en hierbij lijkt werkelijk nergens te zijn bezuinigd op de presentatie.

Hierbij keren vele producten ook elders in de winkel terug als onderdeel van andere oplossingen waarmee de geïnteresseerde klant een optimale indruk van de vele mogelijkheden opdoet. Hiermee is Poulissen waarschijnlijk een van de meest compleet uitgeruste Bang & Olufsen dealers in de Benelux.

Vervolgens word ik door Anne-Marie en haar broer Johan Poulissen bijgepraat over de unieke designfeatures en mogelijkheden van de Beolab 8 en het Bang & Olufsen ecosysteem gebaseerd op het Mozart multiroom streamingplatform. Uiteraard onder het genot van authentieke vlaai van de lokale patisserie en goede espresso. Al snel wordt het me duidelijk dat de Beolab 8 niet zomaar een actieve luidspreker met WiSA technologie is in de line-up met de nieuwe Beolab 18 en 28 modellen. Ik zie deze compacte ‘acht’ vooral als een volwassen en een van de meest belangrijke actieve Beolab luidsprekers in het hedendaagse Bang & Olufsen ecosysteem.

Upgraden zit in het DNA

Bang & Olufsen biedt met de Beolab 8 een laagdrempelige start voor een beginnende B&O-klant op zoek naar een optimale muziekbeleving. Met deze draadloos aanstuurbare streaming luidspreker beschik je namelijk direct over alle functionaliteit waar je behoefte aan hebt. Belangrijker, met deze Beolab 8 ervaar je direct de Bang & Olufsen-beleving.

Wanneer je de muziekbeleving naar een nog hoger niveau wil brengen, dan is de investering in een tweede Beolab 8 voldoende om de muziek te beluisteren in een fantastische stereo geluidskwaliteit. Is het met het toevoegen van een tweede Beolab 8 klaar met de upgrademogelijkheden? Beslist niet.

Wanneer je van een stereoconfiguratie wil doorgroeien is de Beosound Theatre een eerste stap naar een schaalbare Dolby Atmos configuratie. Hierbij zet je de Beolab 8 ofwel in als frontluidsprekers voor een breder stereobeeld of gebruik je deze als achter luidsprekers voor een intense surround beleving.

Wil je de beleving vervolgens verder verhogen, dan is de uitbreiding met een extra set Beolab 8, Beolab 18 of Beolab 28 front luidsprekers voldoende voor een indrukwekkende Dolby Atmos ervaring. Meer luidsprekers in de Atmos configuratie leveren je telkens een flinke sprong in de geluidsbeleving. Of je de configuratie nu uitbreidt met een additionele set Beolab 8 luidsprekers, Beolab Level luidprekers, met de prachtige BeoSound Shape muurluidsprekers of met eerdere luidsprekergeneraties van Bang & Olufsen, de geluidsbeleving is magistraal. Het mooie van het Bang & Olufsen ecosysteem is dat je niet alles ineens hoeft aan te schaffen. Dit kun je geheel op je eigen tempo doen en, bovenal, met de oplossingen die op dat moment in jouw leven passen.

Slim gebruik van moderne techniek

De Bang & Olufsen Beolab 8 is een actief uitgevoerde drieweg luidspreker uitgerust met een 0,6” tweeter, een 3” midrange driver en een 5,25” woofer. Per speaker zorgt een energie efficiënte klasse D versterker met Digital Sound Processing (DSP) en thermische beveiliging voor de aansturing. De tweeter en midrange driver krijgen elk 50 watt gevoed en de woofer beschikt zelfs over 200 watt aan vermogen. Het frequentiebereik start al bij 28 hertz en loopt op tot 23 kilohertz. Hiermee vult deze Beolab 8 ruimtes van 10 tot zo’n 60 vierkante meter vloeroppervlak met een meeslepende dynamische muziekbeleving. De weergaveprestaties zijn mede te danken aan de geïntegreerde Advanced Sound features zoals Active Room Compensation, Beam Width Control, Adaptive Bass Linearization en recentelijk ook van Fluid Sweet Spot.

Persoonlijke equalisatie voorkeuren kunnen via de Bang & Olufsen app in verschillende presets worden opgeslagen waarmee de muziekweergave optimaal kan worden afgestemd op jouw eigen behoeften. De Beolab 8 luidspreker maakt gebruik van Wireless PowerLink om draadloos te verbinden met de andere oplossingen van Bang & Olufsen. Deze methode is gebaseerd op WiSA-technologie en is met een resolutie van 24-bit en 48kHz specifiek voor muziekoverdracht ontwikkeld. Hiermee kan dit het best worden gezien als het draadloze equivalent van de traditionele luidsprekerkabel. Bang & Olufsen is een van de pioniers van deze baanbrekende technologie die geluidstechnisch superieur is aan bluetooth en wifi.

Het Mozart multiroom streaming platform is voorzien van Bluetooth 5.3, Dual-Band wifi, Chromecast en Apple AirPlay zodat je moeiteloos content deelt en muziek streamt vanaf jouw smartphone zoals je dit al jaren gewend bent te doen. Uiteraard is de Beolab 8 voorzien van Spotify Connect, Tidal Connect en Deezer. Met B&O Radio ontvang je tenslotte gratis vele duizenden radiozenders met internetradio.

Hierbij bedien je de Beolab 8 ofwel met de Beoremote One BT, Beoremote Halo de Bang & Olufsen smartphone app of met de aanraakgevoelige toetsen op de bovenzijde van de Beolab 8. Ondanks de compacte vormfactor heeft de fabrikant er ook nog een stroomaansluiting, twee ethernetaansluitingen, een RJ45 Power Link en een USB-C line ingang in weten te persen zodat de Beolab optimaal integreert in jouw thuisomgeving.

Deens design en de persoonlijke touch

De Bang & Olufsen Beolab 8 is geheel naar eigen wens samen te stellen. Hierbij kun je kiezen voor de kleuren Black Anthracite, Gold Tone en Silver. De frontjes zijn verkrijgbaar in hout en akoestisch transparant doek waarbij je eveneens kunt kiezen uit verschillende kleuren. Wil je in de toekomst iets veranderen aan de uitstraling, dan bestel je eenvoudig een nieuw onderdeel dat zelfs na vele jaren een perfecte pasvorm heeft. De nieuwe Bang & Olufsen Beolab serie is ontworpen door het Duitse Noto GmbH. Hierbij is vastgehouden aan het de traditionele mix tussen geborsteld aluminium, kleurige luidsprekerdoeken en houten grills als onderscheidende designdetails. Wil je hier meer van weten, mijn collega Sinan heeft een uitgebreide introductie van de Beolab 8 geschreven.

Behalve een fraai design, beantwoordt Bang & Olufsen ook aan de groene gedachte waarvan ik zelf beslist voorstander ben. In tegenstelling tot veel producenten in Europa laat Bang & Olufsen al haar producten écht tot op microniveau lokaal produceren. Dit betekent dat de fabrikant het kwalitatief beste aluminium bij onze oosterburen inkoopt en, bijvoorbeeld, het hout van de frontjes betrekt uit door Bang & Olufsen zelf beheerde bossen gelegen naast de fabriek. Hergebruik is een van de meest belangrijke onderdelen van het productieproces. Het met CNC-precisie verspaand aluminium van de behuizingen wordt dan ook niet als oud ijzer weggegooid, maar retour gestuurd naar de aluminiumproducent voor hergebruik.

Raakt er in de toekomst iets beschadigd of defect, dan is het goed te weten dat de fabrikant elk onderdeel als vervanging kan leveren, zodat de Beolab 8 verzekerd is van een lange levensduur. Een van de design details waar ikzelf van onder de indruk ben bij deze Beolab 8 is de met laserprecisie aangebrachte merknaam die verlicht wordt weergegeven. Deze is aangebracht met vele duizenden minuscule gaatjes waarin vanaf de achterzijde acryl overheen is gegoten waarmee deze prachtig oplicht. Het is maar een klein en op het eerste gezicht een onbeduidend detail, maar hiermee laat de Deense fabrikant zien dat ze nog steeds een flinke designvoorsprong heeft in deze belangrijke nichemarkt.

Filmbeleving op topniveau

Ondanks dat ik primair bij Poulissen op bezoek ben om de stereo eigenschappen van de Beolab 8 te beluisteren, kan Johan het niet nalaten om de gehele configuratie inclusief de Beosound Theatre en twee actieve Beolab 28 vloerstaanders eerst in surround weergave aan me te presenteren. Wanneer een filmfragment uit het tweede deel van Topgun wordt gestart word ik overspoeld met een ruimtelijke filmbeleving waarbij er geen gebrek is aan voelbaar laag. Langs vliegende jets maken een overweldigende indruk waarbij ik de hoogtekanalen of de virtualisatie hiervan geen moment mis.

Hierna selecteert Johan een Netflix fragment van een gevechtsscene uit Adams Project. De meerkanaals geluidsweergave voegt een enorme dosis aan beleving aan deze pakkende sciencefictionfilm toe. De effecten zijn overweldigend en worden zeer ruimtelijk weergegeven. Hierbij ervaar ik een uitstekende scheiding tussen de soundtrack en de geluidseffecten in de filmscenes. De toevoeging van het laag geeft me de indruk dat er minimaal één afzonderlijke subwoofer is ingezet om dit hoge belevingsniveau te benaderen. Om me ervan te overtuigen dat dit niet zo is, toont Johan me de stekker van de eveneens tentoongestelde Bang & Olufsen Beolab 19 subwoofer die niet in de contactdoos is gestoken. Indrukwekkend!

Ten slotte bekijk ik een fragment uit Yesterday met, onder meer, Ed Sheeran. De muziekscenes worden met een hoge mate van realisme aan me gepresenteerd. De exacte plaatsing van zang en instrumenten in de ruimte waarbij het ‘gewicht’ van de object based geluiden bij een Dolby Atmos weergave overal in de ruimte gelijk blijft. Ondanks dat er geen hoogtekanalen aanwezig zijn, word ik verrast door de boven de piano verheven stem van Sheeran bij het nummer The Long And Winding Road, waarbij de piano als soort van gemoedelijke deken onder de stem wordt neergelegd. Tjonge jonge, wat voegt deze Theatre soundbar toch telkens weer een overvloed aan beleving toe.

Meeslepende beleving

Nu is het tijd om de Beolab 8 te beluisteren in een stereoconfiguratie. Via de Bang & Olufsen app zijn de gewenste luidsprekersamenstellingen in een paar klikken geconfigureerd en wordt de muziek eveneens via een paar klikken via de ondersteunde streamingdiensten afgespeeld. Johan vraagt me nu om de luidsprekers vooral kritisch te beoordelen, zoals ik dit ook bij een highend hifi component zou doen. Over het algemeen review ik een oplossing in de klasse waarin deze is gepositioneerd en de verhouding tussen prijs en prestaties speelt hierbij een belangrijke rol. Een exclusief gepositioneerde designer oplossing beluister ik dus niet zo snel met een highend audio mind-set en ben, zoals je zult begrijpen, wat terughoudend. Vervolgens neem ik op aanwijzing van Johan plaats in de luisterdriehoek.

Nadat alles is ingesteld, streamt Johan de Tron Anthem via Deezer vanaf zijn telefoon. De laagweergave dwingt respect af. Zelfs wanneer het volume wordt teruggebracht, blijft alles perfect in balans. De midrange heeft een hoge impact en definitie waarmee instrumenten authentiek en stemgeluid met autoriteit worden weergegeven. De staging is wijds en de verschillende elementen worden met precisie neergezet waarbij ik alles denkbeeldig kan aanwijzen.

Hierna is het de beurt aan Liberty van Anette Askvik. Elk detail wordt messcherp in de ruimte neergezet en elke laag wordt moeiteloos weergegeven. Kippenvel. De stem heeft een fraaie articulatie en het laag in dit nummer is van uitzonderlijke kwaliteit. Niet te dik of drukkend, maar strak gecontroleerd en met een hoge mate van rust. Zelfs piano, een doorgaans lastig instrument om weer te geven, heeft een volle klank met een krachtige attack en een lange uitsterftijd.

Vervolgens laat Johan bij het nummer Makambo van Geoffrey Oryema het verschil horen tussen ‘narrow’ en ‘wide’ stereoweergave met Beam Width Control. In de normale ‘narrow’ situatie ervaar ik vanuit de luisterdriehoek een mooie gelaagdheid waarbij zang met gewicht vanuit het denkbeeldige centrum van het geluidsbeeld wordt weergegeven. Hierna schakelt Johan over naar ‘wide’ waarna de stem smaller wordt en de muziekinformatie significant aan ruimtelijkheid wint. De weergave is ruimtevullend.

Wanneer ik me nu buiten de luisterdriehoek begeef, blijft de weergave ruimtelijk en de muziekbeleving hoog. Ondanks dat mijn impressie anders is, beluister ik nog geen highres track lossless formaat. Om dit verschil te beluisteren streamt Johan hetzelfde nummer via Tidal Connect waarbij ik meer definitie, openheid en geluidsdiepte ervaar. Alles wordt net even preciezer, delicater en voller weergegeven.

Hierna luister ik afsluitend naar de Theme of The Pink Panter van Marcus Phillipe. Ongeacht de ‘narrow’ of ‘wide’ stereobreedte die via de app wordt verkozen, ervaar ik een stereo beleving waar ik niet op had gerekend. De saxofoon springt dankzij de kracht en snelheid bijna uit de speakers. De staande bas wordt in zijn volle omvang in de ruimte gezet en hierbij hoor ik elk rammeltje, rateltje en opgenomen ruimte echo’s in de Roermondse showroom terug. De luidsprekers staan een flink stuk in de ruimte geplaatst, waarbij het rechter kanaal vrij dicht bij de raampartij staat. Desondanks ervaar ik een dynamisch en uitstekend uitgebalanceerde klank en een breed en vrij diep geluidsbeeld. Dit is grotendeels te danken aan de ingebouwde roomcorrectie. Met elke track die ik via deze Beolab 8 luidsprekers met de oren van een kritische muziekliefhebber beluister, groeit mijn liefde voor deze bescheiden ogende muziekfabriekjes meer en meer.

Een bevoorrechte positie

Het Deense Bang & Olufsen kent een lange historie en heeft in de loop der decennia een hoge naamsbekendheid en een uitstekende reputatie opgebouwd. De fabrikant heeft een goede neus voor design en ik ken dan ook niemand die het design van Bang & Olufsen over de laatste decennia niet kan waarderen. Er zijn waarschijnlijk ook niet heel veel mensen die nog nooit van deze Deense op design gerichte AV-fabrikant hebben gehoord of weten waar het merk voor staat. Vele prestigieuze merken nemen ergens in het bestaan een zijpad door een nieuwe filosofie, andere designkeuzes, een andere positionering of het verliezen van de connectie met trouwe merkliefhebbers waarmee het betreffende merk plots uit de gratie valt.

Bang & Olufsen is haar merkwaarden in haar bestaan trouw gebleven. Designs evolueren, maar het prestigieuze familiegevoel gaat hiermee niet verloren. Deze nieuwe Beolab 8 beantwoordt maximaal aan de verwachting die ik bij een Bang & Olufsen oplossing heb en hierbij weet de fabrikant me zelfs in positieve zin te verrassen.

Het fraaie design, het belevingsniveau en het beperkte vloeroppervlak dat de Deense designer oplossingen in beslag neemt voegen toe aan de totale experience. De schaalbaarheid van de huidige Beolab en Beosound oplossingen is een van de keuzecriteria waarom ik zelf voor dit merk zou kiezen. De backward compatibiliteit met oudere Beolab luidsprekers en de Vintage Beocenters die zijn voorzien van het oude Masterlink systeem dat eenvoudig met het huidige PowerLink communiceert is een hele dikke plus.

Ben je al in het bezit van een Bang & Olufsen Beocenter of een iconische Beosound Ouverture? Met de toevoeging van de Beolab 8 luidsprekers zal jouw geliefde set weer op topniveau presteren. Nieuw bij Bang & Olufsen? Met de Beolab 8 maak je een eerste stap in de fraaie wereld van Bang & Olufsen. Ik kan nog wel 1000 woorden aan deze review toevoegen, maar misschien kan ik je beter in alle eerlijkheid adviseren om de nieuwe Bang & Olufsen Beolab 8 luidsprekers bij Poulissen of bij een Bang & Olufsen dealer in jouw regio te gaan beleven. Wees wel gewaarschuwd. Dit bezoek zal een blijvende herinnering bij je achterlaten.

Conclusie

De Bang & Olufsen Beolab 8 is een compacte multiroom streamingluidspreker met een fraai design en een ongelofelijk goede geluidskwaliteit. Dankzij het Mozart multiroom streamingplatform en de laagdrempelige bediening is de Beolab 8 prettig in gebruik.

Bij Bang & Olufsen Poulissen ervaar ik een optimale indruk en door de schaalbaarheid de vele configuratiemogelijkheden richting de toekomst. Solo levert de Bang & Olufsen Beolab 8 een uiterst fraaie muziekbeleving en bij stereoweergave stijgt de geluidskwaliteit zelfs naar een onverwacht hoog niveau. Dit maakt de Beolab 8 de ideale instap in het Bang & Olufsen ecosysteem waarna je stapsgewijs uitbreidt naar een meeslepende Dolby Atmos configuratie.

Bang & Olufsen Beolab 8
Vanaf 2.499 euro per stuk inclusief plaatsingsoptie | bang-olufsen.com
Beoordeling 5 / 5

MERK





EDITORS' CHOICE