REVIEWCH Precision

Review CH Precision I1 geïntegreerde versterker: uniek in vele opzichten

Werner Ero | 31 januari 2024 | CH Precision

SAMENVATTING

De stevige aanschafprijs wordt verzacht omdat je bij aanschaf van een I1 veel van je dure spullen in kunt ruilen. Ook kun je de opties gefaseerd aanschaffen waardoor de lol van het werken met losse componenten nog steeds blijft bestaan. Voeg daarbij de extreem stabiele, neutrale klank die dat typische CH-realisme bezit en het grote genieten kan beginnen.

PLUSPUNTEN

  • Kan nagenoeg iedere luidspreker op hoog kwaliteitsniveau aansturen
  • Ondanks alles-in-een-pakket toch echt top high-end niveau
  • Super bouwkwaliteit
  • Bijzonder veel opties en aansluitmogelijkheden
  • Zeer consistente, complete, natuurlijke klank
  • Volledig naar eigen behoeften te configureren
  • Je behoud door alle optionele toevoegingen de lol van het werken met losse componenten

MINPUNTEN

  • Afstandsbediening had groter en uitgebreider gemogen

CH Precision is een uit Zwitserland afkomstig audiomerk wat zich voornamelijk met elektronica bezighoudt. Het doel is om zonder enige schroom het "allerbeste" te maken wat op de wereldmarkt verkrijgbaar is. Sommigen noemen dat 'ultra high-end', maar feitelijk hebben we hier te maken met de Formule 1 op audiogebied – wat zich onder meer uit in de maatwerkmogelijkheden en informatie die bij deze apparaten naar de gebruiker wordt teruggekoppeld. Ook de gehoormatige prestaties liggen op hetzelfde, bijna griezelig hoge niveau. Wat wellicht het meest bijzonder is, is het feit dat dit 'instapmodel' veel van de genen van de grotere en (nog) duurdere CH Precision modellen bezit. Maak kennis met een uniek product!

CH Precision I1

Mijn eigen ervaringen met het merk gaan terug naar 2016. In dat jaar kon ik voor het eerst kennismaken en kreeg ik drie componenten (C1 DAC/controller, D1 SACD transport/speler en A1 stereo eindversterker) uit de 1-serie ter test thuis aangeleverd. Het zou een maatstaf vormen wat met solid state techniek op dat moment mogelijk was.

Mijn volgende kennismaking vond plaats bij collega en goede vriend Christiaan Punter. Hij maakt voor zijn hoofdsysteem eveneens gebruik van drie componenten uit de 1-serie (C1.2 DAC, L1 voorversterker en A1.5 stereo eindversterker) en weer hoorde ik de inmiddels steeds bekender wordende eigenschappen; homogeniteit, evenwicht, een hoog oplossend vermogen zonder daar nadruk op te leggen en een neutrale tonale balans die in alle gebieden hetzelfde gewicht in de schaal legt.

Vooral dat laatste is heel knap. Mijn laatste indrukken zijn te herleiden tot Rhapsody. Eerst in Hilversum en gedurende de tweede helft van vorig jaar op de nieuwe locatie zijn bij Harry van Dalen veel componenten uit de “normale” 1-serie, maar ook de prestigieuze topmodellen uit de machtige 10-serie vlaggenschipserie veelvuldig bij demo’s te bewonderen geweest. De 1-serie herken ik inmiddels meteen, maar de 10-serie voegt daar nog (veel) meer schaalgrootte, stilte, een extreem gemak (ongeacht het volume) en een bizar goede laagweergave aan toe. Het is ook een zeer consistent karakter dat – en dat is heel sterk – bijna ieder luidsprekersysteem als de beste versie van zichzelf voor het voetlicht kan brengen.

Interview Florian Cossy

Om meer over de achtergrond en denkbeelden van CH Precision te weten te komen en vooral hoe ze dingen willen bereiken, heb ik tijdens één van de vele Rhapsody-shows met de CEO van CH Precision kunnen spreken' Florian Cossy. “Toen ik in 2009 met CH Precision startte, had ik niet alleen als doel om audiocircuits met de hoogste prestaties te creëren, maar deze ook uit te rusten met de flexibiliteit van krachtige, softwaregestuurde besturingssystemen en modulaire audiocircuits. Nu, 15 jaar later, kan ik met trots zeggen dat CH Precision algemeen wordt erkend als maatstaf op alle drie deze gebieden. En daarnaast stevig is gevestigd als een van de referentiemerken op het gebied van high-end audio."

"Zo’n ontstaansgeschiedenis vindt natuurlijk niet van de ene op de andere dag plaats", vervolgt hij. "De actuele producten van onze twee series zijn letterlijk vanaf de basis ontworpen en gebouwd. Het is het resultaat van ongelimiteerde brainstormsessies, jaren van stapsgewijze ontwikkeling, meten, testen en natuurlijk uitgebreid luisteren. Allemaal met als enig doel de grenzen van de muzikale reproductie nog verder te verleggen.”

De best mogelijke gebruikerservaring

“Naast innovatieve circuits en gepatenteerde technologie, flexibele topologie en veeleisende engineering, hebben we ook een nieuwe gebruikersrelatie met het audiosysteem opgebouwd. Het veelvuldig gebruik van kleuren grafische displays om alles aan te geven is hier een goed voorbeeld van en daar gaan we heel ver in."

"Van de bedrijfsmatige status van het apparaat tot de bedrijfstemperatuur, de invloed van het instellen de juiste waarden van pick-up elementen tot digitale datasnelheden en het toegankelijk maken van elk aspect van de systeembesturing via de CH-app aan toe. Je kunt zelfs de kleur van de tekst kiezen die voor de displays wordt gebruikt. En als een van de 16 standaardopties niet past, dan kun je zelf nog je eigen RGB-tint samenstellen."

"Deze flexibele, intuïtieve interface, met zijn buitengewone mate van inzicht en controle, is kenmerkend voor onze hele aanpak. Met andere woorden bestaat er dus geen “one-size-fits-all” CH Precision-systeem, maar is ons hele ethos erop gericht om het systeem net zo flexibel en configureerbaar te maken als de apparaten zelf.”

Maximale flexibiliteit

“Feitelijk is de CH-oplossing als een privémagazijn met onderdelen. Stukken die je precies kunt afstemmen op je eigen individuele muzikale behoeften en die met je mee kunnen groeien – zonder de dure noodzaak van het inruilen of ruilen van de apparatuur die je al bezit. We waren vastbesloten een systeem te creëren dat even praktisch en kosteneffectief als flexibel is – en ik geloof echt dat we daarin zijn geslaagd. Maar hoe indrukwekkend we onze producten ook vinden, wat ons echt de afgelopen 15 jaar heeft gedreven, is de wens om dichter bij onze en ook uw favoriete artiesten en hun beste optredens te komen."

"Net zoals je een uitstekend glas nodig hebt om van een geweldige wijn te kunnen genieten, heb je een fantastisch systeem nodig om de diepte en emotionele kracht van geweldige muziek te kunnen onthullen. Bij CH Precision zijn we nooit vergeten dat het glas misschien elegant en prachtig vormgegeven kan zijn, maar dat het de wijn – of de prestatie – is die er uiteindelijk echt toe doet. “

De minste schade aanrichten

“Wanneer ik wat dieper in de techniek duik, is elk CH Precision-circuit ontworpen met één doel: het signaal zo min mogelijk beïnvloeden. Dat klinkt eenvoudig en in sommige opzichten is het dat ook, althans op conceptueel niveau. Maar het betekent ook dat je moet accepteren dat conventionele benaderingen en geaccepteerde praktijken ver achterblijven bij dat ideaal. Het bieden van de kortste signaalweg door een product is één ding; maar zo min mogelijk schade aanrichten als het signaal passeert, is toch iets heel anders."

"Je hebt het kleinste aantal afzonderlijke versterkertrappen nodig om de klus te klaren, maar dan wel zonder koppeling via condensatoren of transformatoren. Om dit te realiseren vereist alleen al meerdere lagen elektrische en mechanische isolatie om het signaal te beschermen tegen ruis en stoorinvloeden uit de buitenwereld.”

Blanco vel papier

“Elk CH Precision-product begint zijn leven als een blanco vel papier. Eerst wordt zijn taak geanalyseerd, de prestatieparameters gedefinieerd en de optimale technische oplossing geselecteerd. Daarbij kan de gekozen oplossing worden gevonden in zowel het digitale als het analoge domein. Geselecteerd vanwege zijn vermogen om in elke gegeven situatie de best mogelijke resultaten te leveren, is geen enkel CH Precision-product volledig digitaal of absoluut analoog. Net als een hangbrug over een ravijn is de weg zelf misschien een eenvoudige, kaarsrechte strook perfect glad asfalt. Maar de structuur die hem in de ruimte ophangt is een ongelooflijk complex en zorgvuldig uitgebalanceerd web. Een zorgvuldig afgestemd geheel opgebouwd uit beton, staal, kabels en bevestigingen, dat deze weg isoleert van zowel voor de hand liggende als onzichtbare krachten. Maar net zoals je niet bezuinigt bij het bouwen van een hangbrug, zijn er ook geen sluiproutes als het gaat om het herontdekken van de fragiele nuances en de emotionele en bijna fysieke kracht van opgenomen muziek."

"Ook de selectie van onderdelen moet uitputtend en constructief zijn. Want de behuizing moet immers mechanisch geoptimaliseerd zijn en zorgvuldig geconstrueerd om de delicate circuits te beschermen tegen ongewenst fysiek misbruik – intern of extern van aard; en voor ons moeten de circuits zowel complementair als volledig gebalanceerd zijn. Geen enkel detail mag aan het toeval worden overgelaten. Net zoals het bereiken van een hoge immuniteit voor ruis een volledig gebalanceerde circuits vereist, hangt de signaalintegriteit af van een grote bandbreedte, DC-koppeling en fasecoherentie, terwijl problemen met kleur, tonaliteit en prestaties het gebruik van complexe IC's voor analoge signaaloverdracht uitsluiten.”

I1 – universele geïntegreerde versterker

De I1 geïntegreerde versterker is mogelijk het meest complexe project dat CH Precision als merk ooit heeft vervaardigd. Maar het is tevens ook het meest veelzijdige product dat ze ooit hebben geproduceerd. Feitelijk zijn de mogelijkheden van de C1.2 DAC-controller en A1.5 versterker gecombineerd in één behuizing. Maar daar blijft het niet bij, want voeg vervolgens ook de keuzeonderdelen van de L1 lijnvoorversterker en de optie van een P1 phono voorsterker toe en combineer alles in een enkel standaard CH-chassis en je begint het beeld te krijgen.

De I1 wordt standaard geleverd met vier digitale ingangen, te weten: CH-Link HD, AES/EBU, S/PDIF en Toslink. Eventueel is er nog de mogelijkheid om een tweede identieke digitale ingangsprint aan te sluiten. Dit is mogelijk in het reservechassisslot wanneer extra aansluitingen nodig zijn). Verder zijn er nog één set gebalanceerde en twee paar single-ended analoge ingangen. De in de fabriek gemonteerde Ethernet-besturingskaart – waarmee de unit op afstand kan worden benaderd, geconfigureerd en bestuurd via de CH-Control Android-app – kan worden vervangen door een Ethernet-ingang die volledig geschikt is voor netwerkstreaming en Roon Ready is. Zelfs kan er indien nodig nog een aparte, asynchrone USB-invoerkaart worden toegevoegd.

De discrete, volledig complementaire analoge ingangskaarten kunnen worden uitgerust met extra interne circuitblokken waarmee eigenaren één of beide RCA-analoge ingangen kunnen omzetten in stroomgevoelige MC-phono-ingangen, compleet met schakelbare EQ-instellingen voor RIAA, eRIAA, Decca, Columbia, EMI en Teldec (DGG) karakteristieken.

Tot slot kunt u met een Clock-Sync-kaart de I1 als slaaf gebruiken voor externe masterklokken, of de interne klok aanwijzen als systeemmaster voor eventueel het D1.5 SACD/CD-transport of een externe streamer.

Onder de kap

Wanneer de kap wordt verwijderd, blijkt de binnenkant van het I1 chassis te worden gedomineerd door een enorme ringkerntransformator van 1000VA. Een energieleverancier die meer dan afdoende in staat is om de 100 Watt/kanaal bij een nominaal vermogen van 8 Ohm te ondersteunen en steeds maar verder verdubbelt wanneer er lastige luidsprekerbelastingen moeten worden verwerkt.

Maar hoe hebben de ontwerpers zoveel functionaliteit in één chassis weten te verpakken? Het antwoord is door maximaal gebruik te maken van de kracht van geavanceerde software, modulaire constructie en geavanceerde digitale verwerking. Zo is de volumeregeling van de I1 een opmerkelijk hybride ontwerp.

Een constructie die gebruik maakt van een R2R-weerstandsladder in het analoge domein voor het instellen van grove niveaus, terwijl fijne aanpassing plaatsvindt in het digitale domein. Door deze combinatie is een ongelooflijk nauwkeurige niveauregeling mogelijk, zonder dat de bitdiepte en (gebrek aan) resolutie of dynamisch bereik de kwaliteit kunnen verminderen.

Op dezelfde wijze stelt de geavanceerde analoog-naar-digitaal-conversiefase van de I1 de gebruiker in staat de algehele versterking voor pick-up elementen in te stellen, evenals EQ-instellingen in het digitale domein. Dit geeft volgens de CH Precision ontwerpers een ongeëvenaarde phono flexibiliteit, nauwkeurigheid en functies binnen een geïntegreerde eenheid.

Dus het complete analoge phonosignaal wordt hier omgezet in digitaal?

Eigenlijk wordt hier uitgebreid verteld dat de analoge ingangen in de I1 om worden gezet in digitaal. Een gotspe, maar is dit eigenlijk wel zo erg als de ontwerpers zo slim hebben ontworpen dat je er niets van kunt horen? Volgens het merk zweren veel luisteraars zelfs dat de phonotrap van de I1 het beste analoge geluid levert wat ze ooit hebben gehoord!

Voordat ik verder ga met het gehoormatige deel, sluit ik deze lange maar noodzakelijke inleiding af met de laatste basisgegevens. Zo is de breedte 44 cm, de hoogte 13,3 cm, die diepte eveneens 44 cm, slaat de weegschaal door met een serieus gewicht van 33 kilo en wordt een kleine maar zeer degelijke afstandsbediening bijgeleverd.

Luisteren

En dan het leukste deel van iedere test in de vorm van de luisterervaringen. Dat begint er dit keer al mee dat deze CH Precision enorm kostbaar is voor een geïntegreerde versterker. Zelfs dermate dat voor een maximaal uitgeruste I1 maar liefst 58.200 euro moet worden neergeteld! Dat zijn natuurlijk zeer forse bedragen. Maar het positieve ervan is dat deze versterker inderdaad bijna alles kan op audiogebied tot zelfs Roon ready aan toe en dat ook nog eens in de topkwaliteit die je binnen dit prijssegment verwacht.

Dus net als de overige 1-serie modellen en zelfs 10-serie familieleden, is ook de I1 absoluut een volwaardig familielid en beslist geen budgetoplossing. Hij toont dus als een CH, voelt als een CH, bediend als een CH en… klinkt als een CH! Jawel, want ook bij deze echt universeel inzetbare versterker, is er geen enkel compromis gesloten en dat geeft dezelfde kick als je ook bij bijvoorbeeld een Leica camera of peperduur horloge voelt. Ik heb de I1 waarvan mijn exemplaar door Rhapsody beschikbaar is gesteld (inmiddels is Hifi Studio Wilbert ook dealer geworden), in heel veel settings uitgeprobeerd. Meer dan ik ooit heb gedaan, met als enige reden dat ik per se de extreme prijs wilde verantwoorden. Was dit niet gelukt, dan had u nu deze test niet kunnen lezen.

Simpel  

Verder blijkt het simpeler dan ik had gedacht en verwacht. Want hoewel de onderliggende techniek afwijkend en complex is, blijkt het auditieve deel juist heel ongecompliceerd en prachtig van kwaliteit te zijn. Laat ik beginnen met de enige “zwakke” plek in zijn pantser te benoemen die ik heb gevonden – en dat is dat ik de I1 bij echt zeer gemakkelijk aanstuurbare speakers niet vind excelleren. Weliswaar klinkt hij dan nog steeds heel goed, maar in die gevallen zijn er andere minder kostbare alternatieven op de markt. Maar zodra de luidsprekers lastiger worden en je bijvoorbeeld van een 2- naar een 3-weg systeem of meer doorschuift, komt deze “benjamin” meteen in zijn element. Met speels gemak verslaat hij dan nagenoeg iedere concurrent die ik naar voren schuif.

Echt ongelofelijk hoeveel kwaliteit de ontwerpers in dit apparaat hebben weten te verpakken. Zelfs zodanig dat ik zonder direct vergelijk met de grotere modellen uit de 1-serie geen enkel verschil kan waarnemen!

Dit is precies het typerende CH Precision geluid wat ik al jaren ken en nu weer opnieuw hoor. Het is ultra stabiel, een natuurlijk aandoend oplossend vermogen, een verregaande neutrale tonale balans zonder voorkeuren en vooral uit iedere luidspreker of bron het beste proberen te halen. Je hoort dus van alles wat je aansluit de beste of bijna de beste versie van zichzelf en dat is enorm knap.

Direct vergelijk

Pas bij een directe confrontatie met de losse 1-serie componenten hoor je waarin die (nog) verder gaan. Hetzelfde geluid en signatuur, maar dan alles nog vanzelfsprekender, grootser, nog echter en ga maar door. Maar vergelijk je het niet direct, dan zal het nooit opvallen en bij de I1 heeft u wel mooi alles en dan ook echt alles (op de luidsprekers na) in één enkele behuizing.

Verder valt het naar eigen smaak af te stellen, visueel toonbaar te maken en optimaal te beheersen. Subliem en het digitaliseren is dermate knap gedaan, dat het voor een geoefend luisteraar niet als zodanig is waar te nemen.

Conclusie

Voor de CH Precision I1 wordt verwacht dat de potentiële koper over zijn eigen schaduw heen kan stappen. Want welke vermogende audiofiel gaat nu zo veel geld aan een geïntegreerde versterker uitgeven? Gelukkig is het zeker geen weggegooid geld en zal het vooral mensen met een grote muziekcollectie, een goed gevulde portemonnee en bovenmatige gevoeligheid bijzonder blij gaan maken. Je kunt er ook echt van alles en nog wat bij instellen. Daarbij zijn de mogelijkheden bijna onbegrensd en is de kwaliteit van ieder facet bijna onverminderd goed. Zo goed dat iedere verdere honger naar nog iets beters, al snel als sneeuw voor de zon zal verdwijnen.

De stevige aanschafprijs wordt overigens doorgaans verzacht omdat je bij aanschaf van een I1 veel van je dure spullen in kunt ruilen. Ook kun je de opties gefaseerd aanschaffen waardoor de lol van het werken met losse componenten nog steeds blijft bestaan. Voeg daarbij de extreem stabiele, neutrale klank die dat typische CH-realisme bezit en het grote genieten voor nu en in de toekomst kan van start gaan.

CH Precision I1 universele geïntegreerde versterker
41.200 euro | aanvullend onderstaande opties:

2-kanaals digitaal ingangsprint (standaard ingebouwd) | 2.800 euro
Asynchrone USB ingangsprint | 3.300 euro
Ethernet streaming print (o.a. Roon Ready) | 7.150 euro
Klok synchronisatie print | 1.600 euro
Stroom-modus phono ingangsprint voor MC elementen | 4.950 euro

HVP AUDIO | hvp.audio@telfort.nl | ch-precision.com

MERK

EDITORS' CHOICE