NIEUWSElac

Elac 4 Pi Plus V super tweeter: aanvulling en upgrade van de hoogweergave

Sinan Kökbugur | 20 december 2023 | Fotografie Fabrikant | Elac

Het Duitse Elac heeft al heel lang de super-tweeter 4 Pi in het portfolio. Onlangs heeft Elac de 4 Pi Plus V super-tweeter uitgebracht en dit is de nieuwste versie. Door de nieuwe slimme constructie kan de 4 Pi Plus V ook op de schuine bovenkant van een vloerstaander worden geplaatst. En de prijs is ook nog eens gedaald vergeleken met de vorige versie.

Elac 4 Pi Plus V: betere spreiding van hoge tonen door gebruik van een super-tweeter

Een super-tweeter kan een welkome aanvulling zijn op een van zichzelf prima luidsprekersysteem. Doel van een super-tweeter is doorgaans niet zozeer de productie van meer hoge tonen in de zin van een hoger volume, maar eerder een kwalitatieve verbetering van de hoogweergave. Het gaat dan met name om een betere spreiding en een ruimere sweet spot.

Niet alleen luidsprekers van Elac zelf, maar ook luidsprekers van andere merken kunnen flink profiteren van deze nieuwe en bijzondere super-tweeter. De 4Pi Plus V is een ribbon-tweeter die 360 graden rondstraalt en hij zorgt daarmee voor een toename van de ruimtelijkheid en ambiance van zowel stereo- als surround-weergave, met name bij live-concerten en opnames in concertzalen, aldus de ontwerpers. Het weergegeven frequentiebereik strekt zich uit tot boven 50 kHz en doet dat zonder kastresonanties. Door de rondstraling van 360 graden ontstaat een zeer ruime sweet spot. Luisteraars hoeven niet precies in het midden te zitten voor een mooi en ruimtelijk stereobeeld.

Het grote verschil met de voorganger, de 4Pi plus.2, is de gewijzigde voet. De bol van de nieuwe 4 Pi is nu zo draaibaar dat deze ook te plaatsen is op luidsprekers met een schuine bovenkant. De behuizing is gemaakt van zwart gelakt gegoten aluminium. Een mooie bijkomstigheid is dat Elac er naar eigen zeggen in is geslaagd om de productiekosten te verlagen met als resultaat een lagere prijs aan de kassa. De koper krijgt vijf jaar garantie.

In de behuizing bevindt zich een scheidingsfilter met uitgekiende filter- en beveiligingsfuncties, zodat de super-tweeters eenvoudig parallel aan de hoofdluidsprekers kunnen worden aangesloten. Aan de onderzijde van de voet kan d.m.v. insteekpluggen de overgangsfrequentie (cross-over) naar wens worden ingesteld op 10 kHz, 12 kHz of 15 kHz. Tevens kan het volume op +/- 2dB of +/- 4dB worden ingesteld om de 4Pi Plus V optimaal aan te laten sluiten op de weergave van de betreffende (hoofd)luidspreker. Dankzij deze opties is het mogelijk de 4Pi Plus. V probleemloos aan te sluiten op luidsprekers met een rendement tussen 84 dB en 92 dB. Via bi-amping kan de 4Pi Plus V zelfs worden gebruikt met luidsprekers met een rendement boven 92 dB. De opgegeven nominale impedantie is zes Ohm met een minimum van 3,5 Ohm bij 10 kHz.

De adviesprijs van de Elac 4Pi Plus V is net geen 1.200 euro per stuk. Meer weten? Kijk dan op de Nederlandse website van Elac.

MERK

EDITORS' CHOICE