Cambridge CXN100: nieuwe veelzijdige netwerkspeler met DAC-chip van ESS Sabre, XLR-uitgang en groot kleurenscherm

De in Groot-Brittannië gevestigde audiofabrikant Cambridge Audio heeft de CXN100 gelanceerd, een strak vormgegeven veelzijdige netwerkspeler die ook als DA-converter kan dienen voor andere digitale bronnen. De CXN100 is voorzien van volumeregeling en kan daarom rechtstreeks op een eindversterker worden aangesloten, via een cinch-verbinding of een XLR-verbinding.

Cambridge CXN100: nieuwe generatie netwerkspeler en DA-converter

De CXN100 van de Britse fabrikant Cambridge Audio is de opvolger van de CXN V2 die alweer circa zes jaar op de markt is. Cambridge houdt van een strakke en bescheiden vormgeving zonder tierelantijntjes. De nieuwe CXN100 lijkt veel op zijn voorganger, maar de gelijkenis is vooral aan de buitenkant. Aan de binnenkant zijn de nodige verbeteringen geïmplementeerd met veel krachtiger hardware, de nieuwste DAC-chip en bijgewerkte software.

Zo had de CXN V2 twee DAC-chips van Wolfson aan boord. Helemaal niet slecht voor een apparaat dat zes jaar geleden op de markt kwam, maar de CXN100 heeft een ESS Sabre 9028Q2M DAC-chip aan boord. Deze DAC-chip die overigens door heel veel fabrikanten wordt gebruikt. is volgens Cambridge zodanig goed dat extra filters na de DA-conversie geschrapt kunnen worden, waardoor het signaalpad simpeler en daarom helderder wordt. Ontwikkelen, testen, luisteren en verschillende onderdelen uitproberen en uiteindelijk selecteren is allemaal in Londen gedaan.

Cambridge CXN100: aansluitingen

De CXN100 heeft twee digitale ingangen, zodat de CXN100 als DA-converter voor een digitale bron gebruikt kan worden en er zijn twee digitale uitgangen voor wie een andere DA-converter zou willen gebruiken. De CXN100 heeft geen analoge ingangen.

Net als de CXN V2 heeft de CXN100 een cinch-uitgang en een XLR-uitgang. Een XLR-uitgang is met name handig voor wie lange kabels naar een (eind)versterker wil gebruiken. Eventueel kan de CXN100 rechtstreeks op een eindversterker worden aangesloten. Dat is een overweging voor wie geen analoge bronnen wil gebruiken. De volumeregeling zit voor het grijpen, rechts op het front.

Cambridge CXN100: streaming-functies

Het hart van de streamer in de CXN100 is de Stream Magic streaming module en de CXN100 is voorzien van de vierde generatie. Dezelfde streaming module zit in de Evo alles-in-één versterkers. Bediening gaat met Stream Magic app voor Android of iOS.

Natuurlijk toont de Stream Magic app albumplaatjes en informatie over verstreken tijd van het spelende nummer, maar die informatie is ook zichtbaar op het TFT-kleurenscherm op het front van de CXN100. Het kleurenscherm is groter en heeft met 1.280x569 pixels een hogere resolutie dan het scherm van voorganger CXN V2. Aan weerszijden van het kleurenscherm zijn knopjes geplaatst om spelende muziek te pauzeren of te continueren, een nummer vooruit of terug te kiezen en een bron te kiezen.

Alle bekende streamingdiensten worden ondersteund, alsmede het afspelen van muziek die zich bevindt op een lokale NAS of aangesloten USB-opslagmedium. De CXN100 leest de bestandsformaten AAC, AAC+, AIFF, ALAC, DSD (x512), FLAC, HE AAC, MP3, OGG Vorbis, WAV en WMA.

Wie internetradio gebruikt zal blij zijn met de mpeg-DASH (Dynamic Adaptive Streaming over HTTP) en HLS (HTTP Live Streaming) compatibiliteit. Deze techniek bekijkt voortdurend de beschikbare bandbreedte over de netwerkverbinding (zoals Netflix bijvoorbeeld ook doet) ter verkrijging van de best mogelijke geluidskwaliteit en voorkoming van dropouts. De luisteraar hoeft er verder niet over na te denken.

Cambridge CXN100: netwerkconnectiviteit

Verbinding met een netwerk kan worden gelegd met een UTP-kabel. De RJ-45 aansluiting gaat tot 100 Mbit. Draadloos netwerk wordt ook ondersteund (IEEE 802.11 ac 2,4 / 5 GHZ) en er is ondersteuning van Bluetooth.

De CXN100 meet 430 x 80 x 325 millimeter (B x H x D) en hij weegt 3,5 kilogram

Cambridge CXN100: prijs en leveringsinformatie

De Cambridge CXN100 staat vanaf vandaag klaar voor demonstratie bij geselecteerde delers van Cambridge. De adviesprijs is 1.049 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE