REVIEWLoewe

Review: Loewe iconic 65

Harro Tillema | 11 januari 2024 | Loewe

SAMENVATTING

De Loewe iconic hebben we ervaren als een fraai vormgegeven, uiterst laagdrempelig te bedienen en vooral goed klinkende entertainment oplossing waarmee we zonder ingewikkelde installatie of kalibratie procedures een optimale film- én muziekbeleving ervaren.

PLUSPUNTEN

  • Fraai belevingsniveau
  • Eenvoudige plaatsing en gebruik
  • Unieke vormgeving
  • Ruime keuze aan kleuren en designs
  • Ook in een maatje kleiner verkrijgbaar

MINPUNTEN

  • Vanwege de premium investering niet voor elke beurs

Loewe heeft al sinds jaar en dag een prominente plek in vele huiskamers veroverd. Het design, de bouwkwaliteit en het gebruiksgemak zijn hierbij vaak de uitgangspunten geweest. Met de iconic levert Loewe nu een prachtig entertainmentsysteem waarmee de huidige en nieuwe klanten een maximale entertainmentbeleving ervaren zonder kennis van technologie. Is Loewe in haar opzet geslaagd? We nemen de proef op de som.

Sinds een paar jaar timmert het Duitse Loewe weer flink aan de weg. We schreven al een artikel over de Loewe klang bar3 mr en waren onder de indruk van de flexibiliteit en de eenvoud die deze soundbar de gebruiker biedt. De gedachte is als volgt: start met een eenvoudig te installeren en te bedienen soundbar en breidt deze vervolgens stap voor stap uit naar een omvangrijke surround beleving. Het hoeft allemaal niet, maar het kán.

Uit praktische overwegingen zijn we de Loewe iconic gaan beleven in de Loewe Gallery Amsterdam-Koudijs aan de Stadhouderskade, een van de vijf Europese Loewe Gallery Flagship Stores. 

Wanneer we de Loewe Gallery betreden zijn we onder de indruk van de fraai gestileerde showroom gevuld met stijlvolle accessoires en naadloos aangevuld met beeld en geluid. Ondanks dat dit een Loewe experience is, hebben we eerder de indruk in een knusse woonwinkel te zijn aanbeland. Kosten noch moeite zijn gespaard om een high-end lifestyle sfeer op te roepen waarbij elk Loewe model een eigen plek heeft gekregen.

Loewe iconic

De Loewe iconic “Pure white” in de Amsterdamse Loewe Gallery is gebaseerd op de fraaie Loewe iconic 65 OLED televisie en maakt gebruik van de eerder door ons geteste klang bar3 mr als centrale AV-hub.

De klang bar3 mr is in deze configuratie maximaal uitgebreid met de klang mr5 frontspeakers, klang mr3 surround speakers en de cilindrisch gevormde sub5 subwoofer. Dit klinkt als een hele ruimte vol met audiocomponenten, maar niets is minder waar.

De fraai gevormde Loewe klang audiocomponenten misstaan niet in de ruimte en geven de ruimte zelfs een speels design tintje. De televisie zelf is dankzij het prachtige design een echt centerpiece van het interieur. Het frame van de iconic televisie is vervaardigd uit een composietsteen dat bestaat uit steenpoeder met toevoeging van een natuurlijke lijm als bindmiddel. Naar wens is dit frame leverbaar in de kleuren Graphite Grey, Pure White, Bronze, Diamond Dust, Ivory Sands of Midnight Marble en is naar wens te combineren met stoffen panelen in diverse modieuze kleuren. Hiermee is de Loewe oplossing geheel naar wens op uw eigen interieur af te stemmen. Het resultaat is een fraai gevormd frame met een exclusieve, onderscheidende uitstraling.

Het panel uit de Loewe iconic 65” is uiteraard afkomstig van haar premium panel partner LG Display en hierbij maakt Loewe bij dit model gebruik van het hoogst gepositioneerde panel type. De beeldkwaliteit van dit door Loewe zelf gekalibreerde panel is dan ook uitmuntend. Geen opgeblazen kleuren, maar juist een hoge mate van realisme. Ook de techniek, software en algoritmes in de iconic televisie is volledig door Loewe zelf ontwikkeld en elk voegt toe aan de onderscheidende look en feel van het systeem. Een heel fraai detail vinden we het Magic Moment tijdens in- en uitschakelen. Hierbij ‘vouwt’ het scherm als een gordijn open en dicht. Een onderscheidend element dat helemaal past bij het hedendaagse Loewe.

Loewe, het sleutelwoord voor gemak

Nadat we de mooi gestileerde Loewe SL7 afstandsbediening in de hand krijgen gedrukt om zelf te kunnen navigeren voelt deze uit aluminium vervaardigde remote zwaar, solide en vooral hoogwaardig aan. Dit is een klein, maar belangrijk detail dat door vele fabrikanten over het hoofd wordt gezien of waar soms zelfs bewust op wordt bespaard. De premium look en feel van de Loewe SL7 afstandsbediening en de iconic zijn voor ons echter niet het meest belangrijk. Gemak en toegankelijkheid zijn wat ons betreft de sleutelwoorden. Dit begint al bij het plaatsen, aansluiten en installeren van de verschillende componenten.

Dankzij het eigen draadloze Loewe WDAL-protocol voor de draadloze signaaloverdracht van de soundbar naar de luidsprekers en subwoofer hoeven we geen luidsprekerkabels te gebruiken. Hiermee blijft de woonruimte altijd netjes en opgeruimd. Ook hoeft er geen verbinding te worden gemaakt met het thuisnetwerk want deze Loewe klang bar3 maakt namelijk gebruik van een eigen draadloos WDAL-connectie dat geheel losstaat van het Wi-Fi netwerk en dit biedt in de praktijk vooral stabiliteitsvoordelen. Natuurlijk is de televisie wel afhankelijk van het thuisnetwerk om content van onlinestreamingdiensten af te spelen, maar dit geschiedt in een paar minuten via het laagdrempelige installatieproces op het grote scherm.

Op de achterzijde van de in de iconic standaard weggewerkte klang bar3 mr soundbar is een collectie schakelaars opgenomen waarmee we in een oogwenk kunnen instellen voor welk geluidskanaal we wel of geen gebruik willen maken van aanvullende luidsprekers. Het verbinden met de draadloze klang luidsprekers en subwoofer geschiedt vervolgens heel simpel met de pairing-knop op de achterzijde van de soundbar en onderzijde van de luidsprekers. Is de connectie tot stand gebracht dan stellen we per luidspreker eenvoudig op de luidspreker zelf in welk geluidskanaal deze luidspreker moet weergeven. Via de afstandsbediening kunnen we de geluidssterkte van de verschillende luidsprekers vervolgens in kleine stapjes instellen, de gewenste luidspreker configuratie selecteren en de klankvoorkeur instellen. Hier hebben we dus geen smartphone voor nodig.   

Streamen met kinderlijke eenvoud

De bediening van de Loewe iconic OLED-televisie is, net als de installatie van het complete systeem laagdrempelig en eenvoudig van opzet. We moeten heel eerlijk toegeven dat de meeste televisies inmiddels een uitstekende gebruikersinterface hebben en op dit vlak stelt de Loewe beslist niet teleur. De overzichtelijke en gebruikersvriendelijke interface is ook weer geheel door het Loewe team zelf vormgegeven.

Meer dan een verkennend rondje door de verschillende mogelijkheden in het menu hebben we niet nodig om er mee overweg te kunnen en met een simpele druk op een van de zes buttons naar de streaming services op de afstandsbediening zijn we meteen bij de gewenste provider van audio of video content.

Stream je liever zonder gebruik te maken van de televisie? Dat kan natuurlijk ook. Via de telefoon stream je met behulp van Bluetooth, Apple AirPlay2 of Google Home direct vanuit je favoriete app naar de soundbar of naar een van de draadloos aanstuurbare klang mr luidsprekers. Deze luidsprekers kun je bovendien ook meenemen naar slaap- of studeerkamer als dat zo uitkomt.

Wil je het maximale aan streaminggemak benutten, download dan de gratis DTS Play-Fi app uit de Apple App Store of de Google Play Store. Via deze app krijg je toegang tot nóg meer streaming services en stream je eenvoudig uit de eigen digitale muziekcollectie, via streamingdiensten zoals Tidal, Qobuz, Deezer, Spotify, of internetradiostations waar ook ter wereld. Daarmee mikt de Loewe iconic als een uiterst flexibel en laagdrempelige AV-set op de digibeet én gevorderde gebruikers die behoefte hebben aan extra functionaliteit.

De Loewe beleving

Wanneer we de eerste trailers van actiefilms afspelen vliegen de effecten meteen spectaculair door de ruimte. Geluiden komen realistisch van links en rechts en hebben een goede connectie met de content op het scherm. We ervaren zelfs een realistisch Atmos effect waarbij vliegtuigen, helikopters en projectielen boven onze hoofden door de ruimte schieten. Bovendien levert de klang bar3 mr een uitstekende weergave van stemmen.

Dialogen worden goed gearticuleerd weergegeven en hierbij hoeven we het geluidsvolume niet onnodig hoog te zetten. De enkele subwoofer, hoe compact en schattig deze ook oogt, legt in deze ruime showroom een solide laagfundament onder het entertainment neer en vult de eveneens compacte klang mr 5 frontluidsprekers prima aan. Wanneer we een live concert opzetten blijft de beleving plezierig en ontspannend. Veel surround sets leveren dan wel een indrukwekkende filmbeleving, maar schieten vaak tekort bij muziekweergave.

Een van de grootste boosdoeners bij een matige muziekbeleving is vaak te vinden in de te luid ingestelde of onjuist gefilterde subwoofer. Bij deze Loewe iconic ervaren we juist een lekkere, ongedwongen muziekweergave waarbij we al snel met de voet op de maat mee tappen. Houd je van een massief laag of ‘donkerbruine’ klank, dan kun je tot meerdere subwoofers op de klang bar3 mr aansluiten. Wees niet bezorgd dat deze ‘schijfvormige’ subwoofers tijdens luide dynamische passages van hun plek trillen en als grote robotstofzuigers door de ruimte heen zullen bewegen om extra schrik aan te jagen. Dankzij de trillingvrije constructie zal zelfs een op zijn kant gezet muntstuk op de bovenzijde van de subwoofer gedurende de gehele film op de kant blijven staan. Mocht het volume van de subwoofer toch wat te luid zijn waardoor de gezinsleden één voor één de kamer uit rennen, dan is dit enthousiasme met de volumeknop op de achterzijde van de subwoofer eenvoudig een tandje te temmen.

Ondanks dat de televisie en speakers lukraak in de ruimte van de Loewe Gallery zijn neergezet en er geen gebruik wordt gemaakt van hoogwaardige inmeetsystemen of speakers voor de hoogtekanalen ervaren we toch een indrukwekkende bubbel van geluid. De klang bar3 mr is door de toevoeging van front luidsprekers getransformeerd van een meerkanaals soundbar naar een zelfstandige centerspeaker.

De subwoofer vult aan tot in het diepste laag en dankzij de twee aanvullende klang mr3 luidsprekers voor de surround kanalen ervaren we een overtuigende filmbeleving in de breedte, diepte én in de hoogte.

Dat laatste is toch wel opmerkelijk omdat de klang bar3 mr geen hoogte speakers heeft en dit door slimme Loewe algoritmen is gegenereerd. Wat een step up ten opzichte van onze initiële ervaringen met enkel de klang bar3 als meerkanaals soundbar. De klang bar3 mr voegt zelfstandig al een flinke stap toe aan de geluidskwaliteit van een televisie, uitgebreid naar een volledige 5.1 setup met de additionele klang mr’s levert deze een gigantische sprong in entertainmentbeleving.

Oordeel

Het is vandaag de dag echt niet moeilijk om een goed presterende televisie met een kwalitatief goed surround systeem te bemachtigen. Het is lastiger om een systeem te vinden waarbij de componenten een onderscheidend design hebben en hiermee aansluiten bij jouw unieke interieur of specifieke lifestyle. Maar hoe zit het met de eenvoud en het gebruiksgemak voor iemand die niets met techniek heeft?

We zouden het haast vergeten dat de ontwikkelingen op technologisch vlak voor sommigen onder ons zodanig snel gaan dat ze deze nog nauwelijks kunnen bijhouden.Maar wat als je dan toch groot film- of muziekliefhebber bent? Hier heeft bijna geen enkele fabrikant een goed antwoord op, dus wordt de keuze al snel lastig. Hoe eenvoudig het allemaal ook lijkt om gewapend met een meetmicrofoon stap-voor-stap via een on-screen setup door een automatisch inmeetproces te worden geleid om de beste beleving uit een omvangrijk AV-systeem te mogen ervaren, is dat voor sommige gebruikers echt een sprong te ver. Voor de meeste gebruikers met voldoende technische kennis of tijd om een en ander uit te knobbelen is een ingewikkeld systeem vaak wel zelf te installeren en op een basisniveau in te regelen. Echter, niet iedereen is hier zo bedreven in of heeft deze de ambitie om dit te worden. Eenvoud en gebruiksgemak zijn voor hen de belangrijkste criteria.

We verwachten daarom dat een groeiende groep gebruikers snakt naar een dergelijke laagdrempelige manier van gebruiken waarbij we letterlijk zélf ouderwets analoog aan de knoppen kunnen draaien. Met juist deze criteria behoort Loewe tot een van de meest toonaangevende merken van dit moment. Dankzij de eenvoud van plaatsing, de naadloze versmelting van de technologie in de leefomgeving, het gemak bij het installeren, afregelen en het dagelijkse gebruik kan zelfs de grootste digibeet met de Loewe iconic zonder hulp een fraaie entertainmentbeleving in de huiskamer neerzetten.

Klinkt dat toch nog erg ingewikkeld? Gelukkig kunt u dan altijd nog op de Loewe dealer vertrouwen.

Conclusie 

De Loewe iconic hebben we ervaren als een fraai vormgegeven, uiterst laagdrempelig te bedienen en vooral goed klinkende entertainment oplossing waarmee we zonder ingewikkelde installatie of kalibratie procedures een optimale film- én muziekbeleving ervaren. De iconic levert misschien geen high-end surroundweergave, maar dat is ook niet de gedachte. Eenvoud is waar het bij Loewe om gaat. In alle eenvoud creëert de iconic uitgebreid met klang mr’s een fantastisch 3.1 of 5.1 belevingsniveau en maakt dankzij de verrassend goede surround weergave het gehele wensenlijstje compleet. 

Loewe iconic 65-inch OLED
8.499 euro (incl. klang bar3 mr t.w.v. 999 euro)
www.loewe.tv

Loewe klang sub5 | 699 euro (prijs per stuk) – optioneel
Loewe klang mr3 | 579 euro (prijs per stuk) – optioneel
Loewe klang mr5  | 699 euro (prijs per stuk) – optioneel

Beoordeling 5 / 5

MERK

EDITORS' CHOICE