NIEUWSTascam

Tascam BD-MP1MKII: professionele Blu-Ray speler die bijna alle schijfjes kan lezen, alsmede SDHC-kaartjes en USB-opslagmedia

Het Japanse Tascam heeft de BD-MP1MKII aangekondigd, een Blu-Ray speler die zo ongeveer alle optische schijfjes kan afspelen. De nieuwe BD-MP1MKII is de verbeterde opvolger van de eerdere BD-MP1. De nieuwe Blu-Ray speler is gericht op de professionele markt en heeft mede om die reden analoge XLR-uitgangen.

Tascam BD-MP1MKII

De nieuwe BD-MP1MKII professionele Blu-Ray-speler van Tascam is feitelijk een product van de tweede generatie dat het bestaande BD-MP1-model van het bedrijf vervangt en een aanvulling vormt op het BD-MP4K-model, dat 4K-video-uitvoer via HDMI ondersteunt. Omdat de nieuwe BD-MP1MKII een professionele Blu-Ray-speler is, wordt hij geleverd met afneembare beugels voor rekmontage. Bovendien heeft het apparaat gebalanceerde (XLR) analoge audio-uitgangen, want dat is gebruikelijk in professionele omgevingen.

Hoewel steeds meer filmliefhebbers gebruikt maken van online aanbod, is er ook een groep die liever schijfjes afspeelt en een eigen bibliotheek opbouwt. Een online aanbieder kan zijn aanbod wijzigen (lees: films uit de catalogus schrappen) en wie zijn eigen bibliotheek bezit, kan kijken waar hij wil en wanneer hij wil. Een eigen verzameling is een rustig bezit en er zijn nog honderden miljoenen optische schijfjes op de wereld.

Blu-Ray films hebben nog steeds een speciale markt, maar liefhebbers richten zich nu op Ultra HD Blu-ray Disc, t.w. het consumentenformaat van de hoogste kwaliteit voor 4K HDR-films op fysieke media. De Tascam BD-MP1MKII professionele Blu-Ray-speler is beperkt tot het afspelen van 1080p (HD) video, maar ondersteunt verder alle schijf- en bestandsformaten en ondersteunt Dolby Atmos-decodering.

Voor wie is de BD-MP1MKII Blu-Ray speler bedoeld? Het is een relatief betaalbaar en robuust apparaat met een rijke functionaliteit en intuïtieve bediening. Dat is handig in de studio maar ook thuis in de woonkamer. De BD-MP1MKII is tamelijk plat (1U) en kan in een 19-inch rek worden gemonteerd. Hij kan niet alleen Blu-Ray schijfjes maar ook DVD’s en CD afspelen, geperst of zelf gebrand. Daarnaast kan de gebruiker een USB-opslagmedium tot een capaciteit van 2TB aansluiten. Aan de voorkant is een sleuf beschikbaar voor het plaatsen van een SDHC-kaart tot een capaciteit van 512 GB. Dat is een stuk meer dan de maximaal 32 GB die voorganger BD-MP1 kon lezen.

Verder heeft de BD-MP1MKII een Power-on Play functie die ervoor zorgt dat de inhoud automatisch onmiddellijk begint te spelen bij het opstarten, zonder dat de Play-functie van het apparaat ingeschakeld hoeft te worden. Als Power-on Play actief is en de herhaalmodus is ingesteld op “Aan”, wordt de inhoud automatisch gestart, herhaald en continu afgespeeld totdat het systeem wordt uitgeschakeld. Er is een een naadloze herhaalfunctie die kan worden gedefinieerd op basis van hoofdstuk, titel of AB-herhaling.

Een andere belangrijke functie van de BD-MP1MKII is de functie Menu verbergen, die het aanpassen van het opstartproces van de beeldschermmonitor vergemakkelijkt. Als Menu verbergen is ingeschakeld, kan het beeldscherm van de monitor worden ingesteld om tijdens het opstarten een zwart scherm weer te geven in plaats van het standaard fabrieksinstellingenscherm en de bronkeuzemenu's van de fabrikant weer te geven (een van de meest vervelende kenmerken van het Blu-Ray-formaat). Deze functie voorkomt ongewenste visuele afleiding tijdens het opstarten van het systeem.

De BD-MP1MKII heeft analoge cinch- en XLR-uitgangen en een enkele HDMI-uitgang die geschikt is om Dolby Atmos en DTS-HD door te geven aan een AV-versterker die deze formaten ondersteunt.

De BD-MP1MKII biedt ook een coaxiale digitale audio-uitgang die Dolby Audio, DTS en andere professionele digitale audio-uitgangsformaten ondersteunt. Bovendien biedt de BD-MP1MKII een 7-kanaals cinch-uitgang en een subwoofer-uitgang ter ondersteuning van een 7.1 surround sound-systeem.

Naast de uitgebreide connectiviteitsvoorzieningen biedt de BD-MP1MKII ook externe afstandsbediening via LAN of RS-232C. De LAN-poort maakt Ethernet mogelijk om de connectiviteit te stroomlijnen voor geïntegreerde systeemcontrole en -bediening, terwijl de RS-232C-poort van het apparaat betrouwbare tweerichtingsstatusfeedback en -controle mogelijk maakt.

Hoewel de rijke functies van de BD-MP1MKII volledig toegankelijk zijn via de bediening op het frontpaneel, zijn er ook belangrijke voorzieningen om onbedoelde wijzigingen te voorkomen. Om de BD-MP1MKII te beschermen tegen onbedoelde instellingswijzigingen of ongeoorloofd gebruik in openbare installaties, is de speler voorzien van een Panel Lock-knop op het voorpaneel. Bovendien voorkomen IR (infrarood) en ladevergrendelingsfuncties onbedoelde bediening of een fout van de gebruiker of wijziging van vooraf ingestelde bedieningselementen in commerciële installaties, waardoor consistente en betrouwbare prestaties in elke omgeving worden gegarandeerd. Hoewel de BD-MP1MKII uitgebreide toegang tot de diverse functies op het frontpaneel biedt, zullen gebruikers ook de meegeleverde RC-BDMP1MKII IR-afstandsbediening op prijs stellen.

Filmliefhebbers die willen genieten van content op schitterende 4K-schermen moeten kiezen voor een Ultra HD Blu-ray alternatief, zoals de BD-MP4K van Tascam.

We hebben geen officiële prijsinformatie voor de Benelux vernomen, maar we zien de Tascam BD-MP1MKII op verschillende Nederlandstalige websites staan voor prijzen tussen 500 en 600 euro.


EDITORS' CHOICE