A Tube High Fidelity levert Amerikaanse droomset bij Bernhard van Oranje

Gastauteur | 01 april 2024 | Klipsch | Importeur: Vogel’s Consumer Benelux

Een project voor een installatie zoals deze komt niet zomaar even tot stand. Voor de eerste kennismaking moeten we zelfs terug naar maart 2022, toen Bernhard van Oranje bij high-end audiozaak A Tube High Fidelity in Almere een demonstratie wilde in hun showroom.

De wens was om te luisteren naar de Klipsch Klipschorn aangestuurd door een McIntosh installatie. We nemen je graag mee in dat verhaal. Een bijdrage van A Tube.

Klipsch, McIntosh en AudioQuest: het ontstaan van een wereldsysteem

Waarom specifiek deze twee merken? Dat moeten we zoeken in het feit dat Bernhard jaren geleden tijdens een reis naar Amerika een combinatie van Klipsch samen met McIntosh had gehoord, waarna zowel de looks als de sound hem altijd bijbleven. Na een uitgebreide luistersessie was de eerste indruk van de set goed, en werden de goede herinneringen aan de kwaliteiten opnieuw bevestigd.

Een paar maanden later had A Tube High Fidelity als enige in Nederland de nieuwe Klipsch Jubilee speakers staan, het aanzienlijk grotere broertje van de Klipschorn en het droomproject van oprichter Paul W. Klipsch. Gezien de wensen van Bernhard en de afmetingen van de ruimte waar de speakers uiteindelijk hun nieuwe onderkomen zouden krijgen (8x12x6 meter), kon eigenlijk niet anders geadviseerd worden dan om weer eens terug te komen en deze combinatie te komen beluisteren.

Na het horen van de Jubilees bleek hun enorme veelzijdigheid ten opzichte van de Klipschorns. Waar de Klipschorns voornamelijk uitblinken in uitvoeringen zoals het pianospel van Diana Krall, zachte jazz van Miles Davis en het Requiem van Mozart zijn de Jubilees ook in staat om zonder enige aanpassingen aan de apparatuur of instellingen Armin van Buuren en Martin Garrix te laten klinken als de beste nachtclubinstallatie die je ooit gehoord hebt. Met alle kracht, snelheid, bass en dynamiek die je zou willen, maar met de zachtheid, het gemak en de souplesse van een hifi-set waardoor je ondanks het draaien op hard volume geen last van je gehoor krijgt.

McIntosh

Dat begint bij de aansturing; een McIntosh combinatie van de MC462 voor de lage tonen, de MC312 voor de mid-hoge tonen en de C53 voorversterker. De MC462 werd gekozen om de enorme bass-kast van de Jubilees tot hun recht te laten komen in zo een grote ruimte. Deze versterker heeft namelijk een vermogen van 2x450W en zelfs een piekvermogen in staat tot 1800W. Dit samen met de betrouwbaarheid en robuustheid van een McIntosh is dit zonder twijfel de meest geschikte versterker voor deze installatie. Gecombineerd met de MC312 voor de mid-hoge tonen die 2x300W levert met een piekvermogen tot 600W. Aangestuurd door de fantastisch klinkende C53 met 8-bands equalizer weet deze voorversterker de krachtige eindversterkers perfect onder controle te houden. 

Klipsch Jubilee

Toen de vraag aan A Tube High Fidelity werd gesteld om een ruimte van zo'n 8×12 met een plafond van een meter of 6 hoog te vullen met groots en prachtig geluid kwam al snel de conclusie dat zich eigenlijk geen speaker beter leent dan de Klipsch Jubilee. Het absolute topmodel van Klipsch laat niets aan de verbeelding over.

Doordat deze speakers samen met een meubelmaker prachtig zijn weggewerkt in een kolossale bar, lijken ze enigszins behaaglijk qua formaat. Maar vergis je niet in de afmetingen van deze krachtpatsers (DxBxH): 76, 127,1 75 cm. De Klipsch Jubilees hebben door hun externe actieve crossover de behoefte aan minimaal twee stereo eindversterkers om apart het mid/hoog en het laag van beide speakers aan te sturen.

Bij de woorden iconisch, betrouwbaar en krachtig denk je eigenlijk maar aan 1 merk, McIntosh.

Met als voorversterking de C53 en als eindversterkers de MC462 en de MC312 is er enorm veel controle over het geluid, ook op zeer hoog volume. Zoals gezegd, deze enorme kasten kunnen een enorme hoeveelheid druk en lage tonen produceren. Om dit continu te doen voor uren achter elkaar leent zich geen versterker beter dan de MC462. Daarnaast is de MC312 voor de enorme mid-hoog driver van de Jubilee, ruimschoots voldoende voor de zeer efficiënte Klipsch drivers met de megahoorn.

Naast muzikaliteit moest de set ook een eye-catcher zijn. Ondanks de grote ruimte waar ze in staan word je bij binnenkomst gelijk gelokt door de kast met alle McIntosh apparatuur en hun dansende iconische VU-Meters. Samen met de HiFi Rose RS150B streamer die prachtig de album art van het huidige nummer weergeeft maakt deze set compleet.

Voor bekabeling is gekeken naar het topsegment van Audioquest. Van de Robin Hood luidsprekerkabels naar de Black Beauty interlinks en voor stroomvoorziening de Monsoon en NRG. Een set als deze zou niet compleet zijn zonder betrouwbare en degelijke bekabeling. Daarnaast is de set nu (behalve de streamer) 100% Amerikaanse trots.

Klankmatig

Belangrijk bij sets als deze is naast het hebben van mooie apparatuur ook de klank-combinatie die het produceert uiteindelijk de belangrijkste factor. Gezien het potentieel van de Klipsch Jubilees moest er wel voor de controle, veelzijdigheid en kracht van McIntosh gekozen worden.

Bij rustigere muziek zoals klassiek, jazz en singer-songwriter weet de McIntosh combinatie de Klipschen aangenaam zacht te laten klinken en een gigantische soundstage neer te zetten. De artiesten staan echt in de kamer te spelen. Elke toon komt duidelijk naar voren voor een hoge mate van detaillering maar zonder te scherp of te aanwezig te worden.

Wanneer je stevigere muziek opzet zoals Sofi Tukker, Armin van Buuren, Vini Vici of Martin Garrix is duidelijk te merken waar de McIntosh set voor gekozen is. Ook op hoger volume is de hoeveelheid controle over de gigantische basproductie enorm. Daarnaast zijn de bassen vol, stevig, gecontroleerd en strak.

De eerste set Klipsch Jubilee

Na het definitief maken van de order is A Tube High Fidelity met veel trots en enthousiasme meerdere keren naar Amsterdam geweest voor het installeren en fine-tunen van deze set. Ook hebben zij veel moeten samenwerken met andere partijen om de installatie (zoals hij op de dag van vandaag staat) prachtig weg te werken in de bar/wandkast waar deze nu als gegoten in staat.

Ten tijde van de order van Bernhard was de Klipsch Jubilee nog maar net uitgebracht. Naast dat A Tube High Fidelity de eerste was die deze set demo-klaar had in Nederland waren zij ook trots om de eerste consumenten set te mogen leveren. Om dat te vereeuwigen hebben zij dit met een plakkaat in stijl laten vastleggen. Op deze manier heeft de toch al enorm exclusieve set nog een extra stukje persoonlijkheid en uniekheid.

Lijst van de apparatuur
De volledige set:

  • Klipsch Jubilee
  • McIntosh C53
  • McIntosh MC462
  • McIntosh MC312
  • HiFi Rose RS150B
  • AudioQuest Niagara 3000
  • AudioQuest Robin Hood
  • AudioQuest Black Beauty
  • AudioQuest Monsoon
MERK

EDITORS' CHOICE