NIEUWSFyne Audio

Fyne Audio SuperTrax Super tweeter: 360 graden rondstralende aanvulling op de hoogweergave

De in Schotland gevestigde luidsprekerfabrikant Fyne Audio heeft de SuperTrax super tweeter gelanceerd. De SuperTrax super tweeter is bedoeld als aanvulling op de hoogweergave van een bestaande luidspreker. De aanvulling is niet alleen in kwantiteit maar met name in kwaliteit want de SuperTrax super tweeter straalt 360 graden in het rond.

Fyne Audio SuperTrax Super tweeter: 360 graden ervaring

De Schotse fabrikant Fyne Audio heeft opvallende luidsprekers, o.a. vanwege de concentrische drivers (IsoFlare puntbrondrivers) en de hoge gevoeligheid. Volgens het bedrijf brengt de nieuwe SuperTrax super tweeter een revolutie teweeg in de perceptie van hifigeluid. De SuperTrax werkt optimaal samen met Fyne Audio’s IsoFlare puntbrondriver, maar de SuperTrax kan ook in combinatie met andere luidsprekersystemen gebruikt worden.

“Door gebruik te maken van onze gepatenteerde tijdgerichte omnidirectionele supertweeter heeft de gereflecteerde energie in de kamer dezelfde harmonische structuur als de directe energie op de as, wat voordelen oplevert in de waargenomen lucht en ruimte,” zo luidt de toelichting van Fyne Audio.

Fyne Audio SuperTrax Super tweeter: bereik tot 60 kHz met de TPCD-dome

Membranen van aluminium, titanium en magnesium kunnen hoge tonen weergeven variërend van ongeveer 20 kHz tot 32 kHz. Dat ligt boven de waarnemingsgrens van het menselijk oor, maar toch kan een zekere hardheid worden ervaren. Dankzij de Fyne Audio’s unieke Thin Ply Carbon Diaphragm (TPCD)-materiaal kunnen meerdere breekpunten en hogere frequenties worden bereikt voor een natuurlijker geluid. Dit maakt een lineaire en uitgebreide frequentierespons mogelijk zonder vervorming, waardoor geluid met hoge nauwkeurigheid wordt geleverd zoals de artiest het bedoeld heeft.

De essentie van muziek ligt niet alleen in de diepte van de bas, de textuur en details van de middentonen, maar ook in de helderheid van de hoge tonen. Smaakvol vervaardigd om aan te sluiten bij het ontwerp van de Vintage Series, overstijgt de SuperTrax de traditionele audio-ervaring, waardoor het frequentiebereik van de luidsprekers tot enkele octaven boven de gebruikelijke limiet van het menselijk gehoor wordt uitgebreid. Deze uitbreiding verrijkt de muziek met een grotere toonnauwkeurigheid, een meer uitgesproken voorbijgaande respons en een gevoel van lucht en ruimte, waardoor zelfs de laagste frequenties worden versterkt.

“We zijn gewend aan het concept van het toevoegen van een subwoofer die niet alleen bas toevoegt, maar ook de fasenauwkeurigheid van de muziek verbetert. Het toevoegen van een supertweeter doet hetzelfde bij hoge frequenties, en het is de uitgebreide fasenauwkeurigheid die de harmonische structuur van de muziek behoudt, dat is een groot deel van wat we “voelen”. We weten dat hoe hoger de frequentie, hoe waarschijnlijker het is dat er een lichtbundel als een fakkel optreedt. Om dit te ondervangen zijn we verder gegaan dan de conventionele voorwaarts gerichte supertweeter. Het omnidirectionele ontwerp van de SuperTrax straalt energie over 360 graden uit en omhult u in een sfeer van samenhangend geluid. Dit wordt mogelijk gemaakt door onze gepatenteerde SuperTrax tractrix-radiator met zijn revolutionaire benadering van geluidsverspreiding,” zo vertellen de ontwerpers van Fyne Audio.

Uit onderzoek blijkt dat muziekinstrumenten energie uitstralen tot 50 kHz en hoger dan frequenties waarvan men dacht dat ze buiten onze waarneming lagen. Toch heeft onderzoek aangetoond dat deze ultrasone tonen onze auditieve ervaring beïnvloeden, zelfs als ze niet direct hoorbaar zijn.

De SuperTrax super tweeter heeft een aardingsaansluiting die het chassis van de driver aardt om te voorkomen dat interferentie-effecten van radiofrequenties fijne details maskeren.

Ten slotte zijn uitgangsregelaars bovenop de kast geïntegreerd, waardoor de gebruiker de hoeveelheid hoge tonen van de SuperTrax super tweeter over een bereik van 3 dB naar boven of beneden kan aanpassen.

We weten nog niet wanneer de levering gaat beginnen en prijsinformatie moet nog bekend worden gemaakt.

Fyne Audio SuperTrax super tweeter: technische specificaties 

  • Maximaal aanbevolen versterkervermogen: 400 Watt RMS
  • Gevoeligheid (2,83 Volt / 1 meter): 98 dB
  • Nominale impedantie: 8 Ohm
  • Frequentierespons (-6 dB,typisch in een kamer): 16 kHz tot 60 kHz
  • Opbouw van driver: 25 millimeter dunlaags koolstofmembraan (TPCD) met neodymium magneetsysteem
  • Cross-overtype: 3e orde high-pass 16 kHz, cryogeen behandeld
  • Volumeregeling: +/- 3dB vanaf nominale instelling
  • Afmetingen (H x B x D): 86 x 140 x 257 millimeter

MERK

EDITORS' CHOICE