REVIEWVincent

Review Vincent SV-737: Vintage flair met hedendaags talent

Jamie Biesemans | 14 april 2024 | Vincent

SAMENVATTING

De Vincent SV-737 is een verrassende versterker. Er is het uiterlijk, dat een retro-ontwerp met enkele analoge ingangen en weinig vermogen suggereert. Niets is minder waar. Dankzij de hybride versterkingstechnologie en de ingebouwde streamingmodule is het een zeer volledig toestel dat ook taaiere luidsprekers kan aansturen.

PLUSPUNTEN

  • Zeer veelzijdig dankzij veel ingangen
  • Heel lichtwarme, tikje laidback versterker die ontspannen luisteren op de eerste plek zet
  • Goed streamingopties via Linkplay-apps
  • Hybride versterkerontwerp biedt beste van twee werelden
  • Mooie bouwkwaliteit en design

MINPUNTEN

  • Schakelen tussen analoge en digitale inputs
  • Geen kleine alles-in-één
  • Vinyl luisteren vereist extra phono-voorversterker

Hunker je naar de gezellige klank van buizentechnologie, maar wil je ook echt vermogen én moderne streamingopties? De Vincent SV-737, een hybride retroversterker met een modern hart, mikt dan regelrecht op jou.

Vincent SV-737

Echt goed kenden we het Duitse merk Vincent voor deze test niet, maar na enkele weken met deze alles-in-één versterker hebben we een stil vermoeden dat het echte ingenieurs zijn. Dat denken we omdat je op hun website en in hun marketingmateriaal heel veel ontdekt over de toegepaste versterkertechniek en de interne opbouw. Dat is charmant, gegeven dat er fabrikanten zijn die hier net heel weinig over vertellen. Maar dat de SV-737 werd uitgerust met verrassend goede streamingopties, dat vergeten ze dan bij het bedrijf uit Iffezheim op een boogscheut van Baden-Baden bijna te verklappen!

Hybride alles-in-één 

Met een ruim aanbod analoge en digitale ingangen, plus streaming via WiFi en Bluetooth, spreek je hier nochtans over een geïntegreerde versterker met veel in z’n mars. Het is gemakkelijk om daar overheen te kijken. Door het retrodesign in massief aluminium, maar vooral vanwege de warme oranje gloed die via een patrijspoort in het midden van het imposante voorpaneel de kamer wordt ingestraald, word je snel teruggevoerd naar hifi van weleer. De SV-737 heeft iets old-schools, wat zeker liefhebbers van retrodesign zal aanspreken. 

In de fraaie vintage behuizing schuilen echter vele mogelijkheden, waaronder een volwassen streamingluik. Dit maakt deze Vincent-versterker dan weer een heel modern ding dat ook heel wat meer kan aansturen dan die oranje gloed laat uitschijnen. Een echte alleskunner die leeft volgens de filosofie ‘speakers aansluiten en muziek spelen’. Doelgroep: mensen die wel serieuze hifi in de woonkamer willen maar niet een toren vol componenten.

 

Buizenversterking mag dan meestal voor bescheiden vermogens staan, de SV-737 is een hybride design dat volgens de makers eerst in klasse A opereert (tot 2 x 10 Watt) en daarna in klasse AB tot 2 x 180 Watt (bij 8 Ohm) levert. Dat is behoorlijk wat vermogen, wat in combinatie met de ingangen en streaming deze versterker van 3.299 euro een sterke maar ook aparte inzending in het alles-in-één-segment maakt.

Buizen eerst 

Heel eigen aan Vincent is dat ze producten bouwen in verschillende grote lijnen, meestal met hybride ontwerpen die solid-state verenigen met buizentrappen: de PowerLine en de TubeLine. De productie gebeurt deels in Azië, deels in Duitsland. De SV-737 hoort in de TubeLine-lijn thuis, zoals je meteen merkt als je hem in de woonkamer een gezellige oranje gloed ziet verspreiden.

Die gloed is trouwens een beetje spielerei. Het evoceert de warmte van buizen, maar is gewoon dimbaar of uit te schakelen als je er geen zin hebt. Het brengt sfeer naar het luistergebeuren, daar kan niemand tegen zijn, lijkt ons.

Het grote nadeel van buizenversterking is dat ze meestal maar kleine vermogens voorleggen. Afhankelijk van de gebruikte toestellen natuurlijk, maar je spreekt meestal van enkele watts met uitschieters die enkele tientallen kunnen leveren. Vandaar dat Vincent opteert voor hybride designs, waarbij een deel van het versterkingsproces gebeurt met een buizentrap en het laatste stadium door transistorcircuits.

Volgens de fabrikant is de SV-737 opgebouwd uit een voor- en eindtrap ontleend van de SA-T7-voorversterker respectievelijk de SV-237MK-hybrid, met op verschillende vlakken zaken getweakt – deels om prestaties te verbeteren, deels om de twee delen beter op elkaar af te stemmen.

Bij de SV-737 vind je in het voorversterkinggedeelte een dubbele triodetrap, met een paar 6N2P- en een paar 6N1P-buizen. Wat je door de patrijspoort ziet is een 85A2-buis die als spanningsregelaar functioneert. Bij dit toestel hoort tot slot ook een digitaal luik, met een Burr-Brown 1791ADBR DAC-chip die digitale signalen omzet naar analoge vooraleer ze richting de voortrap te sturen.

Toekomstgericht 

Het uitgebreide palet aan streamingopties, daar hebben we het zo dadelijk over. Wie liever met externe bronnen werkt, vindt gelukkig ook het nodige. Zes paar analoge cinch-ingangen, twee optische inputs en twee coaxiale aansluiten maken het koppelen met een cd-speler, tv of draaitafel eenvoudig. Er is echter geen toegewijde phono-ingang; je zal tussen je platenspeler en versterker dus een phono-voorversterker moeten voorzien. Puristen zullen argumenteren dat dit net een goede zaak is.

Een gevoelige phono-voorversterkercircuit mee in een behuizing stoppen met streamer- en DAC-gedeeltes, daar is niet iedereen fan van. Ook Vincent heeft er trouwens phono-voorversterkers, uitgedost in een gelijkaardig design. Een oplossing vinden die mooi past bij de SV-737 is dus niet zo moeilijk.

Aan de achterzijde van de versterker bespeuren we een paar ongewone zaken. Zo zijn er een line-out en line-in, standaard met bruggen verbonden. Laat ze vooral zitten als je nog muziek uit de speakers wil horen. Wil je echter op een later punt de SV-737 inzetten als voorversterker (bij een andere eindvoorsterker) of als eindtrap (bijvoorbeeld bij een DAC met volumecontrole), dan kun je de bruggen wegnemen en de Vincent-versterker in een nieuwe rol duwen. Wellicht gaan niet veel mensen dat ooit doen, maar het maakt het toestel wel iets meer future-proof. Je kunt deze in- en uitgangen eveneens gebruiken om een vorm van kamercorrectie toe te voegen, merkt Vincent op. Een toestel van DSPeaker of miniDSP bijvoorbeeld.

Wat je achteraan niet zal vinden is een ethernetpoort. De streamingopties van de SV-737 functioneren over WiFi, tenzij je streamt via Bluetooth. Voor draadloze technologieën zijn er twee antennes meegeleverd die je achteraan moet vastschroeven.

Rijkelijk van ingangen voorzien 

In totaal zijn er dus twaalf ingangen, als je vooruitstrevend WiFi-streaming en Bluetooth meerekent als een input. Dat mag wel tellen voor een alles-in-één-versterker, een type die meestal toch wat karigere bedeeld wordt op dit vlak. De interne opbouw van de versterker laat zich doorschemeren in hoe je een ingang kiest. Er zijn namelijk zes selecteerbare inputs met eigen led op het voorpaneel, net zoals er zes aparte knoppen zijn voor die ingangen op de remote. Met de toets in de uit-stand gaat het om de zes analoge aansluitingen, wil je een digitale bron of streaming dan druk je de knop Analog/Digital in. Naargelang de stand van deze knop schakel je met de draaiknop vooraan of de aparte toetsen op de remote tussen de analoge of digitale inputs.

Het is een wat ongewone aanpak, maar in de praktijk niet echt een struikelblok. Over het algemeen zit je nu eenmaal niet continue van bron naar bron te springen, maar luister je langer naar een specifieke stream of een schijf. Tijdens het reviewen waarbij je wél alles wil uitproberen mochten we wat vaker uit de luisterstoel springen, maar goed: we kunnen die oefening eigenlijk wel gebruiken.

Ook optioneel inschakelbaar is de toonregeling. Een schepje bas of treble meer of minder, dat doe je heel fijnmazig via de twee grote draaiknoppen links van de patrijspoort. Rechts vind je dan weer de inputselector en de volumecontrole. Die is gemechaniseerd, dus als je de plus- en min-knopjes op de remote indrukt hoor je hem zachtjes bewegen. De vier grote draaiknoppen trekken zeker de aandacht, net als de groef onderaan het paneel. Daarin huizen de input-leds en enkele toetsen.

De designelementen draagt allemaal bij aan de fraaie manier hoe de Vincent SV-737 in de luisterruimte staat. Het is dan ook best een kloeke versterker, onder meer door de grote ringkernvoeding die je door de verluchtingsgaatjes bovenaan kunt zien. Ook de forse koelvinnen aan de zijkanten spelen op dat vlak hun rol, en doen de Vincent ook krachtig overkomen. Overigens wordt deze klasse A/AB-versterker wel warm tijdens het gebruik. Maar nu ook niet straalkachelheet, zoals ‘pure’ klasse A-toestellen wel doen.

Kies je app maar 

Verwacht je bij deze Vincent-versterker niet aan een halfgebakken app met manke streamingmogelijkheden. Door te kiezen voor een module van Linkplay maakt de fabrikant een veilige keuze die heel wat opties oplevert. De naam ‘Linkplay’ mag je misschien niet veel zeggen, maar hun WiiM-toestellen moeten aan de meesten niet voorgesteld worden. Deze zeer betaalbare apparaten mikken op een heel andere gebruikersgroep, maar als het gaat over functies dan krijg je precies hetzelfde. En dat, voor alle duidelijkheid, is allesbehalve een slechte zaak. Ooit was het wel anders, maar inmiddels zijn het Linkplay-platform en de -app heel stabiel en biedt het veel mogelijkheden.

Vincent raadt aan om de Linkplay Legacy-app te gebruiken. Die oogt bijna identiek aan de WiiM Home-app en lijkt er functioneel ook heel nauw mee verwant. Zo zagen we de Vincent-versterker gewoon in de WiiM-app verschijnen, en konden we de versterker er probleemloos mee bedienen. Omgekeerd zagen we in de Legacy-app de WiiM Pro Plus-streamer opduiken.

Je kunt dus kiezen welke app je erbij neemt. Op zich krijg je bijna hetzelfde qua mogelijkheden en interface, dus heel belangrijk is die keuze niet. Maar de WiiM Home-app is wel een beetje aangepast waardoor het net aangenamer werkt. Het biedt ook iets meer streamingdiensten. Een goede reden om de WiiM Home-app te gebruiken is dat je dan de lossless Radio Paradise-streams erbij krijgt, toch wel een fraaie (én gratis) bonus.

Je hebt ook andere opties. Spotify Connect laat je vanuit de Spotify-app de versterker aansturen en je kunt via DLNA eigen muziekbestanden afspelen. Met de rooUPnP-extensie krijg je zo zelfs Roon aan de gang.

Verrassend streamingplatform 

Maar de ruime ondersteuning voor streamingdiensten (waaronder Qobuz en Tidal), plus een aantal manieren om naar internetradio te luisteren (TuneIn en HeartRadio) die je in de WiiM- en Legacy-apps vind maken dit een heel goede optie om muziek te streamen. Eigen bestanden afspelen lukt ook heel vlot. Vanaf onze Synology-NAS speelde de versterker alle belangrijke formaten af (incl. ALAC, FLAC en WAC in hi-res) en ook wat obscuurdere, zoals APE en OGG.

Functioneel zit het dus goed snor, maar belangrijker is het gebruiksgemak. Want als een streamer niet aangenaam om te gebruiken is, dan wil ga je ook niet veel muziek beluisteren. Muziek zoeken en afspelen gaat gelukkig heel goed in de app(s), dankzij een slim opgebouwde interface met drie hoofdschermen. Tussen die drie (Browse, Device en Settings) navigeer je via iconen onderaan het scherm. Bij Browse vind je de verschillende muziekopties, maar eerst ontmoet je presets die je zelf instelt. We koppelden daar een aantal radiostations aan, maar ook andere zaken zijn mogelijk. Een persoonlijke mix van Tidal bijvoorbeeld.

Kies je iets om als preset te bewaren, hoor je ook door de speakers een zachte ‘preset saved’. Daar is de vrouwenstem weer die tijdens het initiële instellen van de WiFi-verbinding verklapte dat de verbinding met het netwerk gelukt was. Een beetje bevestiging is altijd welkom, denken we dan. Bij de presets zien we in de Wiim Home-app een klein verschil met de Legacy-speler; bij het eerste zijn die presets meteen selecteerbaar, bij de Legacy-app moet je een keer extra tikken. Ga je niet van dood, uiteraard, maar als het vlotter kan…

Toen we eertijds de Linkplay WiiM-app voor het eerst onder ogen kregen, waren we eigenlijk wel verbaasd hoe goed het platform in elkaar steekt. Die eerste indruk blijft hangen, want na langer gebruik met de WiiM-streamer en nu met deze Vincent-versterker blijven we er positief over.

Een extraatje bij dit platform is dat het multiroomgebruik toelaat; alle compatibele toestellen kun je in de app bedienen. We konden zo makkelijk onze WiiM-streamer koppelen met de Vincent-versterker zodat dezelfde playlists synchroon via beide toestellen afspeelde.

Het enige wat je niet echt in de app kunt doen is de fysieke ingangen op de SV-737 selecteren. Daarvoor dient dan weer die fraaie metalen afstandsbediening. Een gevolg van het feit dat dit eigenlijk een volledig analoge versterker is waarbij streaming is toegevoegd als (ingebouwde) digitale bron.

Geen extreem buizengeluid 

De ingebouwde Linkplay-streamingopties eerst uitproberen is de voor de handliggende keuze. We kenden de app natuurlijk al van de WiiM-streamer, maar zelfs zonder die voorkennis hadden we snel wat luistermateriaal opgespoord. ‘Currency of Man’ van Melody Gardot bijvoorbeeld, dat heel omhullend en ja, lichtwarm uit de Canton Reference 7K’s rolt die we aan de Vincent-versterker hingen.

Het zijn niet bijzonder moeilijke speakers om aan te sturen, wel met een zekere midbas-aanwezigheid die meteen complementair voor veel body zorgt. Dat past goed bij de SV-737, die Gardot’s stem in ‘Don’t Talk’ heel overtuigend naar voren brengt. De dromerige sfeer bij deze track wordt hierdoor prima overgebracht, als een deken dat de luisteraar bedekt. Wél met veel details die er uit springen, zoals de twuung van een akoestische gitaar tegen het einde van het nummer.

Er is een roll-off helemaal aan het einde van het frequentiebereik, wat het luisteren (bij sommige tracks) net wat ontspannender maakt. Los daarvan zoekt de versterker geen extremen op, met een laag dat aanwezig maar gecontroleerd blijft en een natuurlijke midden.

Ja, dat ‘hybride’-label die op de Vincent-versterker kleeft klopt wel. Er is wel wat extra’s op vlak van (aangename) harmonische vervorming zoals je verwacht van een buizenversterker, maar in bescheiden mate, waardoor de SV-737 neutraler klinkt dan je misschien verwacht. Doe er nog een schep power bij en je spreekt over iets dat heel natuurlijk uit de hoek komt. Wat we hier vooral horen is een versterker die heel graag muziek als een coherent geheel presenteert en vriendelijk omspringt met minder geslaagde opnames. De match met de juiste speakers blijft belangrijk, natuurlijk, maar echt moeilijk gaat het niet zijn om een huwelijk met weergevers te arrangeren.

Tijdens de testperiode hingen we bijvoorbeeld even de Bowers & Wilkins 702 S3 Signature-weergevers aan de Vincent, wat een gedetailleerde, betrekkelijke ruime soundstage opleverde. Zeker niet slecht, en de Duitse versterker had zeker voldoende in huis om de taaiere Britse speakers correct aan te sturen.

Mooie match met vinyl 

Een analoge bron levert bij de SV-737 veel fijne muziek. Voor de test sloten we een Pro-Ject X2 B aan met een MC9-cartridge, met tussen de Vincent en de draaitafel de Pro-Ject Phono Box S3 B. Wat we horen is meteen heel knap. Als je gaat van streaming naar vinyl verandert er natuurlijk heel veel, maar in deze analoge inputmodus blinkt de Vincent-versterker echt uit. Dat merkten we trouwens ook als we later een Eversolo DMP-A8 analoog aansloten (en dus de goede interne AKM-DAC gebruiken) en via dat toestel streamden.

Onder meer als we het Strand of Oak-album ‘In Heaven’ op vinyl draaien ervaren we een hoog betrokkenheidsgevoel. Het pakt echt, waardoor we . Nu rusten de folk- en Americana-deuntjes van deze band sterk op de poëtische lyrics die Timothy Showalter met veel emotie brengt. Die vocale hoogstandjes weet de Vincent-Canton-combo wel heel mooi in de picture te zetten, wat bij singer/songwriter-nummers uiteraard een must is. Ook knap gebracht is de snelle gitaarriff van gastmuzikant James Ida – beter bekend van The Smashing Pumpkins – op ‘Easter’. Hoewel de versterker niet altijd streeft het aanleveren van het kleinste detail, knikken we hier heel tevreden over hoe vinnig en levensecht Ida’s gitaarspel naar voren komt.

Tijdens het testen reageerde de WiiM-app vlot en konden we makkelijk muziek afspelen op de Vincent-versterker. Van eigen bestanden naar een Radio Paradise-stream in FLAC-formaat springen pakweg, dat doe je heel vlot. Dat radiostation is trouwens een aanrader, zowel in termen van geluidskwaliteit als qua het aanbod aan muziek. Kritisch zijn we dus zeker niet over die ingebouwde streamingopties, ook niet met betrekking tot geluidskwaliteit.

De Vincent is een prima versterker voor wie iets goed en (relatief) compact zoekt. Met sommige bronnen ga je via de analoge ingangen net iets hoger eindigen. Je mist dan natuurlijk het gebruiksgemak van één apparaat dat alles doet – een belangrijk argument om net voor de SV-737 te gaan.

Conclusie 

De Vincent SV-737 is een verrassende versterker. Er is het uiterlijk, dat een retro-ontwerp met enkele analoge ingangen en weinig vermogen suggereert. Niets is minder waar. Dankzij de hybride versterkingstechnologie en de ingebouwde streamingmodule is het een zeer volledig toestel dat ook taaiere luidsprekers kan aansturen.

In de basis is het een fijne alles-in-één-versterker die enkel een paar speakers nodig heeft om je met de zeer goede streamingopties veel muziekplezier te leveren. De vele ingangen laten echter ook meer toe, terwijl je (eerder theoretisch) de SV-737 dankzij de bruggen tussen voor- en eindtrap ook in de toekomst kunt uitbreiden op versterkingsvlak. Het kan dus perfect de eindpunt van een hifi-zoektocht zijn, terwijl de deur toch nog blijft openstaan voor latere avonturen.

Vincent SV-737     
3.299 euro | www.audioplus.nl
Beoordeling 4,5 op 5

MERK





EDITORS' CHOICE