NIEUWSJBL

JBL L10CS subwoofer: aanvulling van de laagweergave van de Classic MkII serie (en andere series)

Sinan Kökbugur | 29 februari 2024 | Fotografie Fabrikant | JBL

Luidsprekermerk JBL heeft een nieuwe subwoofer genaamd L10CS gelanceerd. De L10CS is met name bedoeld als aanvulling voor de kleine luidsprekers in de Classic MkII serie maar kan natuurlijk ook met andere luidsprekers worden gecombineerd. De conus van de driver van de L10CS heeft een diameter van tien inch en de L10CS is leverbaar in een Classic Walnut en Black Walnut uitvoering.

JBL L10CS: danspartner voor compacte monitormodellen

Volgens JBL is de laagweergave het fundament waar de rest van de weergave op is gebouwd. Vandaar dat veel JBL modellen met een riante en of met meerdere basspeakers uitgerust zijn. De JBL L52 en L82 MkII zijn uitgevoerd als tweeweg modellen waarbij de woofer niet alleen de bassen maar ook de middentonen voor zijn rekening moet nemen (lees ook onze recensie over de JBL L52 Classic). Om die reden en vanwge de wens om de kast compact te houden is er hier gekozen voor een kleinere woofer, d.w.z. 5,25 inch bij de L52 en acht bij de L82 MkII. Alhoewel beide modellen in hun eigen recht imponeren zit er natuurlijk een grens aan het gewicht en diepgang dat deze modellen in de basweergave kunnen realiseren. De L10CS is dan ook ontwikkeld om de energieke klank van deze modellen naar onderen uit te breiden. In combinatie met de L52 of L82 MkII bouwt de L10CS een machtig fundament en warmte zonder bonkerig te worden. De talenten van de L10CS liggen namelijk niet zozeer in het nabootsen van aardbevingen of ufo landingen maar in een subtiele toevoeging van gewicht en kracht. Precies dat dus waar de kleinere luidsprekers simpelweg niet genoeg membraanoppervlak voor hebben.

De L10CS meet 34 x 40 x 39 centimeter (B x D x H) en is aan de onderzijde voorzien van een witte woofer met een polycellulose membraan dat een diameter van 25 centimeter heeft. De subwoofer is voorzien van twee basreflex poorten gericht naar de achterzijde van de kast. Op diezelfde achterzijde vinden we het aansluitpaneel van de ingebouwde 250 Watt eindversterker die de witte woofer van elektrische spinazie voorziet. De versterker ontvangt zijn signaal via een enkele cinch-ingang vanuit een specifieke subwoofer uitgang of volume geregelde pre-out. Op deze versterker vinden we afregeling voor de gewenste crossover frequentie die ligt tussen 50 en 150 Hz, een mogelijkheid om het volume in te stellen én een Phase Selector om de sub rond de cross-over perfect met de hoofdspeakers te integreren.

Met zijn compacte vorm, gunstige prijsstelling van 749 euro en strakke looks zonder zichtbare woofer kunnen we hem echter ook prima voorstellen als ondersteunende sub voor andere luidspreker modellen zoals bijvoorbeeld de JBL L42MS. De solide behuizing is uitgevoerd in Natural Walnut of Black Walnut finish en daarmee ook visueel een perfecte danspartner voor de JBL Classic modellen.


EDITORS' CHOICE