Enige tijd geleden werd ik op het merk Eversolo geattendeerd door importeur ERCT. Ik moest dat toch echt een keer beluisteren. Nadat ik even mijn oren te luisteren had gelegd en toch wel heel veel positieve geluiden hoorde over het merk, waarvan ik aanvankelijk dacht dat het om de zoveelste Chinese audiodozen ging, besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en een Eversolo ter recensie aan te vragen.
Hoewel er tussen de tijd van het mij lekker maken voor het merk en mijn reactie niet meer dan een week of wat gezeten kon hebben, kreeg ik bij het daadwerkelijk aanvragen te horen dat het wel even kon duren voordat er een review-exemplaar beschikbaar zou komen. Er bleek een ware run te zijn op de Eversolo DMP-A6. Het zou uiteindelijk zo lang duren, ik denk een week of drie, voordat er een DMP-A6 beschikbaar kwam, en één weekje langer voordat mij de primeur van de DMP-A8 werd aangeboden. Omdat primeurs in het dinosaurus ecosysteem van het drukken van inkt op paper een schaars goed zijn, was de keus snel gemaakt. En daarom kon het zo zijn dat ik nu niet alleen de DMP-A6, maar óók de gloednieuwe DMP-A8 in huis had. Joehoeee!
Gloednieuw met zeven jaar ervaring
In die paar weken dat ik op de Eversolo’s heb gewacht, had ik alle tijd om te onderzoeken waar ik mee te schaften had. Dat het niet de zoveelste Chinese doos was, was me dus inmiddels wel duidelijk, maar er was meer aan de hand. Want bij het inlezen bleek dat de DMP-A6 in zeer korte tijd wel erg populair was geworden. Let wel, dit model is ergens rond april van dit jaar geïntroduceerd en inmiddels een regelrechte hit in de wereldwijde hifi-scene. De DMP-A6 bleek trouwens niet het eerste product te zijn van Eversolo, dat in 2017 is opgericht en een dochteronderneming is van het één jaar oudere Zidoo.
Het eerste Eversolo product is de DAC-Z6, die snel de DAC-Z8 als grotere broeder kreeg. Als je trouwens de producten van Zidoo en Eversolo naast elkaar zet, heeft het er alle schijn van dat Zidoo zowel audio als video omarmt en Eversolo zich focust op uitsluitend audio. In ieder geval mogen we concluderen dat het hier zeker niet om nieuwkomers gaat, maar dat de producten van beide merken zich na zeven jaar ontwikkeling inmiddels hebben uitgekristalliseerd naar een fenomeen dat zich aan de bovenkant van de kwaliteitsmarkt heeft genesteld.
De Eversolo DMP-A6
Dit model stond als eerste bij mij op de deurmat. En zoals altijd begint het feest bij het uitpakken. De DMP-A6 komt in een ingetogen zwarte kartonnen doos, waar in het schuim gevat al het moois op je ligt te wachten. In de schuimen afdeklaag tref je gelijk een garantiekaart en Quick Start Guide met QR-codes die leiden naar de User Manual, Control App en WeChat Subscription.
Er juist onder wachten de goodies, te weten een doosje met een USB-kabel, een schroevendraaiertje en natuurlijk de DMP-A6 zelf. Als pièce de résistance heeft de DMP-A6 een eigen Eversolo beschermhoesje. Het geeft het geheel net dat stukje extra uitstraling. Na de A6 van z’n jasje ontdaan te hebben, blijf je achter met een klein, schattig metalen doosje (18,7 x 27 x 9cm) dat met z’n ruim 3,5 kilo gelijk al vertrouwen in weet te boezemen.
Het vertrouwen is ingeboezemd
Een zorgvuldige visuele inspectie zorgt alleen maar voor meer vertrouwen. Aan het lijf van de Eversolo geen polonaise, en daarmee bedoel ik dat het alleen metaal is wat er blinkt. Aluminium om precies te zijn, en feitelijk blinkt het helemaal niet omdat de A6 matzwart geborsteld is afgewerkt. Aan weerszijden ontwaren we ieniemienie koelribbetjes, die een mooi geluid maken als je er met je nagels langs wrijft. Het doet me denken aan de YouTube meme van die bevallige Russische dame die bevallig om en in een Bentley vertoeft en haar nagels langs verschillende onderdelen haalt om de kwaliteit nog eens extra te benadrukken. Met een Engels dialect waar de gemiddelde Duitster een puntje aan kan zuigen, zegt ze bij iedere beweging: “Behjantlih”. Hi-la-risch.
Terug naar de A6. Aan de bovenkant vinden we een stevige aluminiumplaat met daarin stijlvol Eversolo gegraveerd, en afgewerkt met het hi-res logo van de Japan Audio Society. De achterkant is wat spannender met alle aanwezige in- en uitgangen die ten derden male het vertrouwen bestendigen. De drie antennes verraden de draadloze connectiviteit, de GigaBit LAN poort de bedrade. Daarnaast een HDMI (audio/DSD), twee USB-uitgangen, een coaxiale S/PDIF, een optische S/PDIF (TOS) in/uit, en een USB-C ingang. Analoog uit kunnen we zowel gebalanceerd als ongebalanceerd, intern is de A6 van voor tot achter gebalanceerd opgebouwd.
De onderkant laat ons begrijpen waar het meegeleverde schroevendraaiertje voor is, namelijk om het klepje los te schroeven waar een M.2 SSD kaartje in kan worden gestoken (tot 4Tb). Het enige dat nog rest te noemen is het netentree (100-240AC) en de aan-uitschakelaar. Over de voorzijde kunnen we kort zijn, op de DMP-A6 in de standaarduitvoering prijkt het Eversolo logo in zwart op zilver, vinden we aan de andere kant een grote draai-/drukknop, en juist ertussenin een 6” groot hi-res lcd-aanraakscherm dat roept om aangezet te worden.
Heeft u ‘m al uit- en aangezet?
Als je de A6 voor het eerst aanzet, word je gelijk aan de hand meegevoerd om de exercitie van de eerste setup vervolgens zo snel en zo eenvoudig mogelijk te doorlopen. Gewapend met een smartphone hoef je maar twee QR-codes te scannen om het apparaat speelklaar te maken. Feitelijk moet de app gedownload worden en moet die vervolgens de A6 tot zich nemen. De kans dat je een helpdesk moet raadplegen is dan ook nihil. Wat al snel duidelijk wordt is de versatiliteit van deze streaming preamp/DAC.
Gewapend met een stevige CPU (Quadcore ARM Cortex-A55), een XU316 XMOS Audio Processor, een OPA1642 Op-amp Chip en voldoende intern geheugen (4Gb DDR en 32Gb eMMC) belooft de A6 echt muziek te maken en reageert het touchscreen bijzonder snappy, zoals ze dat noemen. En dat snappy kan je goed gebruiken als je de mogelijkheden tot je laat komen. De twee gebruikte DAC-chips van ESS Sabre (ES9038Q2M) maken audio decoding mogelijk tot 768kHz/32bit PCM, DSD512 (inclusief multichannel) en MQA (full unfolding), terwijl ook draadloos de A6 z’n mannetje (of vrouwtje) staat met naast Bluetooth SBC en AAC ook AptX, AptX LL, aptX-HD en Sony’s LDAC. WiFi is met dual-band 2.4 en 5GHz goed om een stabiele verbinding op te bouwen.
Zo-veel-mogelijkheden
Om je een weg te banen door de idioot veel mogelijkheden die de A6 biedt, zijn de hoofdstukken in het menu onderverdeeld in Audio, Display, Network, General, Transfer en About. Om even de meest in het oog springende functies eruit te lichten: er kan gekozen worden uit vijf DAC-filterinstellingen, alle lichtjes kunnen gedimd worden, ook die om de draaiknop, de achtergrond kan ingesteld worden, waaronder ook enkele VU-meters die echt goed en snel weergegeven worden, en de in- en uitgangen kunnen individueel geconfigureerd worden. Tot aan de pinaansluiting van de XLR’s toe. De DMP-A6 doet en kan schijnbaar alles.
DMP-A6 vs DMP-A8
Het mooie van deze review is dat alles dat hierboven genoemd is, ook voor de DMP-A8 geldt. Behalve dat de A8 over meer intern geheugen beschikt (4Gb DDR4/64Gb eMMC), gebruikt maakt van AK4191EQ en AK4499EX DAC Chips in plaats van die van ESS, een voeding van hogere kwaliteit heeft (Lineair+SMPS), een betere dual Femto clock, een volledig gebalanceerde analoge voorversterker met zeer precieze (0,5dB) R2R analoge volumeregeling (klikkedieklik), nog betere componenten en nog meer ingangen (inclusief I2S).
En o ja, de A8 wordt met een handige remote geleverd, is met bijna 39 cm een stuk breder en met 5 kilo een stuk zwaarder dan z’n kleine broertje. Ook hier geldt weer dat de DMP-A8 op papier al zwaar indruk weet te maken.
Van de theorie naar de praktijk
Voordat we overgaan tot het spelen van muziek, moet gezegd worden dat het touchscreen van de machines echt goed is. Functioneel is alles binnen luttele aanrakingen te bereiken, en maakt het qua beleving nauwelijks uit of je lokaal of uit de lucht streamt.
Qua streaming opties kan je overigens ook niet klagen, we vinden TIDAL, Qobuz, HighResAudio, Amazon Music, Deezer, Internet Radio en Radio Paradise als standaard aanwezig. Een lijst die in de toekomst waarschijnlijk nog uitgebreid zal worden. Wil je direct via de app van de provider dan biedt TIDAL en Qobuz Connect uitkomst. De machines zijn voor de liefhebbers tevens Roon Ready.
Musica Maestro!
Je raadt het misschien al, maar voor de broodnodige muziek neem ik mijn toevlucht tot het MQA-aanbod dat gelukkig via de Eversolo app of via Roon en nog steeds op TIDAL ook beschikbaar is. Wat het snelst opvalt, is het geluid van de analoge R2R volumeregeling op de DMP-A8. Die doet echt klikkedieklik of z’n leven ervan afhangt. Voor mijn vrouw een bron van ergernis, voor mij een teken van kwaliteit. Opvallend is dat extra stukje rust en zwarte achtergrond waar de A6 in zijn grote broer de meester moet erkennen. Maar ja, wat wil je ook.
Als de verschillen in specs het al niet weggaven, doet het luisteren dat wel. En dat laatste is geen straf. Of laat ik het anders formuleren, dat is een regelrechte high-end sensatie.
Natuurlijk kan het beter, maar dan moet je wel echt fors dieper in de buidel tasten. Beide machines presenteren een bühne alsof er niets anders meer in het leven moet bestaan zo breed, zo diep en zo stil. En dat gold zowel voor de opstelling waar ik de Meze Empyrean hoofdtelefoon samen met de Ferrum OOR/HYPSOS gebruikte als die waar ik de Vivid Audio Kaya S12 samen met de Brooklyn AMP gebruikte.
Conclusie
Eversolo weet zowel met de DMP-A6 als met de DMP-A8 een deuk in de high-end beleving te slaan. Kennen we Chinese kwaliteit normaal alleen van Apple, dan mogen we Eversolo daar nu met een gerust hart bij rekenen. Er is wel een heel groot verschil. Een DMP-A6 kost een stuk minder dan de goedkoopste nieuwe iPhone 15.
Voor de volledig gebalanceerd opgebouwde DMP-A6 ben je 859 euro kwijt en voor de luxe DMP-A8 moet je 1.980 euro neertellen. Ik durf met droge ogen te beweren dat Eversolo bijna eigenhandig het pad van de kwaliteitsaudio aan het herzien is. Ik zou zeggen: For ever-solo!
Eversolo DMP-A6 | 859 euro
Eversolo DMP-A8 | 1.980
www.erct.nl | www.eversolonl.nl