Er zijn de afgelopen tijd uitstekende high-end soundbars verschenen. Maar deze ATS-B300 van Yamaha toont dat je voor een bescheiden bedrag ook al heel veel beleving kunt krijgen. Zelfs met Dolby Atmos-geluid.
Met de True-X-lijn presenteerde Yamaha een tijdje terug een high-end soundbar die je naar wens kunt uitbreiden met extra speakers en subwoofer. Het concept en de uitwerking was heel geslaagd en leverde Japanse merk zelfs een van drie EISA Awards op. De ATS-B300 die we hier bekijken mikt echter op een ander doelgroep: mensen die op een snelle manier het geluid dat uit de tv komt willen verbeteren. Zonder al te veel gedoe of met opties die ingewikkeld overkomen. Aan iets meer dan 330 euro is deze Yamaha bovendien een goedkope soundbar te noemen. Zeker vergeleken met de Dolby Atmos-topmodellen die vlot duizend euro of meer kosten.
Ondanks de lage prijs biedt de betaalbare ATS-B300 toch ondersteuning voor Dolby Atmos-geluid zoals streamingdiensten als Netflix en Amazon Video leveren. Hoe kan dat? Dankzij slimme software kan het toestel 3D-geluid neerzetten vanuit een beperkt aantal speakers (vergeleken met zo’n highend-soundbar). Daardoor kan het toch een driedimensionaal karakter aan film- en gamegeluid toevoegen.
De Yamaha bevat daarnaast twee woofers die diepe bassen produceren. Meestal wordt die taak bij slanke soundbars afgewenteld op een aparte draadloze subwoofer, hier zorgt de ATS-B300 zelf voor de lage tonen die explosies maar ook muziek pakkend doen overkomen. Deze soundbar biedt dus een intrigerende mix van eigenschappen: het is niet duur en staat niet bol van de opties, maar belooft wel eenvoud in het gebruik en een bescheiden prijskaartje. Is dit alles een winnende combinatie?
Inpluggen en je bent vertrokken
De ATS-B300 bezit een beperkt aantal ingangen en mogelijkheden. Dat past bij de hou-het-eenvoudig-filosofie die de Japanners hier nastreven. De essentie is echter aanwezig, in de vorm van een HDMI-eARC-aansluiting en Bluetooth-streaming. Het eerste maakt het aansluiten op een televisie heel eenvoudig.
In de meeste gevallen moet je enkel de meegeleverde kabel insteken en je tv inschakelen. Mogelijk moet je dan nog in de tv-instellingen kiezen voor ‘HDMI-ARC’ als audioapparaat, maar de kans is groot dat dit automatisch wordt gedetecteerd. Via de HDMI-eARC-kabel krijgt de Yamaha-soundbar Dolby Atmos-geluid binnen, als het in dat formaat wordt aangeleverd door de streaming-app of brontoestel aangesloten op de tv (zoals een Xbox-console).
Op designvlak kleurt Yamaha niet buiten de lijntjes. De ATS-B300 is een typische soundbar, maar niet een erg grote. Hij is amper 91 cm breed. Daardoor kan het bij een kleiner schermformaat worden geplaatst zonder opvallend fors te lijken. Zorg er voor dat er links en rechts wat ruimte is, dan kan de soundbar beter z’n werk doen. Door de afwerking met een zwart stofje en de afgeronde hoeken heeft deze soundbar zelfs iets premium. Het oogt zeker luxueuzer dan je zou verwachten voor de prijs.        Â
Geen WiFi, toch een app
Wat je niet vindt op de ATS-B300 is streaming via WiFi, bijvoorbeeld met AirPlay of Chromecast. Daarvoor moet je over het algemeen naar een duurdere soundbar kijken. Of iets als een AirPlay-adapter van Belkin of een WiiM-streamer, die je dan op de optische ingang aansluit.
Wil je muziek spelen, dan is Bluetooth de enige optie. Op zich werkt dat prima. De ATS-B300 ondersteunt ook het AAC-codec, wat zowel bij iPhones en Android-telefoons betere geluidskwaliteit oplevert. Iets als aptX of LDAC was natuurlijk nog mooier geweest, maar bij soundbars en aan dit prijspunt komt dat zelden voor.
Er mag geen WiFi op deze soundbar zijn, toch staat app-bediening wél op het menu. Met de Sound Bar Remote-app van Yamaha (niet te verwarren met Sound Bar Controller, dat is voor WiFi-soundbars) kun je alles regelen. Omdat de remote heel compleet is, moet je de app niet per se installeren. Het biedt wel twee troeven: het toont de geselecteerde opties helderder dan de leds op de soundbar. En je vindt in de app een toonregeling.
Spraak springt er uitÂ
Het lijkt niet echt de bedoeling dat je heel lang bezig bent met het fijn afregelen van de ATS-B300. En ja, het klopt inderdaad dat de soundbar uit de doos meteen doet wat het belooft. Toch vind je op de kleine remote die mee in de doos zit een aantal nuttige opties, zoals een Clear Voice-functie die effectief spraak uit de mix licht zonder de rest van het filmgeluid te vervormen. Dialogen klinken dan wel iets nasaler, maar de verstaanbaarheid neemt toe.
Ook handig is dat je naast het volume ook de ‘subwoofer’ kunt afregelen. Eigenlijk stel je dan apart het volume van de woofers in de soundbar in. Bij deze functie (en op andere momenten) krijg je via oplichtende leds op de voorkant van de Yamaha informatie over hoe deze functie ingesteld is. Er zijn ook vier geluidsmodi waaruit je kunt kiezen: Stereo, Standard, Movie en Game.
De soundbar stiller en luider zetten kan gewoon via de tv-afstandsbediening. Maar deze extra functies maken het toch interessant om de Yamaha-remote bij de hand te houden. Vooral om die geluidsmodi te proberen als je van content verandert, want elk klinkt toch behoorlijk anders.
Machtiger dan je zou verwachten
Liefhebbers van hiphop en gepimpte auto’s vinden in de Fast & Furious-reeks eindeloos veel kijkplezier. Net die twee zaken – scheurende motoren en diepe beats – zet de Yamaha-soundbar met veel overtuiging neer. Bij de race tussen de Toretto-broers in aflevering 9 van deze eindeloze petrol head-saga blijft de spanningsboog daardoor goed opgespannen, en ook de muziek die speelt telkens de actie verschuift naar een nieuwe locatie wordt sfeervol neergezet.
We verwachten van een compacte en betaalbare soundbar niet ultieme surroundprestaties. Toch wist deze Yamaha te verbazen met een geluidsbeeld dat bij momenten veel groter is dan het scherm. Zonder je opeens in een Dolby Atmos-bioscoop te plaatsen, weet het toch treffelijk surroundeffecten op een groot canvas in de woonkamer te plaatsen. Ontploft in FF9 ergens in de verte een Pontiac Fiero – met raketmotor – dan is er een nadrukkelijk dieptegevoel te bespeuren. Terwijl de camera verschuift naar een ander standpunt, horen we ook links brokstukken op het asfalt neervallen. Dat is heel wat driedimensioneler dan de tv-speakers op onze LG OLED65C2.
Ook tijdens de politieachtervolging in Londen – met een heerlijke volkse Dame Helen Mirren – bewegen geluidseffecten prima rondom onze tv aan de muur. Bij actiefilms komt de soundbar eigenlijk wel sterk uit de hoek, in het bijzonder als je kiest voor de Movie-stand. In deze modus mis je qua impact de aparte subwoofer niet echt. We kozen er ook voor om de Bass Extend-functie te schakelen. Dat maakt het geheel wat bombastischer, wat bij een over the top-film zoals Fast & Furious 9 nu eenmaal perfect past. Maar je kunt de Bass Extend vlot uitschakelen, wat potentieel in een kleine woonkamer een beter idee is.
Sfeer overbrengen deed de Yamaha prima bij ‘Mission Impossible – Dead Reckoning Part I’. De bonkende beats als het MI-team in Venetië een underground techno-event opzoeken zet ‘em heel vol neer, wat de indruk geeft van een massieve geluidsmuur die rond ons heen rolt.
Het overweldigt een beetje, net zoals het bedoeld is door de regisseur. Ethan Hunt en co betreden immers onbekend terrein waar hun onzichtbare tegenstander alle touwtjes in handen heeft. Als het geluid bij een film dient om het meeslepend te maken, dan weet deze goedkope soundbar dat op dit moment prima over te brengen. We noteren bovendien dat de dynamische prestaties in balans zijn. Het geheel mag dan bestaan uit een beukende techno DJ-set, spraak en kleine geluidseffecten zijn wel discreet en helder. Hier blinkt de Yamaha ATS-B300 toch wel uit vergeleken met budget-soundbars die een veel minder openklinkende 2.1 neerzetten.
En gaming? Met films en tv-series bewees de Yamaha over verrassende kwaliteiten te beschikken, maar bij veel games kan die goede basextensie en het ruimere geluidsbeeld ook een troef zijn. De sfeervolle soundtrack bij ‘Starfield’ bijvoorbeeld, werd verre van dun of emotieloos neergezet. Ook kleinere geluidseffecten zoals piepende computers of buitenaardse dieren die in de verte lawaai maken kwamen helder uit de mix. Maar het is vooral tijdens actievolle momenten dat de Yamaha echt op z’n best is.
Eerder voor soundtracksÂ
Het is wel aangewezen om over te schakelen op de Standard-modus (of Stereo) bij het beluisteren van muziek. Dat doet de ATS-B300 goed als je opteert voor pop en elektronische muziek. Tijdens het streamen van het nieuwste album van The National (via Spotify en Bluetooth) mocht het voor ons wel net iets gedetailleerder overkomen. Daar blijven we wat op onze honger zitten. Als leverancier van achtergrondmuziek bij een gezellige avond in de sofa is deze Yamaha echter prima geschikt.
De keuze voor Standaard-modus brengt in elk geval wat meer balans, zelfs bij iets orkestraal als de Pirates of the Caribbean Medley op de Hans Zimmer Live in Prague-Blu-ray. Bij deze schijf kun je de muziek in stereo of in surround te horen. Dat laatste is best een aanrader, ook met deze Yamaha. Dat er 72 muzikanten op het podium staan, die indruk krijg je wel met deze Yamaha.
De ATS-B300 is wat donker van klank en dus niet ultiem gedetailleerd, waardoor je nu niet elk van die muzikanten apart kunt identificeren. Maar de grootschaligheid van Zimmers theatrale composities? Dat brengt deze soundbar effectief over. De Yamaha doet dit op uitmuntende wijze voor een soundbar uit deze prijsklasse.
ConclusieÂ
De Yamaha ATS-B300 is een soundbar met een prima prijs-kwaliteitverhouding. Zonder het ingewikkeld te maken, levert deze soundbar een echte upgrade voor je tv-geluid. Het is vooral heel sterk in het verbeteren van de ervaring bij films en games. Daar kun je rekenen op een vol én groot geluidsbeeld, onderbouwt door een verrassend stevig basfundament. Hoewel je niet de omhulling krijgt van high-end soundbars die met extra speakers werken, krijg je toch iets meeslepend en ruimtelijk opgediend. Het staat wat zwakker qua streaming en muziek, al hangt mag je zaken als WiFi-streaming niet verwachten aan dit prijspunt. Al bij al een mooie deal.
Yamaha ATS-B300
332 euro | www.yamaha.com | www.coolblue.nl
Beoordeling 4,5 op 5