Wie niet vertrouwd is met het Britse audiomerk Leak zal wellicht denken dat we met de Leak Sandwich 150 ergens een speaker uit de jaren zeventig op de kop getikt hebben. Je weet wel, van die zware doosvormige speakers met een strakke houten behuizing, een woofer en een tweeter erin, vanachter een baspoort en meer moet dat niet zijn. Geen artistieke meubelstukken in hoogglanslak met wulpse, elegante rondingen. Maar vergis u niet, de Leak Sandwich 150 is een gloednieuwe speaker. Weliswaar met een vettige knipoog naar het verleden.
Leak Sandwich 150
De Leak Sandwich 150 speakers worden ons door Bram Mouton van Mika vanuit het Nederlandse Lisse per koerier aangeleverd. Mika is geëvolueerd van een traditionele distributeur naar een complete ‘brand fulfilment partner’ die het volledige potentieel van een merk in de Benelux-markt benut. Eén van die merken is Leak Audio.
De koerier heeft er de handen vol mee want de Leaks leggen behoorlijk wat gewicht in de schaal. En dan te bedenken dat ze dit bookshelf speakers noemen. Geen luxeverpakking met toeters en bellen, gewoon een stevige doos en veilig ingepakte speakers. Meer moet dat eigenlijk niet zijn, de rest kost alleen maar meer geld.
Het verhaal van Leak Audio start in 1934 in Londen met geluidstechnicus Harold Joseph Leak als fabrikant van hoogwaardige audiocomponenten. Samen met de later toegetreden ingenieur Ted Ashley bouwde Harold Leak het Britse bedrijfje uit tot marktleider op het vlak van betaalbare maar hoogwaardige buizenversterkers, platendraaiers en luidsprekers voor thuisgebruik. Toch schopte de inmiddels legendarische Leak TL/12 buizenversterker het zelfs tot een BBC-standaard.
In 1961 zag de eerste Leak Sandwich speaker het licht. Een speaker met ‘zuigerwerking’ die dank zij een proces van voortdurende innovatie uitgroeide tot een internationaal gewaardeerde speaker.
Het Leak assortiment
Leak Audio is in onze contreien een aantal jaren van de radar verdwenen. Gelukkig is het merk sedert 2020 opnieuw bij ons op de markt. Het Britse bedrijf maakt deel uit van de International Audio Group en is er helemaal klaar voor om met een volledig assortiment voort te bouwen op zijn roemrijke verleden.
In het assortiment van Leak Audio vinden we tegenwoordig twee speakers: de Leak Sandwich 150 en zijn grote broer de Leak Sandwich 250. Daarnaast biedt Leak ook nog twee geïntegreerde versterkers, een cd-transport en een speaker stand aan. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat er een streamer zit aan te komen.
De Leak Sandwich 150 is een 2-weg luidspreker met basreflex die best op een stevige speaker stand geplaatst wordt. Als boekenplankluidspreker lijkt hij ons met een behuizing met 19.6 liter inhoud ietwat teveel uit de kluiten gewassen. In die kloeke behuizing, waarover straks meer, zitten een 170 mm laagfrequente aluminium/schuimkern 'Sandwich' driver voor de lage tonen en een 30 mm met textiel-dome tweeter voor de hoge tonen. De tweeter heeft een gedempte achterkamer om zijn achterwaartse output te absorberen. Hierdoor wordt deze geïsoleerd van de rest van de luidspreker.
De Sandwich 150 speaker is eenvoudig aan te sturen door versterkers met een vermogen tussen 25 en 150 W.
De Leak Sandwich 150 is de kleinste van de twee speakers die het Britse merk voert. Hij verschilt van zijn grote broer de Leak Sandwich 250 die er een driver voor het middenbereik bijkreeg en over meer vermogen beschikt. Namelijk 2 x 250 W bij 6 Ohm tegen 2 x 150 W bij 6 Ohm voor de Leak Sandwich 150.
Sandwich speaker
De Leak speaker kreeg het predicaat ‘sandwich’ mee vanwege de zogenoemde ‘zuigerwerking’ van de luidsprekerconus. Het membraan van de conus is vervaardigd uit geëxpandeerd polystyreen dat ingeklemd zit tussen twee buitenste lagen in aluminium. Anders gezegd, de driver met een sandwichstructuur, ook wel ‘wafelstructuur’ genoemd, beschikt over een conus die opgebouwd is uit meerdere op elkaar gestapelde lagen lichte maar stijve materialen. Vandaar de vergelijking met een heerlijke Britse sandwich.
Het grote voordeel van deze driver is het feit dat de verschillende lagen de stijfheid van de conus ten goede komt. Met als resultaat: minder vervorming en een nauwkeurige, transparante geluidsweergave. De Leak Sandwich 150 die we vandaag beluisteren is de wedergeboorte van de oorspronkelijke Leak Sandwich uit 1961. Met behoud van het originele ontwerp, zij het natuurlijk naadloos geïntegreerd met hedendaagse technieken. Bij Leak noemen ze het graag innovaties die het verleden en het heden verenigen in een harmonieuze mix van vorm en functie.
Klassieke behuizing
De Leak Sandwich 150 wordt gekenmerkt door zijn klassiek ogende behuizing zoals we die ons herinneren van de speakers die we vroeger in de huiskamers van onze vaders en grootvaders aantroffen en waarnaar we met veel respect luisterden. Want ja, toen klonk het ook al ontzettend goed.
Die behuizing met echt notenhoutfineer maakt deel uit van de akoestische prestaties van de Leak Sandwich 150. Het ontwerp is dan wel al 60 jaar oud, de opbouw is geëvolueerd tot een zorgvuldig gelaagde, geraffineerde ‘sandwich’ van MDF en composietplaat met interne verstevigingen. De achterwand van de behuizing waarin de dubbele basreflex uitmondt en waarop de stevige luidsprekerklemmen gemonteerd zijn, wordt met een vette knipoog naar het verleden met verzonken schroeven op de behuizing bevestigd. Die dubbele baspoorten zorgen voor een verbeterde basrespons die zich uit in een diepe, goed gedefinieerde bas.
De Leak Sandwich 150 speakers worden geleverd als een op elkaar afgestemd gespiegeld paar. Dat wil zeggen dat je een specifieke linker en rechter speaker hebt omdat de tweeter uit het midden van de baffle geplaatst is. De luidsprekers zijn geoptimaliseerd voor hun specifieke kanaal om een nauwkeurige stereoweergave met een diep en breed geluidsbeeld te garanderen. Met het afneembare front, een met stof overtrokken grille, dat met magneten op de baffle vastgehouden wordt, zie je dat natuurlijk niet. De plaatsing van de speakers is dus van het grootste belang.
We twijfelden even of we ook een Leak versterker op proef zouden vragen. Maar waarom zouden we eigenlijk als we hier een Lyngdorf TDAI-2170 gewend zijn? Niet dat we twijfelen aan de kwaliteiten van de Leak versterking, maar we geven de Lyngdorf de kans om het best mogelijke uit de Leak speakers te halen. Samen met de 432 EVO muziekspeler, de stroomvoorziening van IsoTek en de bekabeling van AudioQuest zou dat wel eens heel verrassend kunnen uitpakken, dachten we.
The British Sound
Juist gedacht, bleek al gauw. De Leak Sandwich 150 speakers zijn 100% op Britse leest geschoeid. En dat hoor je direct. Die typische Britse sound, om het met een cliché te zeggen. Wat is dat eigenlijk die Britse sound zullen sommigen, vooral de jongeren onder ons, zichzelf afvragen? Dat is snel gezegd. Britse audioapparatuur is sinds mensenheugenis gekend voor zijn warme en heldere klank die tegelijk ook heel natuurlijk overkomt. Met een strakke maar gecontroleerde bas, een rijkelijk midden en een hoog frequentiebereik. Deze vlieger gaat natuurlijk ook op voor andere, niet-Britse merken, maar het blijft kenmerkend. Ook de vaak klassieke looks van Britse audioapparatuur zijn kenmerkend. In het geval van de Leaks is dat overduidelijk.
We hebben hier door de jaren heen een flinke voorraad afspeellijsten samengesteld met muziek van alle tijden en alle genres. Zowel vinyl en cd als streaming audio zijn beschikbaar, en dan zowel pareltjes als niemendalletjes. Met een opnamekwaliteit die varieert van plat commercieel tot absolute high end. Maar wel met één gemene deler: we vinden het allemaal leuke muziek. De buren denken daar soms anders over als we ons weer eens laten gaan. Maar ach, daar malen we niet om, het is voor een nobel doel en de buren zijn fijne mensen.
Leak Sandwich 150 en grotere broer 250
We starten de luistersessie met Let’s clean up the ghetto van The Philadelphia International All-Stars uit 1977 in de heerlijk lange 12” versie. Dit episch muziekstuk begint met een direct herkenbare en eindeloos volgehouden baslijn, aangevuld met de kelderdiepe stem van Lou Rawls die het verhaal inleidt. Het nummer wordt geleidelijk verder opgebouwd met heerlijke back vocals, koperblazers, violen en een niet aflatende percussie. Lou Rawls wordt bijgestaan door onder anderen Billy Paul, Archie Bell & The Drells en The O’Jays.
De Leak Sandwich 150 speakers brengen de muziek tot leven, precies zoals we het ons herinneren. Met een heerlijk rijk diep en veel detaillering. Dit is meer dan acht minuten lang genieten geblazen.
We vervolgen met een andere klassieker, Hotel California (live on MTV in 1994) van de Eagles uit het album Hell freezes over. De akoestische gitaren van Don Henley en de zijnen spatten uit de Leaks. Met veel gevoel voor realisme dat ook het vocale werk kenmerkt. Dankzij de ruimtelijkheid die zo belangrijk is voor een live opname krijgen we een soort gevoel alsof we er destijds bij waren. Meer moet dat toch niet zijn?
When the lights go down
Uit de schier eindeloze reeks topmuziek die we de revue laten passeren, pikken we nog even When the lights go down van Prince uit het album The Vault – Old friends for sale uit 1999 mee. De heerlijke combinatie van de imponerende piano, in combinatie met puik elektrische gitaarwerk en een opzwepend ritme, gelardeerd met het unieke stemgeluid van Prince vormen een eclectische mix waarvoor de Leak Sandwich 150 alles uit de kast moeten halen. Dat lukt overigens bijzonder goed. Zelfs als we het volume opschroeven tot het niveau waarop bij de buren de glazen in de kasten daveren, blijft de prestatie van de Leak overeind.
Op geen enkel moment is er sprake van een opkomende luistermoeheid, integendeel. Als we de lichten doven, besluiten we de dagen met een heerlijk ontspannen gevoel.
Conclusie
De Britten zijn het duidelijk nog niet verleerd om goede speakers te bouwen. Dat ze vasthouden aan tradities is een feit. Daar kunnen we alleen maar blij om zijn. Niettegenstaande stellen we met evenveel plezier vast dat tradities hand in hand kunnen gaan met nieuwe inzichten en technologieën. Alleen, het vergt een pak kennis en ervaring om dat succesvol te realiseren. En dat is precies waarin de jongens en meisjes van Leak Audio met brio geslaagd zijn. Deze Leak Sandwich 150 speakers brengen muziek tot leven. Niet alleen de muziek van vroeger, ook die van vandaag en waarschijnlijk ook die van morgen.
Deze speakers zijn niet bedoeld om naar een muzieksysteem te luisteren. Ze zijn bedoeld om naar muziek te luisteren. En dat is misschien het grootste compliment dat we de Leak Sandwich 150 speakers kunnen geven.
Leak Sandwich 150
Een stel Leak Sandwich 150 speakers kost 1.199 euro. Voor dat geld haal je enorm veel muzikaliteit en kwaliteit in huis. Kortom, een aanrader in zijn prijsklasse. | Beoordeling 4.75 / 5 | www.leakstore.nl