REVIEW

Review Bernhard Reinke: Love For Life (cd)

Eric de Boer | 02 mei 2024

De in de Achterhoek woonachtige Bernhard Reinke bracht onlangs zijn negende album uit. Op Love For Life verkent de gitarist, multi-instrumentalist en componist alle zaken die volgens hem het leven kleuring geven in een instrumentale mix van jazzrock, latin en blues. Een leuke afwisseling met een lichtvoetige inslag.

Zo af en toe word je als recensent voorzien van albums, zonder dat je die verwachtte. Zo ontving ik eerder dit jaar aan pakketje vanuit De Heurne, met daarin een ‘white paper’ en een cd van Bernard Reinke. Deze cd, Love For Life, gaat volgens de bijgeleverde info over “het bestaan met zijn prachtige en fijne, maar ook kwetsbare en dramatische wendingen, van hoogtepunten tot dieptepunten”. Vrij breed, dus zal een aantal luisterbeurten me meer vertellen, als het goed is. 

Reinke, die in 1952 in Utrecht werd geboren, kwam uit een muzikaal nest. Dat leidde tot een onvermijdelijke reis langs koren, popmuziek, rock (mede dankzij de werken van Jimi Hendrix en de symfonische progressieve muziek van Yes), waarna uiteindelijk bij het genre jazz aanbelandde. Al in de zestiger jaren speelde Barnhard blues, jazz-rock en variaties daarop. Hij speelde met Herman Brood, maakte met Harry Muskee het album Love Vendetta en musiceerde erna nog veel meer. In de jaren tachtig was Bernhard bandleider van Transfusion en later vervulde hij dezelfde rol binnen de gelederen van Rollercoaster. Reinke gaf daarnaast ook nog eens bijna drie decennia lang gitaarles aan het Arnhemse Conservatorium.

Waar het vorige album (Paradise uit 2020) nog een populair tintje had met zang, koos Reinke voor Love For Life een klassieker pad waarop zijn composities, arrangementen en fenomenale keur aan gitaren de verhalen en levenslessen mochten vertellen in een meer jazzrock-georiënteerde setting. Deze keer verzorgde Bernhard zelf de opname, mix en productie, terwijl de (analoge) mastering in de handen lag van het in Atlanta, USA gesitueerde Aria. Samen met Drummer Peter Doppen en drummer/ percussionist Léon Klasse vulde Bernhard Reinke Love For Life met vijftien tracks, die samen niet in een enkel hokje te steken zijn.

De levensverkennende en -vertellende composities worden middels ballads, funky lijnen, slepende bluespartijen en warme, gloedvolle jazz-rock aaneengeregen, wat maakt dat de luisteraar wordt meegenomen op een prettig in het gehoor liggende reis langs de geest van de componist zelf.

Waar de ene track vraagt om de aandacht middels afwisselende lyrische solo’s die de hoofdrol vertolken (zoals Blues With a Twist), zo biedt een volgende track (Hope and Strength) de sereniteit van een lieflijk akoestisch gitaarspel dat niet eens met percussie getooid hoeft te worden. Klassieke rock, ballads waarin de melodieën rijkelijk mogen vloeien (So Precious is erg sterk) en gewoon prettig in het gehoor liggende jazz-rock met wat warme invloeden (Spring Break), om slechts een deel van de tracks te benoemen. Enig flinke minpunt is de wat statische percussie met elektrische hand claps (ik vermoed afkomstig van een synthesizer) op de track Natu Elua, wat gewoon goedkoop aandoet in combinatie met de gitaar- en baspartijen op diezelfde track.

De afwisseling op Love For Life is groot, wat het album ontzettend toegankelijk maakt. Natuurlijk Ook de klank van het uiteindelijke resultaat uit Atlanta ligt prima in het gehoor, hoewel de ervaren grove en fijne dynamiek tussen tracks onderling wel wat afwisselt. Reinke probeert af en toe duidelijk de verschillende gitaren (en versterking) een podium te bieden binnen de nummers, maar die showcase maakt wel dat de albumervaring als geheel af en toe wat in het gedrang komt. Waar het gaat om speelniveau en arrangementen is elke track op Love For Life erg sterk, maar dat mag je ook verwachten van een artiest met zoveel ervaring. Het is ook die perfectie in de spelstijl die door veel liefhebbers van jazz en jazz-rock gewaardeerd wordt en dat maakt een luisterbeurt naar Love For Life aanbevolen voor onder andere die doelgroep. En de beheerste lyriek maakt het album natuurlijk wat veilig, maar daardoor ook extra toegankelijk om door een groter publiek beluisterd te worden.

Muziek: 7,8
Klank: 8
Label: Contrazzt Records
Speelduur: 58:08 minuten
www.bernhardreinke.com

Beluister dit album op Qobuz


EDITORS' CHOICE